Bästa pannlampan: Bäst i test 2024

bästa pannlampan

Många av oss har fullt upp dagtid med jobb och annat i vardagslivet som hindrar oss från att vara ute promenera eller träna. I många samhällen finns utmärkta upplysta spår som man kan ge sig ut och springa i. Alla har dock inte denna lyx nära till hands. Vissa av oss föredrar till och med att ge oss ut och motionera där man kan känna sig lite närmare naturen. När skymningen redan har fallit så behöver man en bra lampa för att kunna röra sig säkert, och om det är riktigt mörkt, för att kunna se något över huvud taget. Det mest praktiska lösningen för att kunna röra sig fritt, utan att behöva rikta en ficklampa i den riktning man vill titta, är att skaffa en pannlampa. En pannlampa följer ditt huvuds rörelser och lyser upp precis i den riktning du tittar.

De 5 bästa pannlamporna 2024

Nedan har vi valt ut och recenserat fem stycken riktigt bra pannlampor. En bra pannlampa måste hålla en hög kvalitet, vara tålig mot väder och vind men även mot stötar. En bra pannlampa måste självklart även sitta bra utan att skava. Att pannlampan sitter bekvämt är särskilt viktigt om man är ute och springer, eftersom den annars kan skava på ett obehagligt sätt mot huden. Vi har valt ut några pannlampor från olika aktivitetskategorier samt även från olika prisklasser så att det ska gå att hitta något för alla.

1. M Tiger Sports DS-Trail-II Head Lamp

 • Fjärrkontroll medföljer
 • 4 olika effektlägen
 • Praktisk automatisk batterisparfunktion
 • Nylonväska ingår
 • 1800 lumen, IP67-klassad

Detta är en pannlampa av allra högsta kvalitet för dig som inte nöjer dig med något mindre än det bästa. Varenda detalj på denna pannlampa känns kvalitativ, robust och hållbar. Produkten sitter mycket stabilt på huvudet men samtidigt väldigt bekvämt, man märker knappt av att den är där. Pannlampan drivs av ett lithium-jon-batteri som ger upp till 80 minuters användning på högsta effekten. Skruvar man dessutom ner intensiteten på belysningen så kommer batteriet kunna räcka betydligt mycket längre.

På denna pannlampa växlar man smidigt mellan de fyra effektlägena. Effekten går från starkast möjliga belysning ner till ett svagt, men ändå i vissa lägen väldigt användbart, läge där lampan lyser på 10% av sin kapacitet. När batteriet börjar ta slut går lampan automatiskt ner på det batteribesparande läget. När lampan slår på energisparläget har du gott om tid på dig att ta dig hem, dock med något begränsad sikt. Tack vare den medföljande fjärrkontrollen så kan du göra dessa, och andra, inställningar snabbt och smidigt utan att behöva ta på själva lampan.

Detta är en pannlampa som har en högre prislapp än många av konkurrenternas modeller. Vi tycker dock att denna modell från M Tiger Sports är väl värd sitt pris om du tänkt använda pannlampan regelbundet. Detta är en produkt som du kommer kunna använda i många år framöver utan att behöva vara särskilt försiktig med. En hållbar och driftsäker pannlampa som denna sparar förmodligen in sin egen kostnad över tid jämfört med att köpa produkter som inte riktigt håller måttet. Billigare produkter kan som bekant nämligen ibland behöva bytas ut snabbare än väntat. Positivt med just denna produkt är även att en fin väska i nylon ingår.

2. Nordfjell Headlamp Pro

 • Ljusstyrka på hela 2500 lumen
 • 12 stycken olika lägen (!)
 • Minns din senaste använda inställning
 • Vikt med batteri endast 115 g
 • Mycket tålig, vattentät
 • Bästa allround-valet

Detta är en häftig pannlampa med en design som får den att sticka ut bland våra andra alternativ. Denna lampa är speciellt ljusstark. Nordfjell Headlamp Pro erbjuder en ljusstyrka på hela 2500 lumen. Strålen på denna lampa är väldigt bred, något som gör att den lyser upp ett stort område, speciellt på avstånd. Själva linsen på lampan är väldigt tålig och ska inte gå att repa. Man behöver inte vara speciellt rädd om denna produkt, den ska tåla både smuts och en hel del fukt. Tack vare att linsen är så tålig så förblir ljuskäglan klar och intakt då linsen inte repas med tid.

Denna lampa har hela 12 stycken olika ljuslägen att välja på. Tack vare att man kan anpassa ljuset på så många olika sätt så är detta den bästa allround-pannlampan nästan oavsett vilken aktivitet du har tänkt att utöva. Oavsett om man använder lampan när man springer, åker skidor, cyklar eller bara är ute och vandrar i skog och mark så presterar denna pannlampa ett alldeles utmärkt resultat.

Denna lampa har en mängd olika automatiska funktioner som gör användandet enkelt och säkert. Exempelvis har lampan en överhettningsfunktion som sänker ljusnivån om lampan blir så överhettad att den riskerar att skadas. Praktiskt är också att lampan kommer ihåg din senast använda inställning så att man slipper gå igenom de 12 olika inställningarna igen när man väl hittat sin favorit. Vi gillar även det faktum att denna pannlampa går att låsa så att den inte tänds av misstag när den ligger i väskan eller liknande.

3. Black Diamond Sprinter 500

 • Lättviktig och smidig pannlampa utan onödiga funktioner
 • Vikt 105 g
 • IPX4-klassad
 • 500 lumen
 • Perfekt för joggingturen
 • Blinkande lampa bakåt för att öka din synlighet

Detta är en oöm pannlampa som passar till de flesta aktiviteter man kan tänkas vilja genomföra. Oavsett om man bara ska ut och spring på kvällen eller bestiga ett berg så är detta en pålitlig och funktionell följeslagare. Något vil gillar med denna pannlampa är hur nätt och lättviktig den är. När vi ska ut och röra oss så vill vi sällan bära ett enda gram i extra packning i onödan. Tack vare sin konstruktion så känns denna pannlampa mycket lätt att bära på huvudet, faktum är att man knappt känner att den är där efter ett tag.

Detta är en väl beprövad och testad produkt som klarar av hårt och blött väder utan att de känsligare delarna tar skada. Ljusstyrkan på denna lampa ligger på 500 lumen, något som bör vara tillräckligt för de flesta behov. För dig som gillar att vara ute och springa så är detta en prisvärd pannlampa som du kan lita på kommer hålla i många år. Vi gillar det faktum att tillverkaren inte satsat på några onödiga funktioner eller detaljer. Black Diamond Sprinter 500 fokuserar på användarvänlighet och smidighet fullt ut. Baksidan av lampan kan blinka för att öka din egen synlighet och säkerhet när du exempelvis springer på eller i närheten av en trafikerad väg.

4. Silva Trail Runner Free H

 • Speciellt utformad för löpning
 • Vikt 108 g
 • IPX5-klassad
 • 400 lumen
 • Sitter mycket stabilt och bekvämt tack vare silikon på insidan av remmen
 • Två ljuskällor, ger behaglig och funktionell belysning både på avstånd och nära håll

Detta är en pannlampa som är framtagen för löparen. Det finns andra pannlampor på marknaden som är framtagna för att vara mångsidiga, vilket så klart är bra om man har flera tänkbara användningsområden för sin lampa. Vet du dock med dig att det är just till löpningen du enbart kommer använda pannlampan så kan det vara en god ide att satsa på just denna produkt. Genom att man fokuserat endast på löparens behov så har man tagit fram en pannlampa som är extremt smidig och funktionell i just löparspåret.

Något vi gillar skarpt med denna pannlampa är ett den har dubbla ljuskällor inbyggda. De olika ljuskällorna gör att du får en en mjuk allroundbelysning på avstånd samt även en mer fokuserad belysning som ger perfekta ljusförhållande precis där du sätter fötterna. Eftersom denna lampa ger ett så överlägset bra ljus så känner man sig säker på att sätta fötterna rätt, även när det är kolsvart ute. Eftersom lampan även ger en så bra belysning runtomkring behöver du inte röra på huvudet för att se din omgivning. Det faktum att man kan hålla huvudet mer stabilt gör att man minskar risken att man ska bli störd eller bli yr av en flackande ljusbild.

Det finns en del pannlampor som kan sitta obekvämt och även skava när man springer med dem. Lyckligtvis är inte Silva Trail Runner Free H en av dessa pannlampor. Denna produkt sitter nämligen väldigt stabilt men också mjukt på en och samma gång. På insidan av pannbandet sitter en silikonsträng som gör att remmen ligger mjukt mot huden utan att skava.

5. Biolite Headlamp 200

 • Billig slimmad pannlampa
 • Vikt på endast 50 gram!
 • Laddas med medföljande USB-sladd
 • 200 lumen

Slutligen har vi valt ut en bra pannlampa för dig som vill komma lite billigare undan. Vanligtvis är de lite billigare pannlamporna kanske inte den mest ekonomiska lösningen över tid eftersom dessa lampor tenderar att gå sönder betydligt snabbare än de mer exklusiva produkterna. Denna produkt är relativt enkelt sett till sin konstruktion, och även till funktionerna. Lampan har fyra olika ljuslägen, något som kan vara befriande enkelt om man tröttnat på de lampor där man behöver klicka igenom ett stort antal lägen innan man hittar rätt.

Denna lampa går enkelt att tilta med din ena hand så att då ställer in ljuset på den nivå där det gör mest nytta för stunden. Ljusstyrkan på lampan ligger på 200 Lumen, något som är betydligt mindre än de lite dyrare lamporna på marknaden. Faktum är dock att 200 Lumen är fullt tillräckligt för vardagliga uppgifter såsom att promenera eller springa i mörkret. Det faktum att lampan inte är allt för stark gör även att vikten på produkten kan hållas nere till ett minimum. En pannlampa som endast väger 50 gram är riktigt imponerande!

Hur många lumen ska man satsa på?

Hur många lumen man behöver beror självklart på vad man har för behov och var man ska använda pannlampan. Vi tycker dock att det finns flera faktorer som viktigare än just antalet lumen. För den genomsnittliga användaren är antalet lumen inte något man behöver stirra sig blind på. För den som ska springa i en miljö med befintlig belysning i närheten så fungerar de allra flesta pannlampor bra. Har man dock större behov av upplysning, exempelvis om man ska springa i en skog utan annan belysning, så behöver man satsa på en starkare lampa.

Eftersom priset ofta stiger med antalet lumen så är det vettigt att inte köpa mer än man behöver. Om man ska springa med pannlampan så tycker vi dock att 100 lumen är en undre gräns, även om man springer i en hyffsat upplyst stadsmiljö. Om man exempelvis ska cykla i svår terräng utan annan belysning så behöver man ta i mer rejält. Inom cykelsport och orientering finns därför lampor på över 1000 lumen.

Hur vi valde kandidaterna till vår lista

Vi har i vårt arbete med att välja ut de pannlampor som är bäst i test tittat på en mängd olika egenskaper och jämfört ett stort antal olika produkter. Egenskaper som vi lagt stor vikt på har exempelvis varit brinntid för lamporna på en och samma laddning, vikt, ljusstyrka, användningsområden, användarvänlighet och kvalitet och tålighet i allmänhet. Eftersom en pannlampa ska användas utomhus har det varit väldigt viktigt för oss att hitta produkter som vi litar på kommer hålla över tid, även när de utsätts för fukt och stötar. Priset på pannlampan har även varit en viktig faktor för oss när vi gjort vår rangordning.

Recensioner från användare världen över har även varit till stor hjälp i vårt arbete. Genom att sortera bort de pannlampor som inte fått toppbetyg av kunderna har vi fått fram de kandidater vi känner oss trygga med.