Bästa vandringsryggsäcken för dagsturen: Bäst i test 2024

bästa vandringsryggsäcken

När man ska ut på en längre vandring så gäller att förberedda sig och att packa ner rätt saker. När man valt ut rätt utrustning gäller det såklart att man har en bra ryggsäck att bära alltsammans i. För dagsturen gäller det att ha en bra ryggsäck i lagom storlek. Självklart gäller det att minimera packningen samtidigt som man måste se till att ha plats för det mest nödvändiga.

De 5 bästa ryggsäckarna för dagsturen

Vi har granskat ett stort antal ryggsäckar i syfte att hitta den bästa vandringsryggsäcken för dagsturen. Nedan recenserar vi de fem ryggsäckarna vi tycker allra bäst om just nu. De utvalda ryggsäckarna är alldeles utmärkta att ta med på dagsturen, de flesta av dem har även fler tänkbara användningsområden än så.

1. Patagonia Black Hole Pack 25L

 • 25 liter
 • Snygg och stilren, passar till allt
 • Hög kvalitet och bra pris
 • Fickor och hållare för organiserad packning

Detta är en riktigt kvalitativ ryggsäck på 25 liter. Patagonia Black Hole Pack 25L har alla de egenskaper man kan önska sig av en ryggsäck för dagsturen. Positivt med denna ryggsäck är även att den kan rycka in i vardagenslivet också. Denna ryggsäck har exempelvis ett fack för laptop och en nyckelhållare. Ryggsäcken är snygg och relativt diskret så ingen kommer titta snett på dig om du även har med den till jobbet.

Denna ryggsäck har stora vadderade axelremmar som är riktigt bekväma även vid längre vandringar. Väskan har även en justerbar bröstrem som hjälper till att fördela vikten över kroppen på ett bra sätt när man har tung packning. Själva ryggpanelen gör att du får luftig ventilation mellan dig och ryggsäcken. Den har även kanaler som leder bort fukt och svett. Ryggsäcken har ett antal olika fästen och fickor som öppnar upp möjligheter för att organisera sin packning på ett bra sätt. Självklart finns bra fickor på utsidan för vattenflaskor så att man inte blir uttorkad på vandringen.

2. Osprey Tempest 9

 • Designad för kvinnor
 • Luftig ryggsäck perfekt för krävande aktiviteter
 • Bra höftbälte som följer med i rörelserna
 • Hög kvalitet

Detta är en specialdesignad ryggsäck för den kvinnliga anatomin. Detta är ryggsäcken för användaren på språng. Passar utmärkt till vandring såväl som till terrängcykling och bergsbestigning. Ryggpanelen är mycket luftig och ventilerande, något som gör att denna ryggsäck är skön att bära även när man jobbar rejält med pulsen. Ryggsäcken har en mängd olika praktiska fästen som gör att det går smidigt att bära med sig exempelvis cykelhjälm, vandringsstavar, lampa eller isyxa.

En särskild detalj tillverkaren verkligen lyckats med på denna ryggsäck är det sköna höftbältet. Höftbältet följer med i användarens rörelser och avlastar vikten jämt över kroppen för att motverka förslitningsskador. Detta är en riktigt bra ryggsäck för kvinnor av hög kvalitet. Ryggsäcken har en mängd fickor, fästen och praktiska lösningar för ergonomi. Detta är en produkt vi verkligen kan rekommendera för den aktiva användaren.

3. Osprey Talon 22

 • 22 liter
 • Mångsidig ryggsäck
 • Många fickor och smarta lösningar för förvaring
 • Bra ryggpanel med inbygg ventilation

Detta är en kompetent vandringsryggsäck som även är en pålitlig följeslagare vid toppbestigning. Här har tillverkaren lyckats designa en slittålig ryggsäck som är lätt i flera bemärkelser. Förutom att ryggsäcken gjorts lätt för att du ska kunna gå med lätta steg på vandringen så känns den även lätt och luftig att ha mot ryggen. Denna ryggsäck har en ryggpanel som är luftigare än de flesta av konkurrenternas modeller.

Osprey Talon 22 rymmer hela 22 liter, något som gör att du får med dig det mesta du kan tänkas behöva under en dagstur i det fria. Ryggsäcken har en något sportig look men är samtidigt stilren och diskret så man kan egentligen använda den till vad som helst. Materialvalet är slitstarkt återvunnet nylon.

Denna ryggsäck har en mängd olika fickor och andra lösningar för förvaring. Även säkra fickor för förvaring av exempelvis plånbok eller nycklar. En annan positivt detalj är det reflekterande trycket som ökar din synlighet.

4. Thule Stir 15L

 • 15 Liter
 • Fungerar både för vandring och för vardagsliv
 • Unisex
 • Snygg och smidig

En vandringsryggsäck för dagsturen behöver egentligen inte vara så avancerad. Så länge den är tålig, skön och har bra förvaring så har man kommit en bra bit på vägen. Detta är en enkel men mycket bra ryggsäck från Thule som även går att använda i vardagslivet. Detta är en unisexryggsäck som sitter lika bra på kvinnor som på män. Ryggsäcken har ett lättöppnat lock med en skyddande stormklaff.

Både axelremmarna och ryggpanelen på Thule Stir 15L har inbyggda ventilationskanaler som håller dig sval och som leder bort fukt. Denna ryggsäck har praktiska förvaringsfickor och även fästen på utsidan som passar både till vandringsutrustning men även vardagsprylar.

5. Dakine Seeker 18L

 • Snyggast design
 • Mycket vädertålig tack vare PU-beläggning
 • Hög kvalitet
 • Styrkan sitter i de smarta detaljerna

Dakine tillverkar normalt sätt praktiska och kvalitativa ryggsäckar med snygg design. Ska man tro användarna så är denna ryggsäck inget undantag från den regeln. En av anledningarna till att denna ryggsäck är så populär är förmodligen dess snygga stilrena design i kombination med dess funktionalitet. Till dess höjdpunkter hör dess förmåga att hålla innehållet skyddat och torrt oavsett säsong eller väderlek. Hemligheten bakom väskans förmåga att hålla exempelvis vatten borta är dess materialval med nylon med PU-beläggning.

Förutom snygg design och överlägsen kvalitet så ligger även denna ryggsäcks styrkor i dess detaljer. Små men geniala lösningar som gör livet enklare. De små detaljerna omfattar allt från fickors och bärremmars placeringar till små specialfack för exempelvis solglasögonen. Detta är dessutom en ryggsäck som andas, den blir därmed inte fuktig av svett när du anstränger dig på vandringen.

Kan man inte använda en vanlig ryggsäck till vandring?

Självklart går det även att ha på sig en helt vanlig ryggsäck när man är ute och vandrar. Är man dock ute och vandrar ofta, eller om man ska på en mer krävande vandring så tycker vi att det är väl värt investeringen att köpa en ryggsäck som är specifikt designad för ändamålet.

En av vandringsryggsäckens fördelar är att den är utformad för att ge god komfort samtidigt som den kan klara av en hög vikt. På längre vandringar behöver man ha med sig mycket packning. Att ha tung packning i en vanlig ryggsäck kan vara väldigt påfrestande för kroppen.

Hur vi valde bland kandidaterna till vår bäst-i-test-topplista

Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa alla vandringsryggsäckar som finns att få tag på var vi tvungna att ta hjälp från olika publikationer på nätet och i tidningar för att sortera ut de mest intressanta ryggsäckarna att granska. Vi har tagit hjälp från professionella aktörer såsom Råd & Rön och Gearlab för att få veta vilka tillverkare som gör de testvinnande ryggsäckarna just nu. Vi har även ställt frågan på diverse forum för vandrare och äventyrare samt läst kundomdömen från nöjda och missnöjda köpare av olika ryggsäckar.

Förutom att tagit in synpunkter från andra så har vi även gjort vår egen bedömning med hjälp av våra egna erfarenheter samt genom att granska bland annat design och materialval i de olika ryggsäckarna. I vår bedömning och rangordning har vi även lagt stor vikt vid produkternas priser. Självklart har vi ställt högre krav på de ryggsäckar som har dyrare prislappar. Resultat blev fem utvalda vandringsryggsäckar som vi tycker passar perfekt att ta med på dagsturen.