Bästa vandringskängan för barn: Bäst i test 2024

Barn på vandring

Att vara ute i naturen ger frisk luft, välbefinnande och motion, inte bara för oss utan även för barnen. När man ska introducera barnen till ett aktivt utomhusliv så gäller det att börja i lagom takt så att barnen inte blir överväldigade. Genom att göra kortare utflykter till skogen så kan ett intresse för för vandring och andra utomhusaktiviteter byggas upp hos barnen.

Precis som för oss vuxna blir tillvaron utomhus skönare och smidigare om man har rätt utrustning och rätt kläder med sig. Med ett par bra vandringskängor på fötterna så håller man sig varm och torr. Fjädrande kängor med bra grepp gör att det blir lättare att gå och gör att man kan fokusera mer på naturupplevelsen.

De 6 bästa vandringskängorna för barn 2024

Vi har gått igenom och granskat ett antal vandringskängor för barn. Nedan ser du sex utvalda favoriter som vi tycker uppfyller alla de kriterier man kan ställa på bra vandringskängor. Samtliga av kängorna nedan håller en hög kvalitet och är slittåliga. Självklart är även skorna fotriktiga och sköna att gå i.

1. Lundhags Tjakke Junior

 • Bäst i test
 • En seriös vandringskänga med samma kvalitet som en vuxenkänga
 • Fotriktiga och ergonomisk avlastning
 • Slittålig och högkvalitativ

Lundhags tillverkar några av de bästa vandringskängorna för oss vuxna. Därför blev vi glada när vi såg att de har en modell designad även för mindre fötter. Detta är en vandringskänga för barn med samma kvalitet och funktion som modeller för vuxna. Detta är en mycket slitstark vandringskänga för barn som gillar att vare med ute på turen. Kängan har en tjock vattentät sula som håller fötterna torra även under utmanande förhållanden.

Ibland finns en tendens till att barnskor inte alls är lika fotriktiga och ergonomiska som skor för oss vuxna. Därför är vi mycket glada att se att Lundhags i och med denna vandringskänga verkligen satsat på att de fram en ergonomisk och dämpande känga som inte belastar fötter eller kropp på ett negativt sätt. Läderskaftet i denna känga har extra grepp och stöd, något som gör att gör att kängan är mycket dämpande vid ankeln.

2. Adidas Kids’ Terrex Trailmaker High COLD.RDY Hiking Shoes

 • Sneakerdesignad vandringskänga för barn
 • Skön att bära, även till vardags
 • Mycket bra grepp tack vare grova sulan
 • Bra ergonomi
 • Snygg design

Om du vill ha en mångsidig sko som sticker ut från mängden så är denna eminenta vandringskänga från Adidas ett mycket bra val att titta närmare på. Kängan är mångsidig därför att den går lika bra att använda till vardags som den gör till den krävande vandringen. Tack vare att produkten har en fräck design så är det förmodligen inga problem att få barnen att ha den på även till skolan om man så skulle vilja. Om barnen bär skon till vardags så är fördelen att man vet att de har på sig en fotriktig sko som är bra för kroppen och skön att gå i. Denna sko är även mycket stöttålig, något man kan ha nytta av i en mängd olika fall, särskilt om man har aktiva och busiga barn.

Denna sko är vattentät, något som i vår erfarenhet är ett måste om man ska gå på längre strapatser med barnen. Vi gillar verkligen designen på denna sko. Adidas sko har designen av en vanlig sneaker men är fjädrande och tålig som en riktigt bra vandringskänga. Yttersulan är väldigt grovmönstrad på denna modell, något som så klart ger ett bra grepp oavsett underlag och väder.

3. Merrell Snowbank 2.0 Waterproof Kids

 • Vandringskänga anpassad för svenskt vinterklimat
 • Håller fötterna torra
 • Yttersula med överlägset grepp
 • Snygg och praktisk duffelknäppning

Detta är en barnkänga som är anpassad för svenska vinterklimat. Tack vare att kängan är tjock och välfodrad är den anpassad för att barnen ska kunna vara ute länge även under kyliga dagar. Tack vare att kängan är så robust och även fjädrande gör att den fungerar bra att ha på sig om man ska gå ut på längre promenader.

Syntetmaterialet i denna känga ser till att hålla barnens fötter torra. Samtidigt andas materialet tillräckligt för att kängan ska kännas behaglig efter flera timmars aktivitet utomhus. Själva yttersulan är anpassad för att ge ett mycket bra grepp även när det är snöigt och isigt ute. Förutom att denna känga är mycket funktionell så vill vi även ge ett stort plus för dess snygga utseende. Duffelknäppningen är snygg men ger även möjlighet till justerbar passform.

4. Salomon Junior Outward CSWP

 • Lätt vandringskänga för barn
 • Mycket bra stöd
 • Vattentät och tålig mot lera
 • Slitstarkt mockaläder

Detta är en vandringskänga för barnfötter av lättare modell som är perfekt vid lite kortare vandringar. Det finns gott om barnskor som inte ger speciellt bra stöd för fötterna då många tillverkare tänker att barnen inte går så mycket. Något som såklart är helt inkorrekt när det gäller lekfulla och äventyrslystna barn. Därför är vi glada att se att Salomon verkligen satsar på att ge bra stöd även för barnfötter i sina skor. Denna sko har en mjuk sula utan tryckpunkter som fördelar vikten jämt över foten. Själva kragen på kängan är mjuk och ger stöd åt foten.

Dessa lätta vandringskängor är utrustad med ett membran som inte släpper in fukt i skon, något som gör dem väl lämpade att vandra i, även när det är fuktigt ute. En betydande del av skon är täckt med kvalitativt mockaläder, något som gör den slittålig. Dessa skor är även tåliga mot tuffa förhållanden som lera, perfekt för rörliga och lekfulla barn.

5. Adidas Kids Terrex Mid Gore-Tex

 • Sportig vandringskänga
 • Vattentätt Gore Tex-membran
 • Snabbsnörning
 • Mycket fjädrande

Detta är ett par proffsiga vandringskängor från välkända tillverkaren Adidas. Något vi gillar med dessa vandringskängor är att de känns betydligt mer sportiga än många andra modeller på marknaden. Kängornas sportiga framtoning gör också att de är populära bland barnen.

En stor fördel med dessa kängor är dess snabbsnörningssystem som gör att det går på nolltid att ta på sig kängorna. Trots att kängorna är sportiga så är de väldigt tåliga att ta med ut i skog och mark. Dessa vandringskängor är nämligen utrustade med ett membran från Gore Tex som håller vatten borta.

Yttersulan på dessa skor kommer från tillverkaren Continental och ger överlägset grepp på alla sorters underlag. Innersulan i sin tur ger bekväm och fjädrande gång. En riktigt fullträff helt enkelt!

6. Kid’s Field Trekker Mid

 • Lätt och luftig modell
 • Bra innersula
 • Snygg design

Detta är en mediumhög vandringskänga som känns lätt och luftig samtidigt som den är hållbar och slitstark. Om man ska gå långt så gäller det att man inte har allt för tunga kängor som tynger ner stegen, detta gäller framförallt kanske när det gäller barn. Detta är därför ett mycket bra alternativ om man vill utforska naturen tillsammans med barnen. Eftersom kängan är lätt att gå i så finns mer energi över till att utforska och av att njuta av dagen i det fria.

Något vi särskilt gillar med denna känga är den sköna och fjädrande innersulan. Om man ska gå långt är det självklart viktigt att man får jämn avlastning i stegen och att man landar mjukt med foten. Eftersom vandringen går smidigt med denna känga så får barnen förhoppningsvis blodad tand och vill följa med fler gånger.

Om vår bäst-i-test-lista

Vi har genom noggrann granskning av ett antal vandringskängor för barn plockat fram ett antal intressanta kandidater. Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa alla skor själva så har vi tagit hjälp av utomstående tester och recensioner (såsom exempelvis the Independent) för att få tips om vilka de bästa vandringskängorna just nu är. Vi har även läst recensioner lämnade av vanliga kunder hos de stora webbutikerna för att få tips om vilka produkter användarna är mest nöjda med. Vi har också gjort egna undersökningar genom att granska materialval och sammansättning i en mängd olika kängor designade för barn. Resultatet av våra undersökningar ser du ovan, en topplista med fem stycken riktigt bra vandringskängor anpassade för barn.

Om du gillade denna artikel så kan du även spana in våra topplista för vandringskängor för kvinnor och vandringskängor för män.