Bästa backpacker ryggsäcken: Bäst i test 2024

Tåliga backpackerryggsäckar

Att ge sig ut på en backpacker-resa kan bli ett minne för livet. Backpacker kan vem som helst bli, oavsett ålder. Oavsett vart man vill resa så är det viktigt att man har med sig en bra väska eller ryggsäck till sin packning. Om man ska röra på sig mycket, särskilt i naturen, så är det mycket praktiskt att bära packningen i en ryggsäck. Nedan tipsar vi om fem riktigt bra ryggsäckar som som kommer göra livet enklare både för den erfarna och oerfarna backpackern.

De 6 bästa backpacking-ryggsäckarna 2024

Vi har testat ett större antal olika ryggsäckar. Nedan har vi valt ut de rycksäckar vi tycker är allra bäst för backpackers just nu. Vi har medvetet valt ut ryggsäckar i lite olika storlekar så att det ska gå att hitta en lösning om matchar de flesta behov. De flesta av tillverkarna har dessutom flera liknande modeller i olika storlekar ifall man önskar få mer sig mer packning, alternativt önskar sig en mindre tung ryggsäck på ryggen.

1. Osprey Atmos Ag 50

 • Bäst i test
 • Oerhört tålig kvalitetsryggsäck
 • Pålitlig följeslagare på resan
 • Har alla de förvaringslösningar man kan önska sig

Detta är en ryggsäck som är speciellt utformad för backpacking, och det märks också. Detta är et tålig ryggsäck som man kan lita på. Om man reser långt så måste man självklart satsa på en riktigt slittålig och bra ryggsäck. Att ryggsäcken går sönder när man är ute på äventyr långt hemifrån, är något som måste undvikas till varje pris. Därför känns det tryggt att ha med sig en ryggsäck som denna som verkligen är designad för att klara allt den kan utsättas under en resa. Detta oavsett om man är på utflykt i ett kallt eller varmt land. Ryggsäcken är också anpassad för att klara av alla typer av väder. En välkommen detalj är exempelvis det avtagbara regnskyddet som sitter under topplocket. Detta regnskydd är guld värt att ha om det skulle komma oväntat regn på vandringen.

Något vi gillar skarpt med denna ryggsäck är kompressionsremmarna. Förutom möjlighet att ställa in till perfekt passform och därmed utomordentlig avlastning så är de även mycket ventilerande. Tack vare att remmarna är betydligt mer luftiga än på andra ryggsäckar vi testat blir man inte alls lika fuktig i detta område.

Detta är en mycket kompetent backpacker-ryggsäck med ett stort fack undertill. I detta fack kan man exempelvis ha en stor sovsäck som man får omedelbar tillgång till bara genom att öppna dragkedjan. För övrigt har ryggsäcken flertalet andra praktiska fickor för förvaring. Vi gillar speciellt de praktiska men än något små fickorna på höftbältet.

2. Arc’teryx Womens Bora Backpack

 • Bäst i test för damer
 • Svårslagen hållbarhet
 • Passar i alla väder

Detta är en mycket kvalitativ och pålitlig ryggsäck. Den modell från Arc’teryx vi tittat närmare på är designad för den kvinnliga anatomin, men de har även minst lika bra ryggsäckar för män. Klicka på länken till återförsäljaren här under för att se alla deras modeller.

Det som gör just denna backpacker ryggsäck så bra är att den är designad för att tåla precis alla väder. Utsidan är vattenavstötande och håller både dig och dina prylar torra även vid regnoväder. Ryggsäckens konstruktion gör även att luft kan strömma mellan dig och ryggsäcken, något som gör att du inte blir så varm och svettig på ryggen vid varmt väder.

Bröstrem såväl som axelremmar och höftbälte är justerbara. Genom att lägga några sekunder extra på att justera ryggsäcken perfekt så kan man gå väldigt långt utan att alls besväras av att ha Arc’teryx backpackerryggsäck på ryggen.

Detta är en riktig topprodukt som fått höga betyg av användarna. Positivt är även den lättåtkomliga smidiga kängurufickan på framsidan.

3. Deuter Aviant Voyager 60+10 SL

 • Dammodellen
 • Anpassad till den kvinnliga anatomin
 • Integrerad dagsryggsäck ingår

Detta är en backpacker-rygsäck som er speciellt anpassad för den kvinnliga anatomin. Om man är tjej så är det ibland inte alltid lätt att hitta en stor ryggsäck som denna som sitter bra. Därför blev vi mycket glada att se hur god passform denna ryggsäck har för just tjejer. Tack vare att ryggsäcken har så god passform blir det betydligt enklare att bära tungt.

Detta är en riktigt rymlig ryggsäck som gör att man inte behöver välja bort en massa packning på resan. Även om man inte fyller ryggsäcken så är det extra utrymmet tacksamt att ha när man organiserar eller letar efter något i ryggsäcken.

Denna produkt har en integrerad dagsryggsäck som man tas loss, och användas för sig om man ska ut på dagsturer där den stora ryggsäcken känns onödigt stor att släpa på.

Detta är en kvalitativ backpackerryggsäck för damer. Ryggsäcken är väldigt skön och skonsam att bära på även när man har mycket packning att släpa på.

4. Lundhags Gneik 42

 • Slimmad ryggsäck för smidigare resor
 • 42 liter
 • Bra fästen för valfri extrautrustning
 • Slittålig

Detta är en slimmad ryggsäck som passar bra för packpackers som inte vill slita ut sig med allt för tung packning. Att ha allt för stor ryggsäck bjuder in till att ta med sig mer packning än man behöver. Man ska därför vara försiktig att ta med sig större ryggsäck än man orkar bära. Om man är ute på backpackingäventyr så är det viktigt att tänka på att resan kan innebära mycket vandring och förflyttning. Att släpa på en allt för stor ryggsäck är därför inte optimalt. Denna ryggsäck är därför perfekt om man vill spara på kroppen, och behålla orken längre. Rycksäckens 42 liter är en perfekt mängd att bära på om man ska gå mycket. Samtidigt som ryggsäcken är relativt lätt, även när den är fullpackad, så erbjuder den möjlighet att få med de allra viktigaste.

Denna ryggsäck har ett ramsystem av aluminium. Aluminiumramen gör att ryggsäcken behåller sin form och därmed blir enklare att bära. Ramen gör även att det blir smidigt att komma åt innehållet i ryggsäcken eftersom den behåller sin form oavsett vad man stoppar i den.

Detta är en mycket slittålig ryggsäck. Produkten är speciellt anpassad för kallare klimat men går att använda året om.

5. Urberg Rogen 2.0 65 L

 • Rymlig ryggsäck på 65 liter
 • Lättviktig aluminiumram garanterar stabiliteten
 • Hela 8 fickor/fack
 • Jämn viktfördelning över kroppen

Detta är en riktigt stor och rymlig backpackerryggsäck för dig som ska ut på långresa. Urbergs ryggsäck kan bli rätt så tung och den packas helt full. Därför känns det bra att själva ryggsäcken i sig är relativt lättviktig. Det känns också bra att hela ryggsäcken stöds och hålls uppe med hjälp av en inbyggd aluminiumram. Tack vare ramen så känns ryggsäcken mycket stabil även om man lastar tung packning i den. Tacksamt är även att aluminiumramen kan anpassas längdledes för olika längder på bäraren, något som gör att den går att anpassa för perfekt passform för vem som helst.

Något vi gillar speciellt med denna ryggsäck är att öppningen är så pass stor. Genom att öppna dragkedjan helt så får man en stor u-formad öppning in i ryggsäcken. Att öppningen är så stor gör att det är enkelt att ta ut och lägga in saker utan att man hindras av öppningen. Den stora öppningen gör det även lätt att få en överblick över sin packning. En annan sak som underlättar packningen är de många fickorna på ryggsäcken. Genom att separera och sortera packningen i olika fickor så får man bättre ordning och bättre åtkomst till utvalda ägodelar.

Detta är en rymlig och slittålig ryggsäck som fungerar bra för backpackern med mycket packning. Denna ryggsäck passar också mycket bra för resenären som gillar att gå på vandring. Detta är en slittålig och kvalitativ ryggsäck som tål det mesta. Kompressionsremmarna i sidorna gör att man kan fördela vikten mer jämt över kroppen, något som gör att man orkar gå längre.

6. Gregory Diode

 • Minstingen för alla som gillar att resa lätt
 • Mycket mångsidig
 • Bra Laptop-förvaring
 • Snygg

Detta är en mycket mångsidig liten ryggsäck på 34 liter. Denna ryggsäck är kanske, för många, lite för liten för att ha med på det långa backpackingäventyret. Vi känner dock många äventyrslystna personer som gillar att resa lätt. Med en slimmad ryggsäck på ryggen så orkar man vandra längre och därmed får man uppleva mer. Tack vare att ryggsäcken är så pass liten så blir man tvingad till att bara ta med det allra viktigaste, något som man faktiskt ofta klarar sig utmärkt med.

Denna ryggsäck kan aldrig bli en dålig investering eftersom den är så mångsidig. Man kan nämligen helt obrytt byta mellan resa, plugg eller jobb, Gregory Diode kan vara med vid alla dessa aktivister. Exempelvis har denna ryggsäck utmärkt förvaring för datorn, vilket är en följeslagare många idag tar med sig oavsett om de ska sitta på pendeltåget eller åka på långresa till en främmande kontinent. Något vi gillar med datorfacket är hur lättillgängligt det är, något som till exempel underlättar vid säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Detta är en snygg ryggsäck som man inte kan låta bli att tycka om. Ryggsäcken har ett stort lättåtkomligt huvudfack och även mindre fack för organiserad förvaring. Eftersom ryggsäcken är så mångsidig så tror vi att i stort sett alla kan finna meningsfull användning för den.

Hur utsåg vi vilka ryggsäckar för backpackers som blev bäst i test?

Vi har granskat och testat en mängd olika ryggsäckar för att kunna skapa denna topplista med fem riktigt bra ryggsäckar för backpacking. Vi har genom åren haft möjlighet att testa ett flertal olika ryggsäckar ute på fältet. Inför detta test har vi även besökt ett antal butiker för att undersöka och provbära ett antal olika ryggsäckar. Vi har genom att granska materialval och design, men även kvalitetskänsla valt ut fem stycken ryggsäckar som är funktionella och sköna att bära. Detta är ryggsäckar som är väl lämpade att ta med sig på resan, oavsett om den blir lång eller kort.