Bästa vandringsskorna för herrar: Bäst i test 2024

vandringsskor för herrar

För att få en lyckad naturupplevelse så är det bra om man har tur med vädret. Eftersom vi inte kan påverka just vädret så är det bättre att fokusera på att ha med sig bra utrustning som underlättar för oss att fokusera på upplevelsen snarare än just utrustningen. När det gäller vandring så är nog ändå det allra viktigaste att man har bra skor på sig, för att man ska få en bra upplevelse. Särskilt om man ska gå långt. Ett par bra vandringsskor måste självklart kunna stå emot regn och blött underlag i allmänhet. De bör bra grepp på alla underlag så att man kan ta sig framåt säkert och stabilt. Mycket viktigt är så klart även att de är tillräckligt mjuka och fjädrande för att fötter och övriga kroppen ska klara sig från värk och skav.

De 5 bästa vandringsskorna för män 2024

Vi har granskat en stor mängd olika vandringsskor för herrar. Nedan har vi valt ut de fem modeller vi tycker bäst om om just nu. Vi har medvetet valt ut skor som har egenskaper som skiljer sig lite från varandra, så att det ska finnas en bra mångfald för att hitta ett par som är rätt för just dig. Nedan skor håller dock alla en mycket god kvalitet och är relativt prisvärda jämfört med utbudet i stort.

1. Haglöfs Ridge Gore-Tex Men

 • Mycket prisvärda
 • Skön fjädrande gel i hälarna
 • Gummiförstärkning på yttersulan ger överlägset grepp

Detta är ett par utmärkta skor för vandring med tanke på att de har ett överlägset grepp på de flesta underlag du kan stöta på ute i naturen. Detta par från pålitliga Haglöfs har gummiförstärkning undertill, både i tåparti och hälpartiet för att ge extra starkt grepp. Tack vare förstärkningarna känner man att man har stabil mark under fötterna oavsett väder och underlag.

Detta är ett par riktigt robusta skor som inte släpper in något vatten utifrån Samtidigt är de ventilerade så att man känner sig torr även vid svettiga vandringar. Något vi särskilt gillar med just dessa skor är att de är extra fjädrande i hälen tack vare gelinlägg. Tack vare dessa tilltagna inlägg så känns det aldrig stumt eller ömt i hälen, även om man gått långt. Ett annat glädjeämne är den sköna hälkragen som ger skönt stöd utan att skava alls.

Detta är ett par riktigt prisvärda vandringsskor som har allt den krävande användaren kan tänkas önska sig av ett par skor.

2. Keen Targhee III WP M

 • Klassiska vandringsskon
 • Kundernas favorit
 • Anpassar sig efter individens fot

Detta är en klassisk vandringsko som nu kommit i uppdaterad version. Vi kan förstå varför denna sko fortsätter att vara en av toppsäljarna, den är nämligen en av de bästa på marknaden. Precis som tidigare versioner har denna sko en oerhört bra passform. Den goda passformen gör att man kan vandra obehindrat såsom att skon är en förlängning av fötterna. Trots att skon sitter bra så skaver den inte. Fötterna känns aldrig heller instängda tack vare att man lyckats få till en bra ventilation med luftig känsla.

Det kanske allra bästa med dessa skor är den anatomiskt utformade innersulan som ger bra stöd till hela foten och då särskilt i fotvalvet. Sulan har en förmåga att anpassa sig till individens fot på ett mycket skönt och stöttande sätt. Denna produkt har även en inbyggd odörkontroll, något som så klart är tacksamt när man använt skon mycket.

Detta är ett par mycket kvalitativa och tåliga vattentäta vandringsskor som varmt kan rekommenderas. Vi förstår varför de erfarna användarna återkommer till denna tillverkare år efter år.

3. Lundhags Bjerg Low

 • Snyggast
 • Kvalitetsskor med italienskt läder
 • Bra på att andas
 • Mångsidiga

Lundhags har lyckats med konstycket att ta fram en vandrings- eller approachsko som inte bara är funktionell, den är snygg också. Om man, som vi gjort, går igen utbudet av vandringsskor på marknaden så upptäcker man snabbt det finns många vandringsskor i ärlighetens nämn ser rätt så tråkiga eller till och med fula ut. Därför blev vi extra glada när vi hittade denna modell från Lundhags. Denna sko är tillverkad av italienskt spaltläder. Förutom att skon ser väldigt fin ut så känns den också mycket kvalitativ när man tar på den. Lyckligtvis är skon även skön att använda.

Detta är en vandringsko som tål både långa och mer intensiva strapatser utan att orsaka några problem för användarens fötter. Överdelen runt fotleden är till exempel extra väl vadderad för att ge stöd och förhindra skav. Bra vaddering finns även vid andra kritiska punkter, till exempel kring tårna.

Dessa skor har en mycket bekväm innersula som dessutom är väldigt bra på att andas. Dessa skor är därför perfekta om man lätt får fotsvett när man är ute och vandrar. Tack vare att dessa skor är bland de snyggaste på marknaden så får de även utökade användningsområden. Dessa skor kan man ha på sig vid andra tillfällen än just bara vandringar.

4. Merrell Moab 2 GTX

 • Smidig och lättviktig
 • Vattentätt Gore-texmembran
 • Bra stötdämpning i hälen

Tack vare sitt Goretex-membran så är denna vandringsko ett av det bästa valen om du vill säkerställa att du håller fötterna torra på vandringen. En annan bra anledning till att välja denna sko är att den är så pass slimmad och smidig. En del vandringsskor kan förvisso vara robusta, men även lite för tunga, särskilt om man ska gå långt. Dessa skor är relativt lättviktiga och känns smidiga på fötterna även när man gått långt.

Trots att dessa skor känns lätta och luftiga, så är känslan att de kommer att hålla länge. Kvaliteten känns bra i alla skons olika delar och detaljer. Värt att nämna är även tåförstärkningen som liksom kapslar in tårna och skyddar dem från slag ute på den krävande vandringen.

Detta är ett par skor som inte gör så mycket väsen av sig rent utseendemässigt. Om vi kollar på funktion så är dessa skor från Merrell dock ett av de bättre valen för vandring man kan göra. Tack vare en luftkudde i hälen så kan man använda skorna i stort sett hur mycket som helst utan att fötterna tar skada.

5. Salomon Men’s XA Pro 3D V8 Gore-Tex

 • Lättviktiga och mjuka
 • Vattentäta
 • Bra kvalitet i förhållande till priset
 • Mycket bra grep även på vått underlag

Salomon är ett märke som nästan alltid levererar vad det gäller prisvärda och kvalitativa skor för friluftsliv. Vi är glada att konstatera att så är fallet även denna gång. Detta är ett par extra lättviktiga och extra mjuka vandringsskor som känns som de blir en del av fötterna när man är ute och vandrar. Tack vare att skorna har utmärkt passform och är lättviktiga så tänker man inte på att de finns där nere.

Skorna från Salomon är utrustade med Gore-tex-membran, något som gör at de är riktigt bra på att hålla väta utanför skorna. Om det regnar så hålls fötterna alltså torra. En annan del av skon som är bra på att hantera regn är även sulan. Sulan är tillverkad av ett material som ger utmärkt grepp även om underlaget är regnvått.

Dessa skor har det mesta man kan önska sig. De har skyddande syntetmaterial runt tårna. De är mycket dämpande och skonsam mot hälen. Lyckligtvis har de även ett mycket attraktivt pris.

Hur valde vi vilka som blev bäst i test?

Vi har i vårt gallrande arbete att ta fram de allra bästa vandringsskorna läst mängder med andra recensioner och omdömen från kunder för att ta reda på vilka de mest intressanta kandidaterna är. När vi fått fram en lista med potentiella vinnare så har vi använt våra kunskaper och tidigare erfarenheter för att granska sammansättning, egenskaper och materialval med mera. Vi har även testat flertalet skor för att ta reda på vilka som fungerar allra bäst för vandring. Resultatet är vår topplista där vi utsett de bästa vandringsskorna för män just nu.

Vad är skillnaden på vandringsskor och vandringskängor?

Meningarna om vad som är en känga och vad som är en sko kan ibland variera. Det händer också att man i dagligt tal kallar en känga för en sko. Generellt sätt så skulle vi säga att det som skiljer de olika varianterna åt är skodonets skaft. Ett högre och mer rejält skaft gör att man har att göra med en känga. En vandringssko är däremot nättare till utformningen. Om skaftet inte går över ankeln så är det en vandringssko. En annan sak som skiljer är att vandringsskor generellt sett inte kan eller bör användas på vintern. Då är det istället den mer rejäla vandringskängan som gäller.