Bästa understället av merinoull: Bäst i test 2024

För att kunna vara aktiv utomhus året runt krävs bra utrustning och bra kläder. Man ska kunna hålla sig varm när det är kallt ute. För att det ska vara uthärdligt att vara fysiskt aktiv behöver man också kläder, som förutom att de är varma, även måste kunna andas när man själv blir varm och svettiga av den fysiska aktiviteten.

Ett bra underställ av merinoull borde finnas i allas garderober, oavsett om man gillar att vandra, åka skidor eller syssla med någon annan aktivitet som gör att man vill kunna vara ute, oavsett väder eller temperatur. Merinoull är nämligen det ultimata materialet att ha i just underställ, av en mängd olika anledningar som vi går djupare in på längre ner på sidan.

Vi har granskat en stor mängd olika underställ av merinoull för både män och kvinnor. Nedan har vi valt ut de produkter som vi anser vara de allra bästa just nu. Vår bäst-i-test-lista är en sammanvägd bedömning av kvalitet, funktionalitet och pris. De produkter vi recenserar nedan känner vi oss mycket trygga med att rekommendera som bästa köp.

Bästa understället av merinoull dam: Icebreaker Wmns 260

Icebreaker Wmns 260 har ett par leggings och en zip-tröja som tillsammans bildar det perfekta understället i merinoull för kvinnor. Själva tröjan är en snyggt designad tröja med dragkedja. Under armarna på tröjan finns svicklar som ser till att rörelsefriheten bli maximal. När det är kallt ute så är denna tröja perfekt att ha på sig när man vill göra aktiviteter såsom att åka skidor eller att vandra. Dragkedjan ger också en möjlighet att släppa ut lite värme, när man väl kommit igång och fått upp pulsen. Tack vare att sömmarna i axlarna är framflyttade så förhindras skav när man rör på sig. Sömmarna är även placerade i syfte att underlätta bärandet av ryggsäck. Vi gillar även den långa baksidan som hindrar kyla från att komma in, även när man böjer sig.

Själva byxorna gör ett lika bra jobb som tröjan att hålla oss varma under kalla utomhusdagar. De är väldigt mjuka och bekväma och ger stor rörelsefrihet. Byxorna (och så även tröjan) har en speciell behandling som gör att dålig lukt inte uppstår i tyget. Sömmar och även midjeband är omsorgsfullt designade och strategiskt placerade för att inte ge något skav, även om man är ute i långa perioder med understället.

Bästa understället av merinoull herr: Icebreaker Mens 175 Everyday

Denna underställströja är gjord helt av merinoull. Materialvalet gör den luftig och lätt, men samtidigt väldigt värmande när det är kallt ute. Fördelen med detta plagg är att det anpassar sig efter din temperatur. När du är varm så förvärrar understället inte situationen, utan den leder istället bort värme och fukt. När det är kallt och du behöver extra värme så fungerar merinoullen som isolering som håller dig varm och torr. Denna tröja håller högsta kvalitet, den är slittålig och snygg. Sömmarna är placerade på helt rätt stället så att de inte ställer till med något skav när man är aktiv och rör sig.

Även byxorna i serien är av hundra procent merinoull i finaste kvalitet. Tack vare att byxorna är tunna så är de smidiga att använda till de flesta typer av aktiviteter. En bra egenskap är också att de är värmande när det är kallt ute samtidigt som de släpper ut värme när du är varm. Detta är med andra ord ett par väldigt mångsidiga byxor som man kan använda året runt. Byxorna är mjuka och sköna, och känns väldigt kvalitativa. De skaver inte även om man använt dem hela dagen.

Bästa overall-underställ av merinoull: WarmWool Bodypiece

Fördelen med att köpa en hel overall istället för att satsa på separata under- och överdelar är att plagget håller helt tätt mot vind eller fukt, utan några glipor. Detta är en overall till hundra procent tillverkad av kvalitativ merinoull. Denna overall är mycket värmande så den är perfekt att använda till aktiviteter när det är lite kyligt utomhus. Plagget har en hellång dragkedja som gör att det håller helt tätt när dragkedjan är uppdragen. Det faktum att man kan dra kedjan så långt ner gör också att det är lätt att komma i och ur plagget.

Detta underställ egenskaper som gör att kroppslukten inte sätter sig i själva plagget, något som så klart är välkommet. Många plagg kan lukta lite sunkigt efter man använt dem länge, även om man tvättat dem noggrant, så är alltså inte fallet med WarmWool Bodypiece.

Fördelarna med Merinoull

Det finns goda anledningar till att just merinoull är det ultimata materialet att använda till just underställ. Vi förklarar närmare.

Motverkar dålig lukt

Merinoull (och även andra typer av ull för den delen) har en antibakteriell effekt. Tack vare att ullen dödar bakterier så håller sig plagget fräscht och luktfritt. Eftersom ett underställ är till för att man ska kunna ha aktiviteter utomhus så är det så klart optimalt med ett material som ser till att bakterierna i svetten, som produceras när vi rör på oss, inte får chans att växa. Det är nämligen bakterier som normalt sett orsakar den dåliga lukten när man svettas. Dessutom är fibrinerna i ullen inte speciellt mottagliga för bakterier då det inte finns så många skrymslen i ullen där de kan få fäste och gömma sig. Dessutom leds fukten från din kropp bort genom fibrerna i merinoullen. På detta sätt hinner svetten inte samlas på huden där bakterierna kan växa till och börja lukta. Istället leds fukten först in i materialet och sedan ut för att avdunsta.

Reglerar temperatur

Merinoullens fibrer har otroliga egenskaper när det kommer till temperaturreglering. Så otroliga att det faktiskt kan vara svårt att tro på det första gången man hör det. Det är nämligen så att merinoull tycks vara det perfekta materialet, oavsett om det är varmt eller kallt ute. Detta gör att man kan ha sitt underställ redo hela året, oavsett temperatur. Tack vare att det är en hel luft i merinoullens fibrer så agerar plagget isolering mot klimatet utanför kroppen. På vintern värmer din kropp upp isoleringen inuti fibrerna. Det skapas därmed varm luft runt omkring dig som hålls kvar av plagget. På sommaren så isolerar fibrerna på liknande sätt mot den yttre, i detta fall varmare, luften. Plagget känns då helt enkelt lätt och luftigt att ha på sig.

Absorberar och leder bort fukt

Merinoull kan otroligt nog absorbera upp till 35% av dess egen vikt i fukt, utan att ullen känns våt. Till skillnad från många andra material känns ullen därför bekväm och varm trots att den är våt. Detta är en av anledningarna till att merinoull är ett utmärkt material till just underställ. Merinoullen är också ett material som sägs kunna andas. När kroppen är allt för fuktig så drar den åt sig fukten. När förhållande blir torrare runt omkring så kan de ge ifrån sig fukten och därmed minska sin egen vikt.

Vad är skillnaden mellan merinoull och vanlig ull?

Merinoullen är finare i sin struktur än vanlig ull. En mindre fibertjocklek ger en slätare och mjukare ull. Tack vare merinoullens beskaffenhet så är den till skillnad från vanlig ull väldigt skön att ha direkt mot huden. Vissa personer kan känna irritation på huden även med merinoull men risken att man ska drabbas av det är betydligt mindre med plagg av detta material.

Nackdelen med denna merinoull jämfört med vanlig ull är att den är mindre slittålig. Detta är anledningen till att man ofta blandar detta material med andra material för att skapa kvalitativa och tåliga kläder som tål att användas i mer sportiga sammanhang.