Vandringskängor för damer: Bäst i test 2024

Att vara ute och vandra ska vara en härlig upplevelse där man tar in naturen och kan slappna av. För att göra upplevelsen bra som möjligt krävs såklart att man har ett par bra vandringsskor på fötterna, som håller vatten ute, och som är skonsamma mot fötter och leder. Ett par vandringsskor ska man kunna ha på sig under lång tid utan att man får skav eller att fötterna blir fuktiga eller varma. Läs vidare för att få information om några riktigt bra vandringskängor som fungerar lika bra på korta promenaden som på långa vandringen.

De 6 bästa vandringskängorna för kvinnor 2024

Vi har granskat ett större antal vandringskängor för kvinnor. Nedan har vi tagit fram 6 favoriter som har alla de egenskaper man kan begära av en vandringskänga i toppklass. Samtliga av modellerna i vår topplista håller en hög kvalitet och är relativt prisvärda sett till motsvarande modeller på marknaden.

1. Meindl Kansas Lady GTX

 • Bäst i test
 • Mycket praktisk allroundkänga
 • Passar till vandring såväl som vardagliga promenader
 • Snygg design

Detta är en mycket omtyckt vandringskänga för kvinnor, och vi kan verkligen förstå varför. Många vittnar om att detta är de bästa skor de haft, så helt klart är att tillverkaren Meindl verkligen lyckats ta fram en vandringskänga som som har precis de egenskaper som konsumenterna efterfrågar. Vad är du hemligheten bakom denna känga? Först och främst är detta en allroundmodell som passar till det mesta. Vare sig du ska gå på tur i vildmarken eller bara gå på en kort promenad så är detta en smidig och skön känga att ha på fötterna. Kängan är snyggt designad och relativt diskret, så du kan ha den på även i stan utan att det känns olustigt.

Denna känga har en bra avvägd vaddering, den är skönt ombonad inuti samtidigt som själva kängan inte tillåtits bli för stor. Själva fotbädden är mycket mjuk och skyddar foten mot stötar när du är ute och går. Samtidigt är materialet väldigt bra på att transportera bort fukt, något som gör att du känner dig torr och fräsch oavsett hur länge du behåller kängorna på. Kängan använder sig av Gore Tex-material för att se till att inget vatten från utsidan kan tränga in i kängan.

2. Hanwag Women’s Tatra II Wide Lady Gore-Tex

 • För vandring eller lätt klättring
 • Extremt tålig
 • Låg vikt
 • Sköna att gå långt i

Detta är en av de absolut mest tåliga vandringskängorna för kvinnor som man kan få tag på just nu. Kängan känns kvalitativ rakt igenom och den tål verkligen tuffa tag. Kängan är designad för att klara av långa krävande vandringar men även lättare typ av klättring. Oavsett underlag så ger skon en lätt fjädring som gör att man kan gå på ett för kroppen skonsamt sätt.

Något som sticker ut lite grann med just denna produkt är att den är förvånansvärt lätt. Trots att skon tål stötar och tuffa tag så är den väldigt lättviktig. Man märker stor skillnad om man är van att vandra i en tyngre sko. Tack vare den låga vikten så orkar man mer innan man behöver vila.

Denna modell har både en skyddande tå- och hälhätta som skyddar foten mot stötar. Denna sko har fått mycket höga betyg av användarna, något som är lätt att förstå när man testat den själv.

3. Lundhags Tjakke Light Mid

 • Premiumkängor av högsta kvalitet
 • Oslagbar slittålighet
 • Överlägsen stötdämpning

Detta är en förfinad och något lättare version av Lundhags mycket populära vandringskänga. Tillverkaren har med denna känga lyckats behålla alla de viktiga egenskaperna från sin storsäljare samtidigt som de lyckats göra den något lite lättare. I våra ögon är detta en av de bästa vandringskängorna just nu. Tyvärr kostar denna känga lite mer än många av konkurrenternas modeller. Vi tycker dock att det är värt att spendera de extra pengarna på en produkt som denna, som troligen kommer hålla bra mycket bättre än många av de billigare modellerna på marknaden.

Detta är en vandringskänga som är gjord för att klara av tuff terräng. Även om det är grenar och stora eller små stenar i din väg så känns det relativt mjukt att sätta ner foten tack vare de fjädrande ytter- och innersulorna. Värt att nämna är även den eminenta hälkilen som ger överlägsen stötdämpning.

Att ha på sig dessa kängor gör promenaden eller vandringen till ett rent nöje. Varenda del av denna känga är tillverkade av slitstarka komponenter som är byggda för att att hålla över tid. På detta sätt får du sannolikt igen din investering tack vare att du slipper skaffa nya kängor inom överskådlig framtid.

4. Keen Revel IV Mid Polar Women

 • Högt välvadderat och stödjande skaft
 • Yttersula med specialgrepp vid snö och is
 • Bekvämlighet i fokus

Keen Revel IV Mid Polar Women är skyddande kängor med relativt högt skaft. Dessa kängor är gjorda för långa vandringar och har alla de egenskaper som krävs för just detta ändamål. Ett av nyckelorden som kan användas för att sammanfatta upplevelsen att bära dessa kängor är bekvämlighet. Kängorna är mycket ombonade och sköna att bära och de tar upp alla stötar på ett föredömligt mjukt sätt. Att vandra med Revel IV Mid Polar Women känns därför mjukt och behagligt oavsett hårdheten på underlaget.

De har kängorna har ett tunt men effektivt membran som håller fukt ute men samtidigt låter innehållet andas. En speciell detalj med de här kängorna är att de har designats för att ge ett bra grepp på vintersäsongen. De har en väl räfflad yttersula som greppar tag i både is och snö och ger bäraren trygghet och stabilitet när underlaget är halt.

Detta är ett par riktigt bra vandringskängor som tål att användas. Värt att nämna är även det höga skaftet, som är skönt vadderat och som ger stöd åt användaren.

5. Urberg Myrviken Women’s Boot

 • Snygg design
 • Gummidubbar undertill som ger överlägset grepp vid snö eller is
 • Vattentäta

När vi först såg dessa vandringskängor från Urberg blev vi nyfikna eftersom de sticker ut lite från mängden. Dessa kängor har lite färggladare utseende än vad som är standard just vad det gäller vandringskängor. Som tur är är dessa kängor inte bara fina att titta på, de levererar även rent funktionsmässigt. Detta är skor som är designade för att klara alla typer av väder. I klartext innebär de att de är i princip vattentäta, även vid kraftigt regn ska de se till att dina fötter hålls torra. Vi varmt väder och långa vandringar ser de även då till att fötterna hålls torra. I detta fall är hemligheten ett genomtänkt ventilationssystem som ser till att ventilera ut varm och fuktig luft samtidigt som du går.

En annan höjdpunkt med dessa vandringskängor är att de har väl räfflade yttersulor med något som tillverkaren kallar ice grip. Ice grip är i detta fall precis vad det låter som. Skornas sulor ger ett tryggt och säkert grepp även när det är halt ute, vare sig det beror på vatten, snö eller is. Om man tittar på undersidan av skon så ser man att greppet säkras tack vare små dubbar av gummi. Glädjande är att tillverkaren i detta fall lyckats designa gummidubbarna på så sätt att grus inte fastnar mellan dem, något som den erfarna vandraren vet kan vara ett problem hos andra skomodeller.

6. Icebug Pace3 Michelin Wic GTX Women

 • Stilren design
 • Omtyckt modell
 • Lättviktiga
 • Bra grepp utan dubbar

Detta är ett par relativt diskreta och stilrena vandringsskor som fungerar lika bra för stadspromenaden som för vandringen ute i vildmarken. De här kängorna är lättviktiga men ändå slittåliga och kvalitativa. Kängorna använder sig av ett Gore Tex-membran, något som gör att tillverkaren kan lova en hundraprocentig vattentäthet. Just vattentätheten är något som gör att de dessa skor är väldigt populära bland användarna.

De här gängorna har yttersulor som ger väldigt bra grepp även när det är halt. Trots det goda greppet så använder man sig inte av dubbar på dessa kängor, något som är en fördel enligt oss. Genom att skippa dubbarna så ger dessa vandringskängor nämligen en mjuk nedsättning och stöten absorberas i sulan, något som gör promenaden skonsam för fot och leder.

Om vår lista

Hur valde vi då vilka vandringskängor som blev bäst i test? Eftersom vi själva inte har haft möjlighet at testa alla vandringskängor som finns på marknaden så har vi tagit oss an mängder med recensioner och tester utförda av andra aktörer. Exempel på sidor vi har har studerat är Gear Lab och the Independent. Genom att jämföra olika tester så har vi fått fram de bästa kandidaterna till vår topplista. Vi har utöver detta själva granskat materialval och egenskaper hos de olika vandringskängorna samt även vägt in kundrecensioner i vår bedömning. Resultat ser du ovan, en topplista med de bästa vandringsskorna för damer.