Bästa vandringsstrumporna av ull: Bäst i test 2024

ullstrumpor för vandring

För att vandringsturen ska bli till en bra upplevelse är det ofta en förutsättning att man har rätt kläder och skor på sig. Man ska inte heller underskatta betydelsen av ett par bra ullstrumpor. Ull har en överlägsen förmåga att ta åt sig vatten utan att kännas fuktigt. Med ett par ullstrumpor i vandringskängan så håller du därför dina fötter torra, samtidigt som ullen håller kylan borta.

Minst ett par ullstrumpor av bra kvalitet är något alla bör satsa på att ha hemma. Om man gillar att vara ute och vandra i naturen så är ullstrumporna något av ett måste.

De 5 bästa ullstrumporna för damer och herrar 2024

Vi har testat en mängd olika ullstrumpor av skiftande kvalitet. Nedan recenserar vi de 5 ullstrumporna som vi tyckte allra bäst om. Vi har valt ut prisvärda och kvalitativa ullstrumpor som passar perfekt till friluftsliv och vandring. Flera av strumporna går även bra att använda till vardags. Flera av strumporna passar både för män och kvinnor. Vi har även testat mer utpräglade dam- respektive herrmodeller.

Fryser du ändå om fötterna? Prova de bästa värmestrumporna!

1. Woolpower Socks Classic 600

vandringsstrumpor av ull
 • Bäst i test
 • Svensktillverkade kvalitetsstrumpor
 • Merinoull
 • Allroundstrumpa
 • Unisex

Detta är ett par högkvalitativa ullstrumpor som består av 64% merinoull. Dessa strumpor kan man användas både som enda strumpor, men även som andrastrumpor över ett par tunna strumpor, om det är riktigt kallt ute. Dessa strumpor värmer oavsett skönt på de kallare årstiderna på året. Samtidigt som strumpan är värmande så känns det som att den andas och transporterar bort fukt från fötterna.

Något vi gillar skarp med dessa ullstrumpor är att att skaft och ankel är mycket elastiskt, detta gör att strumporna alltid är smidiga att ta på och ta av. Det gör även att de sitter fast på plats samtidigt som de inte trycker på för hårt. Dessa strumpor tillverkas i Unisex-storlek, något som gör att de är favoriterna både bland tjejerna och killarna här på redaktionen. Strumporna är mycket tåliga och kan tvättas i 60 grader. Detta är ett par svensktillverkade ullstrumpor av allra högsta kvalitet, som vi varmt kan rekommendera!

2. Urberg Thin Merino Nova

 • Tunna strumpor med 70% merinoull
 • Lagom balans mellan luftighet och uppvärmingsförmåga
 • Passar bra att använda under grövre strumpor när det är riktigt kallt
 • Passar till vardags såväl som till vandring

Detta är ett par högkvalitativa extra tunna vandringsstrumpor som består av till 70% av merinoull. Dessa strumpor är tack vare sin tunnhet luftiga och sköna att ha på sig om man ska gå långt. Trots sin tunnhet värmer strumporna bra om det är kallt. Vid kyligt väder så bör dessa strumpor dock kombineras med ett bar tjockare strumpor som man tar på övertill. På detta sätt blir ullstrumporna från Urberg ett par isolerande understrumpor.

Eftersom dessa strumpor är tunna och lätta så går de även utmärkt att använda till vardags och inte alltså bara till krävande vandringsturer. Dessa värmande ullstrumpor är mycket sköna att bära hemma eller i skorna under vintersäsongen. Detta är ett slitstarkt par som kommer kunna vara med oss under lång tid.

3. Darn Tough Men’s Hiker Micro Crew Sock Cushion

 • Snyggast
 • För herrar
 • Bäst passform
 • Skönt fjädrande

Detta är de snyggaste ullstrumporna i vårt test, de finns i flera olika färgkombinationer. Förutom att dessa strumpor är fina att titta på så är de även mycket tåliga och funktionella. Darn Tough gör normal sett sportstrumpor med mycket hög funktionalitet. Detta tycks de ha tagit med sig även till området vandringsstrumpor. Dessa strumpor är nämligen en mycket bra passform, något som gör att de sitter tajt på plats. Eftersom strumporna har så god passform är de ett utmärkt val för den aktiva användaren som rör mycket på sig. Det är ju nämligen mycket irriterande när strumporna rör på sig när man själv gör det. Med Darn Tough Men’s Hiker Micro Crew Sock Cushion på fötterna kan man dock lita på att strumporna sitter på sin plats.

Ytterligare en detalj vi gillar med dessa strumpor är att de är mjuka och lite fjädrande undertill. Detta bidrar till att vandringen blir mjuk och behaglig, även om det ska sägas att skorna spelar allra störst roll här.

4. Nordfjell Hiking Sock

 • Toppbetyg av användarna
 • Merinoull med mera
 • Sula av dämpande och tåligt frotté
 • Bra passform

Dessa är ett par ullstrumpor för ett aktivt uteliv som har fått toppbetyg av användarna, och vi kan verkligen förstå varför. Dessa strumpor är tillverkade av Nordfjell som är ett friluftsföretag som vet vad de gör då det gäller just utrustning för vandring med mera. Dessa strumpor innehåller en blandning av merinoull, akryl, polyamid och elastan. Materialvalen gör att du får en tålig strumpa som dessutom ger hög komfort på vandringen. Själva sulan på strumpan är tillverkad av frotté, något som ger skön dämpning när man är ute och går. Frottématerialet gör dessutom att sulan håller längre. När du vandrat med dessa strumpor så kommer du förstå deras många fördelar. Dessa strumpor håller dig varm och torr samtidigt som de inte stör dina ambitioner om att gå långt på vandringsleden.

Något vi särskilt gillar med dessa strumpor är att de har god passform hela vägen. Detta gör att de sitter på plats bra utan att röra sig, något som eliminerar skav. Fungerar perfekt för damer såväl som herrar.

5. Smartwool Women’s Margarita Socks

 • Hög kvalitet
 • Hela 73% merinoull
 • Bästa ullstrumporna för kvinnor

Detta är de bästa ullstrumporna för kvinnor som vi testat. Paret är mycket bekväm och högkvalitativ strumpa som kommer kunna vara med dig under lång tid, även vid daglig användning. Detta är nämligen en allroundstrumpa som kan bäras närsomhelst på året. På vintern är detta en värmande och mysig ullstrumpa att ha på sig inomhus. Vi vandring kan man använda denna strumpa som understrumpa under en riktigt tjock vandringstrumpa.

Smartwool har flera olika färger och mönster på sina Margarita Sock att välja bland. Det är därmed inte svårt att hitta sin favorit eller favoriter, om man som vi, vill ha dessa strumpor på sig alla dagar i veckan!

Bästa vandringstrumporna i ull för barn: Kids Light Hiking Crew Socks

 • Bäst i test för barn
 • Perfekt tjocklek
 • Tar bort fukt och minimerar skoskav

Vår artikel hade inte varit komplett om vi inte också valt ut de allra bästa ullstrumporna för barn. Vårt val faller denna gång på Smartwools Kids Light Hiking Crew Socks som är ett par högkvalitativa strumpor designade för aktiva barn. När vi tar med oss barnen på vandringen så måste de självklart ha bra utrustning på sig. Med dessa ullstrumpor på fötterna underlättas vandringen betydligt. Ullstrumpor kan nämligen suga upp vatten på upp till 30% av sin egen vikt utan att strumporna känns kalla eller blöta.

Läs gärna även vår artikel om Vandringsbyxor för barn bäst i test.

Det vi gillar med dessa ullstrumpor är att de har precis rätt volym för att passa in bra i skorna utan att ta för mycket plats, samtidigt som de är mycket värmande och fuktabsorberande. Vi gillar också att tåsömmen är platt, något som minimerar risken för skoskav i området.

Om vårt test

Hur utsåg vi då vilka ullstrumpor som är bäst i test just nu? Vi har testat en mängd olika ullstrumpor för vandrings och friluftsliv. Vi har i och med detta test definierat ullstrumpor som strumpor som innehåller en andel ull. De bästa strumporna har nämligen ofta en kombination av olika material för att uppnå de allra bästa egenskaperna vad det gäller passform, hållbarhet och ventilationsförmåga. Självklart är det fördelaktigt om strumporna innehåller en hög andel kvalitativt ull.

Vi har testat strumporna ute på fältet för att se så de uppfyller de krav som kan ställas på strumpor som är designade för vandrings och utomhusaktiviteter. De strumpor som lyckats bäst vad gäller att hålla fötterna torra, men även suttit skönt och känt kvalitativa även efter många tvättar har premierats i vår topplista. Resultatet ser du ovan, där har vi valt ute sex stycken ullstrumpor som vi tycker är är de allra bästa för vandring.