Bästa rullskidorna: Bäst i test 2024

Rullskidor på väg

Att åka rullskidor kan vara en mycket trevlig fritidssysselsättning som ger frihet, fart och motion. Rullskidorna erbjuder även en möjlighet att träna på sin skidåkning, även när det inte är vintersäsong. Genom att skaffa sig ett par rullskidor kan man hålla igång skidåkningen även på sommaren, något som gör att man inte behöver känna sig ringrostig när vinter kommer. Skidåkning är dessutom en mycket bra träningsform som tränar de stora muskelgrupperna i kroppen.

De 5 bästa rullskidorna 2024

Vi har granskat en mängd olika rullskidor som finns att köpa på den svenska marknaden. Nedan har vi valt ut de fem kandidater som vi tycker presterar allra bäst just nu. Vi har medvetet försökt välja ut rullskidor i lite olika prisklasser så att det ska finnas ett bra alternativ för alla behov. Samtliga av våra utvalda kandidater håller en god kvalitet och är relativt prisvärda inom sitt respektive segment.

1. Skistart Classic Aluminium Rullskidor Race

 • Bäst i test
 • Riktigt bra pris
 • Lättviktig aluminiumstomme
 • Relativt hårda, snabba hjul
 • Riktningsstabil nyutvecklad framgaffel

Detta är en mycket kvalitativ rullskida med aluminiumstomme med ett förvånansvärt lågt pris med tanke på vad man får för pengarna. Alla delar av dessa rullskidor andas kvalitet ner på minsta detalj. Allt ifrån keramiska lager, skärmarna av PE-plast och och den stabila stommen känns genomtänkta, och som att de är byggda för att hålla för allt de kan komma att tänkas utsättas för.

Något vi särskilt gillar med dessa skidor är den nyframtagna framgaffeln som ser till att hålla riktningen rakt framåt effektivare än många andra modeller. En annan positiv detalj är att skidorna känns så lätta, både att bära på, men även när man åker med dem. Hjulen på denna modell tillhör det lite hårdare slaget, något som kan ha både sina för- och nackdelar beroende på underlag. Vid jämnare underlag gör hjulen att man relativt enkelt kan komma upp i snabba hastigheter.

 • Mått: 770 cm
 • Hjulbredd: 45 mm
 • Hjuldiameter: 70 mm
 • Vikt: 2000 g
 • Maxvikt: 110 kg

2. SwenorFinstep

 • För motionären
 • Bra och stabila skidor med stora hjul
 • Vibrationsdämpande materialval
 • Bra pris!

SwenorFinstep är ett utmärkt val för vardagsmotionären som vill ha ett par hållbara såväl som lättstyrda rullskidor att träna skidåkning med. Dessa skidor har en kärna av laminerat trä och glasfiber, något som ger en mycket behaglig upplevelse eftersom materialet absorberar de mesta av vibrationerna som blir när hjulen kommer i kontakt med olika underlag.

Vi gillar att dessa skidor kommer med relativt stora hjul som standard. Denna storlek på hjul ger ett bra och stabilt rull och passar den genomsnittliga rullskidåkaren bra. De här skidorna är robusta och tål åkare med en vikt på upp till cirka 95 kg.

•Hjulbas: 730 mm
•Hjulbredd: 55 mm
•Hjuldiameter: 75 mm
•Vikt/par: 2,5 kg

3. Fischer Carbonlite Skate

 • Lågtgående
 • Känns som snöskidåkning!
 • Bra vibrationsdämpning
 • Coola rullskidor

Detta är ett par sköna rullskidor vars åkning påminner om vanlig snöskidåkning. Det är bland annat tack vare skidornas låga tyngdpunkt som gör att man får samma känslor som när man åker på verklig snö. Dessa rullskidor är tillverkade av ett supertåligt komposit-material av kolfiber som förutom att det är väldigt hållbart även väger relativt lite. Det faktum att rullskidorna är så lättviktiga gör att det känns som att de är en förlängning av dig själv. När man inte har tungs skidor att släpa på så åker man lättare och kan agera med snabbare respons.

Något vi gillar särskilt med just dessa rullskidor är förutom körglädjen även de praktiska detaljen att de har riktigt bra stänkskydd som hindrar vatten och smuts från att nå dig och ovansidan av skidorna.

Detta är ett par coola skidor med många fördelar. Bland annat har de överlägsen vibrationsdämpning, något som gör att färden blir behagligare.


Längd: 630 mm
Vikt per par: 1890 g
Hjulbredd: 24 mm
Hjuldiameter: 100 mm

4. Idt Skate Lady Rullskidor

 • Designade för damer
 • Lättviktiga
 • Stabila och sköna
 • Justerbart rullmotstånd

Detta är ett par riktigt proffsiga rullskidor designade för damer. Skidorna är utvecklade tillsammans med norska landslaget, så vi har stor tillit till att man tagit fram ett par rullskidor som verkligen håller hög standard.

På dessa rullskidor kan man ställa in rullmotståndet i tre olika steg. Inställningsmöjligheterna gör att man som användare kan anpassa efter ens egna preferenser och träningsmål.

Dessa rullskidor är anpassade för den kvinnliga anatomin. Tack vare att stommen är av aluminium så är skidorna relativt lättviktiga, något som ger fördelar både när man åker och när man ska bära på dem. Idt Skate Lady Rullskidor känns väldigt stabila och trygga att åka på samtidigt som det är relativt enkelt att få upp farten.

Vikt: 849 g
Längd: 640 mm
Hjulbredd: 24 mm
Hjuldiameter: 100 mm 

5. SwenorCarbonfibre

 • Passar bäst för den lättviktiga åkaren
 • Hög kvalitet
 • Lättviktiga och smidiga
 • Laminerat trä och glasfiber

Detta är ett par klassiska rullskidor med beprövad och pålitlig teknik. Själva stommen i skidorna är tillverkad av av en kombination av laminerat trä och glasfiber. Konstruktionsvalet i rullskidorna ger en överlägsen kvalitet som kommer hålla hur länge som helst. Materialvalet gör även att man får ett par relativt lättviktiga skidor som är följsamma att åka på. Något som också är mycket positivt är att denna modell är väldigt vibrationsdämpande, något som märks tydligt om man jämför med många andra tillverkares rullskidor.

Dessa är ett par rullskidor med relativt små hjul, något som gör modellen lämpligast för de mer lättviktiga åkarna. I gengäld får man en lättstyrd och smidig rullskida som är lätt att lära sig att åka på.

Längd: 720mm

Vikt paret: 1,83kg

Hjulbredd: 40mm

Hjuldiameter: 65mm

Skate eller klassisk?

Det finns två olika huvudval man kan göra när man skaffar sig ett par nya rullskidor. De flesta rullskidor kan nämligen indelas i kategorierna skate eller klassisk stil. De klassiska rullskidorna liknar vanliga längdskidor. Med denna typ av skida åker man med en diagonal teknik. Skateskidorna är kortare än de klassiska skidorna. När man åker med skateskidor så åker man med en teknik som kan liknas den man använder vid skridskoåkning. Vilken teknik som passar dig bäst är förmodligen mest en fråga om tycke och smak. De båda teknikerna har sina respektive utmaningar och fördelar. Båda teknikerna går dock att bli bra på bara man övar, så när du väl bestämt dig så är det bara att köra på tills du behärskar din skidåkning.

Hur vi valde ut kandidaterna till vår bäst-i-test-topplista

Eftersom vi själva inte har haft möjlighet att testa alla rullskidor som finns på marknaden så har vi fått förlita oss på redan gjorda tester och recensioner när vi letade efter de bästa kandidaterna att presentera för våra läsare. Genom att läsa tester och artiklar hos exempelvis OMC Gear och Daily Skier så har vi inte bara fått tips om bra produkter men även också fått bra input på vad man bör tänka på när man letar efter att par riktigt bra rullskidor.

I vårt arbete så har vi också jämfört en mängd olika produkter som finns i svenska butiker med varandra. Vi har jämfört materialval och design. Vi har även lagt stor vikt vid hur bra kvalitet man får för pengarna. För att komma med på vår lista så behöver rullskidorna inte vara de absolut bästa på marknaden, de kan även ha fått en plats om de exempelvis erbjudit ett exceptionellt bra värde i förhållande till prislappen.

Glöm inte att ha på dig ett par bra solglasögon när du är ute och åker rullskidor när det är soligt ute!