Bästa stormköket: Bäst i test 2024

Om man är ute på längre vandringar så gäller det att ha med sig bra utrustning så att man kan laga mat och på så sätt få ny energi att fortsätta sina strapatser. Ett så kallat stormkök eller friluftskök har tillbehör som så klart inte på något sätt kan mäta sig med de stekpannor eller kastruller man använder i ett vanligt kök. Samtidigt måste man ställa höga krav även på denna sorts utrustning då den kan utsättas för en hel del påfrestningar vid användning ute i det fria.

De 6 bästa stormköken 2024

Vi har granskat en stort antal olika stormkök som finns på marknaden. Nedan listar vi sex stycken favoriter. Våra utvalda stormkök håller alla en hög kvalitet och är alla relativt prisvärda. Vi har valt ut produkter som drivs av både gas och sprit. Vi har även valt ut olika storlekar på köken beroende på om man är en ensamvandrare eller ett litet större sällskap.

1. Trangia 25-4 HA

 • Mycket tåligt och kvalitativt stormkök
 • Rymlig stekpanna, två kokkärl och kaffekanna medföljer
 • Tillverkat av specialframtaget aluminium för ökad tålighet över tid

Detta är detta perfekta stormköket till en familj eller ett litet sällskap på kring 4 personer. Tack vare att man på köpet får med bland annat en vid stekpanna, stora kokkärl och en rymlig kaffepanna så går matlagningen smidigt även om man är några stycken som ska vara med och äta.

Det här stormköket är tillverkat för användare som tänker långsiktigt. Tack vare att Trangia 25-4 HA är tillverkat av en speciell sorts aluminium som är upp till 50 procent starkare än vanlig aluminium så kan man förvänta sig att detta stormkök kommer kunna hålla i väldigt många år framöver, trots flitig användning.

Detta är ett riktigt tåligt och kvalitativt spritkök med medföljande spritbrännare. Själva brännaren är vindskyddad, något som gör att man kan laga sin mat även när det är ogynnsamma väderförhållanden ute. Rem och tång medföljer också i paketet.

2. Urberg Rogen Stove Package

 • Bra gaskök
 • Vindskydd, brännare, kastrull och stekpanna
 • Mycket för pengarna

Om du söker ett prisvärt gaskök så kan vi rekommendera att du kollar in detta högst funktionella stormkök från Urberg. Här ingår vindskydd, gasbrännare, kastrull och en stekpanna, det vill säga det mesta du behöver för att direkt kunna komma igång med att laga mat ute i det fria.

En fördel med detta kök är att det är en bra avvägning mellan funktionalitet och portabilitet. Köket är relativt lättviktigt och tar inte speciellt mycket plats i packningen. Köket är samtidigt tillräcklig stort för att det ska vara bekvämt att laga mat på det. Tack vare att både stekpanna och kastrull medföljer så kan man tillaga en enklare rätt utan problem. Handtagen är vikbara och kastrullen går att placera i stekpannan.

Vindskyddet i aluminium gör sitt för att att underlätta matlagningen. Detta är ett stormkök av hög kvalitet som finns att köpa till ett jämförelsevis billigt pris.

3. Primus Mimer Kit

 • Billigt men bra set
 • Stora rymliga kärl
 • Perfekt för den genomsnittlige camparen

Detta är det bästa budgetköket i vår topplista. Med Primus Mimer Kit har man fokuserat på att ta fram ett kvalitativt stormkök till så liten kostnad som möjligt. Detta stormkök håller, av naturliga skäl, inte riktigt samma klass som de lite dyrare stormköken i vår lista. Med tanke på det låga priset så får vi ändå säga att Primus överraskar positivt med denna produkt. Detta stormkök har allt man behöver för att kunna tillaga en enklare måltid ute i det fria. Medföljer gör två kokkärl, på hela 1,7 samt 1,8 liter, en stekpanna och en griptång.

Aluminiumet i detta sätt är relativt tunn, något som gör att vikten hålls nere. Det är relativt lätt att repa aluminiumkärl av denna typ, något som man får stå ut med. Detta påverkar dock inte funktionen och vi förväntar oss att detta set kommer kunna hålla under många härlig utflykter framöver.

4. 27-1 UL with Gas Burner

 • Effektiv gasolbrännare
 • Mycket tåligt kök
 • Extremt lättviktigt och platsbesparande
 • Perfekt för 1-2 personer

Detta är ett litet mindre stormkök med gasbrännare som passar perfekt för en eller två personer. En av de stora fördelarna med detta kök är att det är lättviktigt och tar oerhört lite plats i packningen. Tack vare kökets lättviktiga och slimmade design är det väl lämpat att ta med sig även på längre vandringar.

I detta set får man med två tåliga kittlar på en liter var samt en slimmad stekpanna. Kärlen och stekpannan i denna serie är gjorda av specialtillverkat aluminium som är betydligt tåligare än vanligt aluminium. Detta innebär att kokkärlen är väldigt robust och tål stötar och slag. Det faktum att materialet är så starkt innebär också att man kan använda stormköket år efter år utan att någon större nötning sker på utrustningen.

Med detta kök medföljer en gasbrännare som ger effektiv och professionell matlagning även ute i vildmarken. Maxeffekten ligger på 2100 W.

5. MSR PocketRocket 2 Mini Stove Kit

 • Perfekt för ensamvandraren
 • Mycket lättviktigt set
 • Bra kvalitet till lågt pris

MSR PocketRocket 2 Mini Stove Kit är ett mycket kompetent litet gaskök som sätter portabiliteten i första hand. Detta är ett mycket litet och smidigt kit som är perfekt för ensamvandraren som inte vill släpa på ett enda gram i onödan. Sin låga vikt till trots så innehåller detta set det grundläggande man behöver för att att tillaga en måltid i vildmarken. I setet ingår en kastrull av tåligt aluminium samt en kvalitativ och BPA-fri skål. Locket till kastrullen har en mycket praktiskt durkslagsfunktion. Medföljer gör även ett smidigt och mycket lättviktigt handtagsverktyg. Allt kommer i en praktisk förvaringspåse.

6. Optimus Electra FE Cook System

 • Omtyckt och prisvärt stormkök
 • Mycket på köpet
 • Bra vindskydd

Detta är ett bland användarna mycket omtyckt stormkök som har allt man kan begära av ett stormkök av rang. Med detta stormkök medföljer precis alla de tillbehör som man kan behöva som erfaren campare. Köket innehåller en liten men smidig brännare som är lätt använda och som håller sig tänd även om det är blåsigt ute. På köpet får man också en rymlig kastrull med lock och värmeväxlare samt en tvättsvamp. Positivt är även att en högkvalitativ Piezo tändare kommer med i setet. Setet levereras i en förvaringspåse som är utmärkt att ta med sig ute på fältet.

Anledningen till att denna produkt är så populär ligger förmodligen i dess attraktiva pris i kombination med den höga kvalitén. Visst går det att hitta billigare stormkök på marknaden. Att hitta ett billigare stormkök med samma kvalitet Optimus Electra FE Cook System är dock en uppgift som vi tror de flesta kommer gå bet på. Med detta stormkök kommer också ett litet vindskydd som förutom att det ser till att lågan hålls brinnande även reducerar energiåtgången.

Vilken typ av friluftskök ska man köpa?

Om man ska vara ute en längre tid på vandring så duger det inte bara att ta med sig en mattermos. Man behöver även kunna laga mat på plats ute på fältet. Det finns många olika typer av stormkök eller friluftskök som de också kallas. Eftersom det finns en stor mängd olika produkter på marknaden kan det ibland vara svårt att välja, kanske särskilt för nybörjaren på området. Stormköken kan delas in i två kategorier beroende på vilket bränsle de drivs av.

Spritkök

Ett så kallat spritkök drivs av rödsprit. Att laga mat utomhus med hjälp av rödsprit är relativt okomplicerat. Man häller upp en lagom mängd rödsprit i en behållare och tänder sedan på. Den öppna lågan kan sedan användas för att hetta upp kokkärlet eller stekpannan. Om man vill ha en enkel och billig utrustning som är smidig att använda så är ett spritkök ett mycket bra alternativ. Nackdelen med denna metod att laga mat är att det tar relativt lång tid att få upp värmen på kokkärlet och därmed maten. En annan nackdel är att man måste ta med en större mängd rödsprit om man planerar gå på en längre vandring eller campingtur.

Gaskök

När man lagar mat med ett gaskök tar man med sig en gastub som agerar bränsle i matlagningen. I ett stormkök krävs vanligtvis bara en liten lättviktig och behändig gastub. Eftersom energin i gastuben är komprimerad så räcker det till relativt många matlagningar jämfört med rödspriten. Nackdelen med gastuben är dock att det är svårt att avgöra när den kommer ta slut.

Hur vi utsåg vilka stormkök som blev bäst i test

Vi har i samband med denna artikel gått igenom egenskaperna och specifikationerna för en stor mängd friluftskök som finns att köpa på den svenska marknaden. Vi har använt oss av våra egna erfarenheter av produkterna samt även tagit in synpunkter från andra användare för att avgöra vilka som är de bästa stormköken just nu. I vår topplista har vi valt ut fem stycken kandidater som vi känner oss trygga med att rekommendera som bra köp. I vårt urval och rangordning har vi lagt stor vikt i att köken ska erbjuda bra värde i förhållande till deras respektive kostnader. Detta innebär att vi premierat de produkter som har hög kvalitet och många tillbehör relativt deras prislappar.