Bästa familjetältet: Bäst i test 2024

camping med familjetält

Intresset bland svenskarna för camping och friluftsliv har ökat betydligt på senare år. Ett av de bästa sätten att uppleva naturen på är att sova i ett tält, detta vare sig om man sover i vildmarken eller på en campingplats. Om man är en familj, eller en större grupp, vill man så klart ha gott om plats i tältet, för individerna, men även för packningen. Med ett bra tält med sig blir upplevelsen både smidigare och mer bekväm. Förutom att vara rymligt så är det såklart viktigt att tältet är robust och hållbart samt säkrat mot både vatten och vind.

De 5 bästa familjetälten 2024

Vi har granskat en stor mängd familjetält som finns att köpa på marknaden. Nedan har vi valt ut fem riktigt bra tält som vi känner oss bekväma med att rekommendera. Ett bra familjetält ska självklart vara stort så att det rymmer hela familjen. Hur stort tält du behöver köpa beror så klart på hur många familjemedlemmar som kommer sova i det på en och samma gång. Vi har valt ut lite olika storlekar på tälten så att det ska gå att hitta något för den mindre familjen upp till en större grupp människor. Samtliga av tälten nedan håller en hög kvalitet i förhållande till deras respektive prislappar.

1. Outwell Montana

 • 6 personer
 • Mycket prisvärd
 • Väldigt stabilt tack vare stålram och stormlinor
 • Stora tonade fönster som ger insynsskydd och solskydd

Detta är ett bra och prisvärt standardtält av hög kvalitet. Tältet har plats för 6 personer och ytan är fördelad på två olika sovrum. Detta är ett väldigt bekvämt tält att använda eftersom det tack vare de branta väggarna har full ståhöjd överallt i hela tältet. Tältet har två stora sidodörrar som gör campinglivet smidigt. Positivt är även att dörrarna har djupa regnskydd som ser till att vattnet håller sig utanför tältet i i alla lägen.

Detta är ett mycket stabilt tält med stålstänger som håller upp konstruktionen. Stängerna i kombination med stormlinorna gör att det känns tryggt att vara i tältet även när det blåser. Tältet är relativt lätt att sätta upp och väl på plats är det inte mycket som kan rubba det. Framsidan på detta tält kan öppnas helt så att man kan njuta av utsikten och utomhuslivet. Samtidigt kan ett myggnät sättas för öppningen så att inga objudna gäster kan ta sig in i tältet. Värt att nämna är även de stora tonade fönsterna. Fönsterna gör att man får känna sig som ett med den omgivande naturen samtidigt som toningen utgör insynsskydd och solskydd.

2. Jack Wolfskin Base Camp Dome

 • Upp till 10 personer
 • 4 ingångar
 • Tål kraftig vind och även snöfall
 • Överlappande tältbågar
 • För dig som vill ha det allra bästa

Detta är ett mycket rymligt (rymmer upp till 10 personer) expeditionstält för de som ska ge sig ut på riktigt krävande vandringar. Även om tältet är gjort för proffs så fungerar det även bra för familjen som vill ha det allra bästa. Genom att välja ett tält som detta så har man en försäkring som gör att man kan sova gott även om det skulle bli stormigt, regnigt eller kallt väder.

Detta tält har överlappande tältbågar, något som ger överlägsen stabilitet även om tältet skulle utsättas för kraftig vind eller snöfall. Detta stora familjetält har hela fyra olika ingångar, något som underlättar mycket om man är väldigt många i tältet. Med tanke på tältets storlek är det en fördel om man kan vara några stycken som hjälps åt när man reser det. Det ska dock sägas att tack vare tältets uppbyggnad och design så går det relativt snabbt och smidigt att få upp det.

Detta är ett av de bästa och mest tåliga familjetälten man kan få tag på. Tyvärr är priset satt därefter. Om man vill ha det allra bästa och är beredd att betala för det så kan vi dock varmt rekommendera denna produkt. Ska man dock mestadels campa på sommaren och vill spara pengar så finns det mer vettiga alternativ.

3. Vaude Badawi Long 6P

 • 6 personer
 • Golvyta 15,6 m2
 • Skyddat mot vind
 • Mycket vattentåligt
 • Enkelt att montera tack vare samma identisk höjd på stolparna i de olika sektionerna
 • Bästa ventilationen

Detta är ett mycket bra tält för er som värderar stabilitet högt. Vaude Badawi Long 6P ger bra skydd även när man campar under lite sämre väderförhållanden. Tack vare tältets aerodynamiska design så fångar den inte upp så mycket av vinden, vilket gör att man får en god natts sömn även när det är blåsigt.

Tillverkaren av detta tält har verkligen tänkt till för att det ska bli enkelt att sätta upp tältet. Stångkonstruktionen är enkel att förstå och ger tältet stor stabilitet när det väl är på plats. Man har designat tältet så att de olika rummen har lika långa stänger, detta minimerar problem eftersom det i dessa fall inte går att sätta stången på “fel” plats.

Förutom sin tålighet mot vinden så är vatten heller inget problem för detta familjetält. Denna produkt har en vattenpelare på 3000 mm. Värt att nämna är även att man med denna produkt satsat på att få till ett optimalt luftflöde på insidan. Tack vare den goda ventilationen så känns det fräscht att sova i tältet och fukt och dålig lukt motverkas.

4. Heimplanet Nias Cairo Camo

 • 4-6 personer
 • Uppblåsbar stomme förkortar resningstiden avsevärt
 • Två separata kabiner
 • Mycket slittåligt
 • Gott om förvaringsutrymme

Detta familjetält är mycket flexibelt då de har två stycken separata kabiner. Genom avdelningen i två olika kabiner kan man disponera tältet på effektivast möjliga sätt beroende på hur många man är. Mitt i tältet finns en fördjupning där man kan förvara packning och utrustning. I innertaket finns även fickor för extra förvaring.

Detta tält har en genialisk design med hela sju korspunkter. De många korspunkterna gör att tältet för en överlägsen stabilitet. Förutom själva designen så gör även materialvalet att väder och vind inte kan rå på tältet. Tältduken är mycket slitstark och tålig mot både vind och vatten.

Detta tälts kanske största fördel är dess uppblåsbara struktur. Förutom att tältet blir väldigt stabilt när det är upplåst så är kanske den största fördelen ändå att denna lösning påskyndar resandet av tältet. Tack vare att du kan pumpa upp ramen med en vanlig pump så reser sig stommen av tältet snabbt. Det blir därefter lättare att göra de återstående uppgifterna för att tältet ska vara helt klart att flytta in i.

5. Robens Klondike Grande

 • 9 personer
 • Hög kvalitet och gott om utrymme
 • Design som leder bort vatten från tältet

Detta är det perfekta alternativet för den större familjen som vill ha ett riktigt rymligt och robust tält att campa i. Detta är kanske inte det snyggaste tältet vi sett, men det är förmodligen ett av de mest funktionella. Tältet har en stor vertikal dörr som gör in och utpassering supersmidigt, även när det är hårda väderförhållanden ute.

Det är något speciellt med att bo i ett tipitält, vi tycker att alla borde testa detta någon gång i livet. Förutom att detta är ett mysigt tält för hela familjen så är det en stor fördel att tältet är så pass högt i mitten. Man kan lätt och ledigt stå upp inne i tältet och fortfarande ha gott om luft ovanför huvudet.

Detta tält har paneler som löper runt hela tältet och leder bort vatten från både dörren och väggarna så att tältet och dess gäster kan hålla sig torra även om det regnar. Detta tält har varit svårt att få tag på från och till. Om ni inte hittar det hos återförsäljaren nedan så kan vi rekommendera att ni tittar närmare på några av de andra tälten i vår topplista.

Hur gjorde vi vårt urval till bäst-i-test-topplistan?

Då vi som ligger bakom Friluftstopplistan har stor erfarenhet av camping och friluftsliv har vi genom åren testat många olika tält. Med denna erfarenhet som grund har vi gått in för att välja ut fem stycken riktigt bra tält som passar till familjen, eller varför inte en grupp vänner som vill campa ihop. Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa alla tält som finns på marknaden så har vi tagit hjälp av kompletterande resurser för att plocka fram några riktiga godbitar till tält.

Vi har genom att läsa diverse tester publicerade i tidningar och på nätet (exempelvis på Backpacker.com och Gearlab) samt kundrecensioner kunnat plocka ut en längre lista på tält som känts intressanta. Efter att ha gått igen listan med kandidater och analyserat materialval, sammansättning och design med så har vi plockat ut de fem tält vi tycker verkar mest intressanta. Vi har i vårt urval medvetet försökt välja ut riktigt bra tält av lite olika typer eftersom olika personer kan ha olika behov. I vårt val har även pris i förhållande till kvalitet och egenskaper varit en viktig faktor. Resultaten är fem, enligt oss, mycket prisvärda förslag på familjetält som vi är övertygade kommer kunna vara med er under många år framöver.