Bästa skidjackan för herrar: Bäst i test 2024

Om man ska åka på skidsemester så gäller det att vara förberedd med rätt kläder och utrustning. Med rätt skidjacka med sig så gör man skidåkningen till en så bekymmersfri och behaglig upplevelse som möjligt. När man väljer skidjacka så gäller det såklart att man väljer en kvalitativ produkt som skyddar mot både regn, snö och vind. Eftersom det finns olika typer av skidjackor så gäller det även att man är noggrann med att välja en modell som verkligen passar ens egna behov.

De 5 bästa skidjackorna för män 2024

Vi har tittat närmare på en mängd intressanta skidjackor för herrar. Nedan har vi valt ut fem stycken favoriter som vi känner oss trygga med att rekommendera till våra läsare. Vi har valt ut lite olika typer av skidjackor så att det ska gå att hitta en modell för de flesta behov. Läs gärna vidare för att se vilken modell som passar just dig allra bäst. Gemensamt för alla de jackor vi valt ut är att de är mycket kvalitativa. Man kan räkna med detta är jackor man kommer kunna använda under mycket lång tid, även om man har ett aktivt utomhusliv.

1. Norröna Lofoten Gore-Tex Pro Plus Jacket M’s

 • Bäst i test
 • Vinnande kvalitet
 • Genomtänkt design rakt över
 • Snyggast

Detta är skidjackan för dig som är beredd att betala för att få det allra bästa. Kvalitén i denna jacka slår de flesta av konkurrenternas modeller på fingrarna. Denna jacka är utrustad med Gore-tex-material för att säkerställa att man håller sig torr oavsett väderförhållandena. Norröna Lofoten Gore-Tex Pro Plus Jacket M’s är riktigt snygg att titta på. Tack vare att jackan har en så god passform sitter den riktigt bra på de allra flesta. Den goda passformen gör att man ser bra ut i skidbacken, men ännu viktigare är det faktum att jackan, genom att sitta kroppsnära, hindrar kyla och vind från att nå dig. Det faktum att jackan sitter bra gör också att man får en rörlighet som är svårslagen hos många andra modeller.

En stor fördel med denna jacka är att man även satsat på justerbar ventilation. Tack vare de goda ventilationsmöjligheterna behöver man inte oroa sig för att man ska bli varm, även om man är mycket aktiv. Denna jacka har tvåvägsventilering under armarmarna, något som är väldigt effektivt för att få bort överskottsvärme utan att fukt släpps in i jackan. Förutom denna ventilation, som hela tiden jobbar för att cirkulera ut överskottsvärme, så finns en reglerbar ventilation i ärmarna i form av dragkedjor som kan öppnas upp när man behöver extra ventilation.

Detta är en jacka som har ovanligt många fickor. De många fickorna känns inte som överkurs utan erbjuder praktiskt förvaring. De två fickorna i nederdelen av jackan erbjuder dessutom en chans att värma frusna händer. I bröstområdet finns två rymliga fickor som är designade för att kunna användas även när man bär ryggsäck. På insidan av jackan finns en ficka med dragkedja, där man kan förvara de allra viktiga prylar som plånbok och mobil. Det finns även en till ficka som är betydligt större där man exempelvis kan förvara sina handskar eller skyddsglasögon.

Detta är skidjackan där man har tänkt på allt. Vi kan i alla fall inte komma på något vi saknar. Varenda detalj, ifrån alla de vattentäta dragkedjorna till stormhuvan andas kvalitet och slittålighet. Den enda nackdel vi ser med denna skidjacka är dess relativt höga pris. Dock tycker vi att det är väl värt att spendera lite extra på att få en jacka som man vet kommer hålla måttet under mycket lång tid framöver.

2. Haglöfs Lumi Jacket Men

 • Slittålig jacka av hög kvalitet
 • Återvunna material
 • Genomtänkta och praktiska fickor
 • Skyddar bra mot kyla och blåst

Denna skidjacka utgör ett av de absolut bästa valen för oss män som vill kunna stå skyddade mot väder och vind i skidbacken, eller på andra utomhusäventyr så klart. Detta är en slittålig skidjacka som dessutom är miljövänlig då den är tillverkad av återvunna material. Jackan känns mycket skyddande och värmande när det är kallt och blåsigt ute. Vi gillar särskilt den höga kragen som ser till att hålla nacke varm och som även håller tätt neråt. Denna jacka har även effektiva snölås som håller snö och fukt borta.

Trots att jackan är värmande när det behövs så känns den även luftig och ventilerad att ha på sig. På insidan är jackan fodrad med ett meshtyg som ser till att jackan andas och att fukt transporteras bort från kroppen. Det finns även ventilationsblixtlås som kan öppnas upp för extra ventilation när man börjar bli svettig av all aktivitet.

En styrka med denna skidjacka för män är att den är mycket praktiskt att använda. Förutom att jackan gör att man kan vara väl rörlig så har den även goda förvaringsmöjligheter tack vara de praktiska fickorna. Denna jacka har har en lättåtkomlig bröstficka som är utrustad med ett vattenlås. Haglöfs Lumi Jacket Men har även två mittfickor som är kompatibla med ryggsäck. På underärmen finns även en liten ficka som kan användas till exempelvis liftkortet, mycket praktiskt!

3. Fjällräven Men’s Keb Eco-Shell Jacket

 • Trelagers skaljacka
 • Mest mångsidiga jackan
 • Kan användas året runt!
 • Snygg och kvalitativ!

Detta är en trelagers skaljacka av mycket hög kvalitet från svenska Fjällräven. Denna jacka är utmärkt att ha med sig i skidbacken. Jackan är även mycket mångsidig och kan använda i andra krävande utomhusaktiviteter såväl som vid promenader. Oavsett vad man företar sig så skyddar denna jacka alldeles utmärkt mot vind, kyla och fukt.

Denna jacka är särskilt designad för att göra bäraren så lättrörlig som möjligt. Materialvalet har fallit på ett mycket tåligt, såväl som stretchigt tyg som följer med i kroppens rörelser. Att materialet är återvunnet gör att man känner sig än lite nöjdare med sitt köp.

Tack vare att denna jacka har goda ventilationsmöjligheter, samtidigt som den är mycket värmande när det behövs, gör att den i princip går att använd året om. Detta gör jackan till ett mycket mångsidigt köp, något som motiverar dess relativt höga pris. Värt att nämna är även jackans bekväma huva. Huvan går att justera så att den sitter med perfekt passform, och därmed skyddar mot väder och vind. Huvan är så pass rymlig att man kan använda den med hjälm.

4. Black Diamond Men’s Recon Stretch Ski Shell

 • Jackan för den proffsiga skidåkaren
 • 100% designad för skidåkning
 • Stor rörelsefrihet
 • Mycket välventilerad
 • Relativt billig!

Detta är en jacka som är speciellt designad för just skidåkning. Jackan är tänkt att ge en så angenäm upplevelse som möjligt i skidbacken, oavsett när på säsongen man är ute och åker. Tack vare sin höga kvalitet och fokus på prestation så är denna jacka väl lämpad för proffsåkaren med höga krav. Jackan är gjord i ett stretchigt tyg som gör att man kan röra sig nästan helt obegränsat. 4-vägstyget är dessutom utmärkt på att hålla snö och kyla borta. Eftersom denna jacka är tänkt att användas av mycket aktiva personer så har man även lagt extra omsorg vid ventilationen. Tack vare de smarta ventilationslösningarna så känns jackan aldrig varm eller fuktig, även om man rör på sig mycket.

Detta är en mycket sportig modell på skidjacka. Om man vill ha en allroundjacka som även går att användas till vardags så finns det bättre alternativ på marknaden. Vill man där emot ha en jacka som är hundra procent dedikerad till skidåkning så är Black Diamond Men’s Recon Stretch Ski Shell ett av de absolut bästa valen man kan göra! En fördel med denna jacka är även att den är jämförelsevis billig i förhållande till utbudet på marknaden i stort.

5. Craft Men’s Adv Storm Jacket

 • Bästa jackan för längdskidåkning
 • Lagom balans mellan skydd mot kyla och sval skidåkning
 • Mycket stretchig
 • Lågt pris

Detta är en mycket stretchig och bekväm jacka som främst är designad för längdskidåkning. Självklart är jackan även bekväm att ha på sig vid andra aktiviteter eller promenader där man vill skydda sig mot vind och vatten. Tack vare att jackan är vattentät och mycket skyddande mot blåst så är den en trogen kompanjon att ta med sig ut på skidspåret. Med denna jacka på så är man förberedd för det mesta. Det som gör Craft Men’s Adv Storm Jacket så lämplig att använda vid skidåkning är även det faktum att den är lätt och väl rörlig. När man åker längdskidor behöver man ta ut rörelserna ordentligt utan att bli hindrad av sina kläder. Ärmarna på denna jacka är av trikå, något som gör att den följer med i dina rörelser.

På insidan av jackan finns en tunt kviltad vaddering som är tillräcklig för att ge värme när det är kallt ute samtidigt som den inte gör dig svettig när du tar i ordentligt. Denna skidjacka har gott om fickor på strategiskt utplacerade ställen. Dragkedjorna har alla vattenskydd för att hålla varenda del av jackan torr, oavsett väder.

Mer information

Att utse vilka skidjackor för män som är bäst i test är ingen enkel uppgift. Eftersom det finns nästan hundratals modeller eller olika varianter på modeller som som passar till skidåkning så är det omöjligt att testa dem alla. Vi har har vårt arbete att välja ut de bästa skidjackorna läst många professionella tester och recensioner av skidjackor. Genom att läsa exempelvis GQ så har vi fått stor kunskap av vad som krävs av en riktigt bra skidjacka. Vi har även genom att läsa dessa typer tester kunnat plocka ut ett antal vinnande kandidater att titta närmare på.

I vår granskning av de olika skidjackorna har vi bland annat jämfört material och kvalitet mellan olika modeller. Vi har även jämfört designen på de olika jackorna. Självklart är själva utseendet en bedömningsfaktor. Man vill ju såklart se snygg ut i sin nya skidjacka. Ännu viktigare har det varit för oss att bara välja ut jackor som vi tycker har en praktisk och funktionell design. Allt ifrån fickors placering till ventilationsöppningar och möjlighet att stänga till jackan där snö och vind kan tränga in har betydelse för helhetsupplevelsen av jackan. Resultatet av vårt arbete ser du ovan. Vi har valt ut fem stycken skidjackor som är väl värdiga en plats i vår topplista.

Passformen är viktig

När man väljer sin skidjacka är passformen en mycket viktig faktor. En jacka som sitter för tight kan begränsa din rörelseförmåga. När man åker skidor är rörligheten av högsta betydelse, dels för prestationen, men också för känslan. Få saker kan vara så irriterad som att bli begränsad av sina kläder när man vill njuta av åken i skidbacken.

En för löst sittande jacka kan också skapa obehag i form av att kall vind, och i värsta fall även vatten, eller snö, kan tränga in och nå kroppen. En jacka som har för rymlig passform riskerar också att att bli ett vindfång på vägen ner, något som kommer att ofrivilligt bromsa din framfart.

Om man köper sin jacka i en fysisk butik så finns möjligheten att prova jackan för att se att den sitter bra. Om man däremot köper online så måste man vara noga med att tänka igenom vilken storlek och passform som är bäst. Välj gärna i så fall en bra butik som har smidig returhantering om du behöver byta. De butiker vi länkar till ovan har smidig returhantering om du råkat köpa fel storlek.