Bästa skaljackan dam: Bäst i test 2024

skaljacka för damer

En skaljacka är ett av de plagg man kan ha absolut mest nytta av. En bra skaljacka ska skydda dig från vind, kyla och nederbörd. Många skaljackor kan man använda året om, man anpassar istället de plagg man har under skaljackan efter utomhustemperaturen. Skaljackan är det perfekta plagget för den som gillar att vandra, promenera, cykla, åka skidor, eller på annat sätt vara aktiv utomhus.

De 5 bästa skaljackorna för damer 2024

Vi har granskat en mängd olika skaljackor för damer. Nedan har vi valt ut de fem produkter vi gillar allra bäst. En bra skaljacka ska självklart skydda dig från vatten, vind och kyla. För oss var det även ett måste att skaljackan inte begränsar oss i vår rörelseförmåga, därför har vi valt ut skaljackor med bra design som tillåter ett aktivt utomhusliv. En bra skaljacka måste dessutom hålla en hög kvalitet, då vi vill kunna använda den under många säsonger utan att behöva skaffa en ny.

1. Houdini W’s D Jacket

 • Bäst i test
 • Friktionsfritt tyg på insidan
 • Rymlig och anpassningsbar luva
 • Dragkedjor på alla fickor

Detta är en skaljacka för damer av toppkvalitet. Jackan är helt vattentät samtidigt som den andas, något som gör att du kan känna dig fuktfri även vid ansträngande utomhusaktiviteter. Denna skaljacka är speciellt designad för att ge användaren full rörelsefrihet, och det har Houdini verkligen lyckats med. Insidan av jackan är täckt med ett speciellt tyg som är friktionsfritt när det rör sig emot de kläder du har under.

Något vi speciellt gillar med detta plagg är den stora och sköna luvan. Luvan går trots sin rymliga storlek att anpassa så att det omsluter huvudet på ett bra sätt. Jackan har bra och rymliga förvaringsfickor, både i handhöjd och vid bröstet. Tack och lov har alla fickor dragkedja! Värt att nämna är även jackans snölås som sitter både i ärmar och nedre delen av jackan. Detta är skaljackan för dig som vill ha det allra bästa till ett rimligt pris!

2. Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket Women’s

 • Prisvärd
 • Två lager
 • Ventilerande mesh-foder
 • Förböjda ärmar

Detta är en mycket prisvärd 2-lagers skaljacka från välkända och pålitliga tillverkaren Haglöfs. Denna jacka använder sig av Gore-Tex, material, något som känns tryggt med tanke på dess överlägsna förmåga att hålla fukten borta. Förutom att hindra fukt från att tränga in utifrån så är denna skaljacka även bra på att andas, och därmed transportera bort fukt från jackan när du blir varm. Genom att ha klätt insidan av jackan med ett mesh-foder så har man skapat en luftig miljö inne i jackan som gör att du håller dig relativt torr även om du svettas där inne.

I denna skaljacka kan man fortsätta att känna sig väldigt rörlig även om man är välklädd. Armarna är förböjda, något som gör att du kan utföra aktiviteter utan att känna dig begränsad av jackan. Huvan på denna jacka är särskilt värd att nämna då den med sin förstärkta skärm är mycket effektiv på att underlätta vid dåligt väder. Det faktum att den är tvåvägsjusterad gör också att du kan få en tight och perfekt passform.

3. Bergans Cecilie 3L Jacket Women’s

 • 3-lagers värmande skaljacka
 • Snygg
 • Smart design
 • Sömmfria sidor

Detta är en 3-lagers skaljacka som garanterat kommer hålla dig torr och vindskyddad, oavsett om du går på en lång vandring eller en kortare promenad. Denna jacka är väldigt värmande, så det är skönt att kunna öppna upp extra ventilation när man blir svettig. Genom att öppna upp dragkedjorna under armarna så blir man snabbt svalare igen. Ärmarna på denna jacka är lite längre än genomsnittet, något som ger heltäckande skydd men även bättre rörelsefrihet.

Tillverkaren av denna jacka gjorde ett mycket smart val när de valde att skippa sidosömmar på jackan. Med sidosömmarna borta så finns ingen risk för skav i detta annars utsatta område. Avsaknaden av sömmar på sidan gör att det känns smidigare att bära ryggsäck. Det gör också att du sliter mindre på kläderna du bär under, perfekt på alla sätt helt enkelt!

4. Norröna Falketind Gore-Tex Jacket W’s

 • Mångsidig skaljacka som fungerar hela året
 • Lättviktig och tunn
 • Smidig och skön att bära oavsett aktivitet

Detta är den mest lättviktiga jackan i vår topplistan. Tack vare att jackan är tunn så är den mycket smidigt att ha på sig och vara aktiv i. Man ska dock inte låta sig luras av jackans tunnhet, detta är faktiskt en jacka för hela året. Oavsett om det blåser, regnar eller snöar så hjälper denna skaljacka effektivt till att hålla dig varm. Vad är då hemligheten bakom detta plagg för damer? Mycket av svaret ligger självklart i Gore-Tex tyget som med hjälp av små medel gör stor effekt vad det gäller att hålla ute varenda mikroskopisk vattendroppe som nuddar jackan. En annat trumfkort är den mycket sköna huvan som är anpassad för hjälm och asymmetriska muddar för ett bättre väderskydd.

5. Peak Performance W Vertical Pro Jacket

 • Designad för aktivitet och skidåkning
 • Ger rörlighet som ingen annan jacka
 • Även skön att ha till vardags
 • Ventilation under armarna

Detta är en skaljacka för damer för dig som ställer höga krav. Denna jacka är speciellt designad med vintersport i åtanke. Om man exempelvis åker skidor så vill man ha en jacka som är bra på att hålla kyla och fukt ute samtidigt som den är lätt, och inte alls begränsar rörelsefriheten. Därför är det många skidåkare som satsar just på denna jacka. Med det sagt så har ju denna jacka precis samma användbara egenskaper även om man bara är ute och går en vinterdag, varför många gillar att använda den även till vardags.

Hemligheten bakom denna jackas förmåga att hålla bäraren skyddad från väder och vind i varje läge ligger dels i Gore-Tex-materialet och dels i det faktum att alla sömmar är tillslutna med tejp. Rörelseförmågan i sin tur skapas bland annat av de förböjda armarna.

Detta är förmodligen den mest rörliga, men också en av de skönaste skaljackorna man kan bära. Värt att nämna är exempelvis det sköna hakskyddet i fleecetyg. Eftersom jackan är som gjord för att ha i skidbacken så har den en överlägsen ventilationsförmåga. Behöver man extra ventilation så kan man dessutom öppna upp dragkedjor under armarna! Den enda nackdel vi kan hitta med denna högkvalitativa skaljacka är dess höga pris.

Hur utsåg vi vilka skaljackor som blev bäst i test?

För att att hitta de bästa skaljackorna för kvinnor just nu så har vi gjort ett digert undersökande arbete. Vi har läst mängder av tester och recensioner för att få reda på vilka kandidater som kan vara de allra bästa. Vi har även läst kundrecensioner på hos sport- och friluftsbutiker online. Genom att se vilka jackor som fått högst betyg av verkliga användare så har vi fått god koll på vilka tillverkare och modeller som är bäst just nu. När vi tagit fram ett antal kandidater med toppresultat i diverse tester och konsumentrecensioner (exempelvis GearLab och Råd & Rön) så har vi gjort en noggrann granskning av materialval och sammansättning av jackorna. Eftersom vi själva testat ett antal skaljackor genom åren så har vi god koll på vilka material och designlösningar som fungerar allra bäst på exempelvis vandringsturen.

Resultatet av våra efterforskningar ser du ovan. Vi har valt ut de fem skaljackor vi anser vara de bästa köpen just nu. Detta är produkter som vi känner oss bekväma med att rekommendera till våra läsare.

När använder man en skaljacka?

En skaljacka är en lite tunnare jacka som ska klara att hitta en bra balans i att fylla flera olika krav på en och samma gång. Jackan ska vara mycket lättviktig och kännas luftig. Samtidigt ska den ge ett extra skydd mot både vind och kyla. Jackan måste dock vara väl ventilerad då den inte får göra bäraren för varm. Den ska trots allt kunna bäras när man utför krävande fysiska aktiviteter.

Skaljackan har många användingsområden. Vi tycker att den är något av ett måste om man gillar att gå på långpromenad eller springa när det är kallt ute. Den är också ett bra verktyg när man utför krävande aktiviteter såsom klättring eller hiking när det är kallt ute. Jackan är så lämplig att ha på sig just i dessa situationer eftersom den inte begränsar rörligheten.