Bästa löparryggsäcken/löparvästen: Bäst i test 2024

När man är ute och löper så vill man så klart vara så lätt och fri som möjligt. Viss utrustning behöver man dock ha med sig, det kan vara allt från dryck, energibars, ombyteskläder och mobiltelefon. För att göra livet lättare så kan man därför skaffa sig en riktigt bra löparryggsäck som underlättar. En bra löparryggsäck eller löparväst bör vara lättviktig, och måste sitta med god passform mot kroppen så att den inte stör när man rör på sig. En bra löparryggsäck bör även vara av ett material som ventilerar bort fukt när du är aktiv.

De 5 bästa löparryggsäckarna 2024

Vi har granskat en mängd olika löparryggsäckar och löparvästar. Nedan har vi valt ut de fem produkter vi gillar allra bäst just nu. Vi har valt ut lite olika typer av modeller, så att det ska gå att hitta något för alla smaker. Vissa av modellerna fokuserar helt och hållet på lätthet och smidighet, här ska västens eller ryggsäckens enda funktion vara att stödja dig i din löpning samtidigt som den ger möjlighet för dig att ta med dig vatten och energipåfyllning. Det finns även kompromisser på marknaden som tillåter dig att ta med lite mer packning eller utrustning samtidigt som de gör sitt yttersta för att hålla vikten på själva ryggsäcken nere. Läs gärna de olika recensionerna nedan för att ta reda på vilken produkt som passar just dig allra bäst.

1. Osprey Duro 1.5

 • Bäst i test
 • Bra passform, skönt sittande axelremmar och stödbälte
 • Flertalet praktiska fickor med blixtlås
 • Bra fästen för utrustning mm.

Detta är en slimmad men ändå relativt rymlig ryggsäck för träning. Ryggsäcken har plats för det viktigaste, det vill säga ett ombyte, vatten och uppiggande energitillskott. Detta är en ryggsäck med en extremt god passform, något som gör att den sitter stabilt på plats utan att studsa runt när man springer. Hemligheten ligger förutom i ryggsäckens form även i midjebältet som sitter tajt men bekvämt, samt axelbanden som gör att löparryggsäcken närmast kan liknas vid en välsittande väst.

Något vi särskilt gillar med denna löparryggsäck är att den har flertalet praktiska fickor, alla försedda med dragkedjor. Dragkedjorna gör att man känner sig trygg och säker med att inga av ens ägodelar enkelt kan förvinna eller trilla ur ryggsäcken. I denna löparryggsäck ingår även två stycken vattenflaskor som sitter i fickor i västens övre del. Från vattenflaskorna går även en slang som gör att man kan dricka på språng.

Detta är en mycket funktionell löparryggsäck. Exempelvis finns fästen för en mängd utrustning såsom vandringsstavar, cykellampa, nycklar mm. Ett plus är även att denna ryggsäck har inbyggda reflexer som ökar synligheten när mörkret faller.

2. Camelbak Women’s Rogue Light

 • Bästa för damer
 • Anpassad efter kvinnliga anatomin
 • Stor vätskekapacitet
 • Bästa ventilationen

Detta är en löpparryggsäck speciellt anpassad för den kvinnliga anatomin. Detta gör att denna ryggsäck förmodligen är en av de skönaste man kan bära som tjej på löpturen just nu. Denna löpparryggsäck har ett inbyggt vätskesystem på hela 2 liter. Detta gör utrustningen utmärkt för alla kvinnor som tar löpningen på allvar. Vätskesystemet har inbyggd slang som försluter sig själv efter man druckit, mycket praktiskt!

Detta är en ytterst lättviktig produkt som endast väger 215 gram utan packning. Dock finns utrymme för för hela 7 liters packning i ryggsäcken. Hur mycket man väljer att utnyttja beror så klart på hur lättviktig man vill känna sig i löparspåret.

En av de stora fördelar med denna löparryggsäck är förutom dess goda passform att den är så väl ventilerad. Tack vare att man valt att sätta mesh-tyg på både ryggpaneler och axelremmar så transporteras fukten bort så fort den uppstår. Detta gör att man känner sig mer torr och fräsch jämfört med många andra ryggsäckar för just löpning.

3. Uswe Pace 10 Löparväst

 • Mycket bra och prisvärd löparväst
 • Unisex
 • Lättviktig
 • 2 X 500 ml vattenflaskor
 • Möjlighet för förvaring av vätskeblåsa

Less is more, i alla fall när det gäller utrustning att ha på sig när man springer. Vi föredrar så lättviktiga löparvästar och löparryggsäckar som bara möjligt. Därför gillar vi denna modell från Uswe skarpt. Detta är en lättviktig löparväst på endast 258 gram. Modellen passar lika bra för herrar som för damer. Oavsett kroppsbyggnad så är västen enkel att anpassa för att få god passform. Tack vare att löparvästen sitter så pass tajt på kroppen så slipper man störande guppande när man springer. Hemligheten i att västen sitter stadigt på plats ligger bland annat i dess elastiska sidopaneler som tar upp stötarna när man är i rörelse.

Denna väst har extrem bra och många förvaringsfickor. Fickorna är smart placerade och lätta att komma åt. Två av fickorna är dedikerade för de medföljande vattenflaskorna på 500 ml var. Detta är en mycket prisvärd och kvalitativ löparväst med massa fiffiga funktioner och förvaringslösningar.

4. Silva Strive Light Black

 • Utmärkt förvärring, väderskyddad ficka för mobil
 • Lättviktig och luftig
 • Bra ventilation

Detta är en kvalitativ löparryggsäck med smarta förvaringsmöjligheter. Tack vare att denna produkt har flertalet fickor med varierande storlekar så är det enkelt att hitta förvaring till de prylar man behöver ha med sig ut på turen. En av fickorna är dessutom extra väderskyddad, något som gör att man känner sig trygg att ha med sig exempelvis mobilen, oavsett vad det är för väder ute.

Förutom förvaringsmöjligheterna så är en av styrkorna med denna löparryggsäck att den känns väldigt luftig att ha på sig. Produkten är relativt lättviktig och den ventilerar bra tack vare meshtyget som ligger mellan dig och resten av väskan.

I detta paket ingår två stycken mjuka vattenflaskor på 240 ml styck, vilket är en smidigt liten storlek för dig som vill springa lätt.

5. Inov-8 Race Ultra Pro 2In1 Vest

 • Smart design
 • Avtagbar förvaringsväska på 10 liter
 • Mest flexibla lösningen
 • Praktiskt löparväst

Detta är löpparryggsäcken för dig som vill kunna bära med dig lite packning på turen. Många löpavästar eller löparryggsäckar ger inte så mycket förvaringsutrymme utöver medhavd vätska och energitillskott. Detta är inte en sån löparryggsäck. Denna produkt har nämligen en ansluten packväska med kapacitet på hela 10 liter. Något som gör att man kan använda den till utrustning och annat, om man gillar friluftsliv och vara ute i naturen en lite längre stund. Samtidigt är det bra att denna packväska går att montera av om man skulle vilja springa lätt. Tack vare att packväskan är lätt att sätta på eller ta av från övriga löparryggsäcken så kan man variera sig när man vill.

Utan löparrväskan ansluten så blir denna produkt en mycket lättviktig löparväst som dock endast har plats för det allra nödvändigaste man behöver på just en löptur. Den sparsmakade förvaringen skyddas bakom fack med blixtlås. Västen har även fäste för stavar. Två vattenflaskor på 500 ml vardera ingår i denna utmärkt designade produkt.

Hur vi valde vilka löparryggsäckar som blev bäst i test

För att ta fram de allra bästa löparvästarna och löpparryggsäckarna till våra läsare så har vi gjort ett digert arbete i att jämföra en stor mängd olika produkter på marknaden. Vi har jämfört, materialval, passform, funktioner, förvaring, priser med mera.

I vårt arbete så har vi även läst andras tester och recensioner för att få bra indikationer vilka de bästa produkterna egentligen är. Vi har här haft nytta av sajter som exempelvis Runners World och Coach.

I vårt arbete så har vi lagt stor fokus på att hitta de produkter som ger så bra kvalitet som möjligt för prislappen. Resultatet är fem utvalda löparryggsäckar som vi känner oss trygga med ett rekommendera som bra köp.

Om du gillar att springa så kanske du även uppskattar vårt test av kompressionstights.