Bästa vandringsbyxorna för barn: Bäst i test 2024

För oss föräldrar som gillar vara ute i naturen gäller det såklart att engagera även barnen redan i tidig ålder. Det är aldrig för tidigt att väcka ett intresse för friluftsliv. Det finns många fördelar med att få barnen intresserade av utomhusaktiviteter redan vid en tidig ålder. Förutom de uppenbara fördelarna med motion och frisk luft kan föräldrar och deras barn ta tillfället i akt spendera tiden tillsammans när man är ute på äventyr.

För att göra aktiviteterna utomhus till en positiv upplevelse så gäller det så klart att förse barnen med bra vandringskängor och bra vandringsbyxor så att de kan hålla sig torra och varma.

De 5 bästa vandringsbyxorna för barn 2024

Vi har granskat ett antal vandringbyxor för barn. Nedan har vi alt ut de fem produkterna vi tycker allra bäst om just nu. Samtliga de utvalda modellerna håller en hög kvalitet och är slittåliga, något som så klart är viktigt när det gäller kläder till spralliga barn.

1. Fjällräven Kid’s Vidda Trousers

 • Bäst i test
 • Toppbetyg av användarna
 • Slittåliga till tusen

Dessa friluftsbyxor för barn har fått toppbetyg av konsumenterna, och vi kan verkligen förstå varför. Detta är ett par riktigt snygga och riktigt tåliga byxor som har alla de egenskaper som fjällräven är kända för. Precis som med fjällrävens vandringsbyxor för vuxna så är detta ett par riktigt tåliga byxor som verkligen tål att användas. Eftersom barn inte är rädda för att smutsa ner sig känns det tryggt att ha ett par byxor som dessa som i praktiken stöter ifrån sig det mesta av smutsen. Detta plagg går normalt sett att ha på på sig ute i skogen upprepade gånger innan de behöver tvättas.

Vi tycker att det är roligt att dessa byxor är som en miniatyr version av fjällrävens vandringsbyxor för vuxna. På detta sätta kan barnen ha på sig likadan outfit som oss föräldrar, något som brukar vara uppskattat särskilt av de lite yngre barnen.

Dessa vandringsbyxor kostar en slant i investering men vi tycker att de är väl värda sitt pris med tanke på att man får ett plagg som kommer hålla under lång tid. Dessa byxor kommer med all sannolikhet kunna ärvas av syskonen eller kunna säljas vidare.

2. Lundhags Authentic II Jr Pant

 • Ekologisk bomull och återvunnen polyester
 • Högsta kvalitet
 • Stretch i kombination med god ventilation håller barnen på bra humör

Lundhags Authentic II Jr Pant är en vandringsbyxa för barn som har mer än bara funktion. Denna byxa är framtagen av ekologisk bomull och återvunnen polyester, något som gör att man kan känna att man gör miljön en tjänst genom att välja just detta plagg. Materialvalet är inte bara miljövänligt, det är också väldigt klokt då kombinationen ger en byxa som andas. Eftersom byxan är väl ventilerade så är den mycket lämplig att ha på sig på längre vandringar där svett och fukt normalt kan utgöra ett irritationsmoment.

Dessa byxor är väldigt smidiga då de går lätt att röra sig i. Rörligheten är så stor tack vare att det är stretchmaterial både i knän och bakdel. Detta plagg har många praktiska fickor. Handfickorna är öppna för enkel åtkomst medan Benfickorna går att använda till viktig förvaring då de går att stänga.

Detta är ett par riktigt slitstarka vandringsbyxor för barn av hög kvalitet. Andningsförmågan och den höga rörligheten ökar chansen att barnen håller gått humör på turen.

3. Isbjörn Trapper Pant II

 • Hållbara byxor med lång förväntad livslängd
 • Förstärkta på känsliga ställena
 • Diskreta

Dessa byxor kanske inte ser så spännande ut, faktum är att de ser ut som ett par standardvandringsbyxor för vuxna, fast i mindre format så klart. Färgerna i de olika materialen går i samma mörka ton. Materialet är till största del slitstarkt nylon. Knän och andra känsliga delar är kraftigt förstärkta, något som gör att man kan förvänta sig att dessa vandringsbyxor kommer kunna stå pall under mycket lång tid, även vid flitig användning.

Om du prioriterar slittålighet och hållbarhet högt kan detta vara de bästa byxorna att titta närmare på. Byxornas enda negativa sida är att de ser lite tråkiga ut tyvärr.

4. Skogstad Kid’s Lønahorgi

 • Passar till de flesta utomhusaktiviteterna
 • Tåliga
 • Anpassade för ökad rörelseförmåga

Detta är ett par friluftsbyxor som ser mer ut som vanliga byxor än de andra kandidaterna i vår topplista. Tack vare att byxorna ser ganska så ordinära ut kan man även ha dem i lite mer vardaglig lek om man så önskar. Fördelen med att ta på sig tåliga byxor som dessa när man går ut är att man kan leka mer intensivt utan att vara orolig för att smutsa ner byxorna.

Detta plagg är mycket anpassningsbart. Flexibiliteten gör att man kan känna sig trygg med att det kommer gå att anpassa så att de sitter bra. Både midja och benslut går att anpassa för perfekt passform för rådande förhållanden. En bra detalj med dessa byxor är att knäpartiet är format efter knäts form. Den anatomiska anpassningen ger stor rörelseförmåga just på detta viktiga ställe.

5. Rugged Flex Pant Junior

 • Snygg design, färgglada färger
 • Smutsavstötande behandling
 • Jämförelsevis tajta

Haglöfs friluftsbyxor har snygg design och finns i flera spännande färger. Byxorna har justerbar midja och justerbart benslut så att man kan anpassa så de sitter perfekt på kroppen och även passar skovalet. Dessa byxor har en speciell behandling (fri från flourkarbon) som stöter bort både smuts och vatten. Tack vare att byxorna är så bra på att att stöta ifrån sig smuts är de det perfekta plagget när barnen är ute och leker i skog och mark.

Dessa byxor är också bra att ha på sig på längre vandringar eftersom de är mycket stretchiga och på så sätt inte begränsar rörelsefriheten när man är ute och rör på sig. Dessa byxor har något lite tajtare design än de andra byxorna i vår topplista. Detta kan ha både fördelar och nackdelar, mest av allt är det en smaksak vad man föredrar.

Om topplistan

Vi har i vår topplista utsett de fem vandringsbyxorna för barn som vi anser är bäst i test just nu. Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa alla vandringsbyxor och friluftsbyxor som finns på marknaden så har vi läst mängder av recensioner och tester på nätet och i friluftstidningar. Vi har även haft stor hjälp av recensioner lämnade av helt vanliga konsumenter för att få en god överblick över vilka de bästa vandringsbyxorna för barn är. När vi sorterat fram de allra mest lämpliga kandidaterna så har vi gjort en noggrann granskning av materialval och specifikationer för de olika byxorna. Vi har i vår bedömning även lagt stor vikt vid faktorer som kvalitet, hållbarhet och pris. Resultatet de fem utvalda kandidaterna ovan som vi känner oss trygga med att utse till bäst i test.

Underskatta inte passformen

Material i all ära, men något vi lärt oss om vandringsbyxor för barn är att passformen är oerhört viktigt för att allt ska fungera bra. Barn har oftast lite kortare tålamod än oss vuxna. Därför kan det hända att bäraren snabbt blir frustrerad om hans eller hennes byxor inte sitter bra. Det gäller också så klart att plagget är extra stretchigt när det gäller den yngre publiken. Med stretchigt material i byxans kritiska delar så blir det enklare att röra sig utan att man känner sig begränsad av det man har på sig.

Om man väljer ett par byxor av bomull så kan man tänka på att de ska vara lite större än andra byxor. Detta eftersom bomull inte är så töjbart som mer syntetiska material. Om man väljer bomull så är förböjda knän också något av ett måste för att man ska kunna röra sig på ett bra sätt.

Om man däremot vill ha tajta byxor som sitter nära kroppen så rekommenderar vi att man väljer ett syntetmaterial. Gärna även här med extra stretchigt tyg över exempelvis knäna.