Bästa vandringsbyxorna dam: Bäst i test 2024

Om man ger sig ut på längre vandringar så är det guld värt att ha ett par bra vandringsbyxor på sig som är avsedda för ändamålet. Vandringsbyxans syfte är att skydda dig från yttre omständigheter som vind, kyla och fukt samtidigt som de knappt ska kännas att de är där. Ett par bra vandringsbyxor måste nämligen göra dig precis så rörlig som du egentligen är. Det finns inget värre än byxor som begränsar rörelsefriheten och sinkar ner dig på vandringen.

De 5 bästa vandringsbyxorna för kvinnor 2024

Vi har granskat en mängd olika vandringsbyxor för kvinnor som finns att köpa på den svenska marknaden. Nedan har vi valt ut de fem vandringsbyxorna vi tycker allra bäst om just nu. En bra vandringsbyxa måste vara mycket slittålig, den måste hålla fukt och vind ute samtidigt som den ska kunna andas från insidan. Ett par bra vandringsbyxor får inte vara i vägen utan måste låta dig röra dig så smidigt det bara går. Samtliga av plaggen nedan håller en hög kvalitet och är enligt vår bedömning prisvärda jämfört med utbudet i stort.

1. Halti Pallas II Women’s X-stretch Pants

 • Bäst i test
 • Gjord på återvunnet material
 • Tåliga mot fukt
 • Väldigt värmande och täta mot vind

Detta är det perfekta valet för dig som vill ha ett par kvalitativa och sköna vandringsbyxor och samtidigt göra en insats för miljön. Halti Pallas II Women’s X-stretch Pants tillverkas nämligen av återvunnet material från garn- och textilavfall. På detta sätt får materialet nytt liv och slipper slängas eller slösas bort. Att byxorna är gjorda av detta överblivna material påverkar inte på något sätt kvaliteten på plagget. Detta är ett par riktigt slittåliga vandringsbyxor som tål att tas med ut på långa krävande vandringsturer.

Tyget på detta plagg är mycket fuktavisande, något som gör att du kan hålla dig torr även om det är fuktigt eller regnigt ute. Även om du blir blöt så torkar materialet snabbt när det blir uppehåll. Tyget är också mycket bra på att hålla kylande vindar ute. Materialet i dessa byxor är till största del polyamid med en liten andel elastan.

2. Lundhags Makke WS Pant

 • Mycket stretchiga byxor för vandring och trekking
 • Exklusiv känsla
 • Överlägsen ventilation
 • Ekologisk bomull och återvunnen polyester

Detta är ett par specialdesignade byxor som är gjorda för att vara så lätta och smidiga som möjligt vid trekking och andra utomhusaktiviteter. Ett bra par byxor ska inte vara i vägen eller begränsa dig på din vandring. Istället ska byxorna stärka dig, hålla dig rörlig, men samtidigt skydda mot väder och vind, precis detta lyckas byxorna från Lundhags alldeles utmärkt med.

Detta plagg har ett antal mycket praktiska fickor, både i handhöjd och längre ner på benen. Fickorna har dragkedjor för säker förvaring. I handfickorna finns även ventilation som har förmåga att transportera bort fuktig luft från byxorna när du är varm och svettig. Materialet i dessa byxor är bland annat återvunnet polyester och ekologisk bomull.

3. Nordfjell Womens Explore Pro Pant

 • Överlägsna stretchpaneler på knän och säte
 • Smart och effektiv ventilation genom öppningsbara dragkedjor

Detta är ett par äventyrliga vandringsbyxor som hyllats både av proffsen men även av helt vanliga konsumenter. Att vandra med ett par byxor som dessa gör verkligen att man orkar ta sig ännu lite längre, tack vare att upplevelsen blir så pass smidig och bekväm. Tack vare att både knän och säte har stretchpaneler så finns det inget som hindrar att man utför alla de rörelser man behöver göra. Att ständigt motarbetas av sina egna byxor gör att man tappar energi och ork. Just därför är det guld värt med att par byxor som dessa som arbetar med dig och inte mot dig när du är ute på äventyr.

Något som är väldigt positivt med dessa byxor är att de har mängder med funktionella fickor. De många fickorna gör att du aldrig behöver sakna förvaringsmöjligheter när du är ute på turen. Detta plagg har mobilficka, öppna benfickor i bälgkonstruktion och öppna handfickor.

Ett annat vinnande koncept med denna produkt är den överlägsna ventilationen som hjälper till att hålla dig torr på de utmanande strapatserna. Byxorna har ventilationsdragkedjor i sidorna som ser till att hålla dig ventilerad när det behövs.

4. Dobsom Ravland Pants Women’s

 • Billiga men bra
 • Förstärkta på alla känsliga ställen
 • Specialimpregnering mot smuts och vatten

Detta är en skön och slitstark byxa för ett aktivt utomhusliv från Dobsom. Trots att priset på denna byxa är lite lägre än många av de bästa byxorna på marknaden så håller detta plagg en förvånansvärt hög kvalitet. Tack vare att materialet är extra slitstark på känsliga ställen såsom knän, där bak, och på insidan på nederdelen av benen så är detta ett par byxor som kommer vara med dig under många år även om du lever ett mycket aktivt utomhusliv. De förstärkta ställena är även utrustade med stretchtyg som gör att din rörelseförmåga inte begränsas av byxorna.

Dessa byxor är specialbehandlade med flourkarbonfri impregnering. Impregneringen ser till att hålla både vatten och smuts borta och garanterar på så sätt en trevligare upplevelse ute på vandringen.

5. 8848 AltitudeWomen’s Trinity Pants

 • Snygga vandringsbyxor med kroppsnära passform
 • Tåliga byxor med lång livslängd
 • Dragkedjor av toppkvalitet

Detta är ett par viktigt tåliga och följsamma byxor som är designade för att ge dig god rörlighet på vandringen. Något som sticker ut med dessa byxor är dess feminina kroppsnära passform. Den goda passformen i kombination med stretchande material i knäna minskar risken för skav. Byxorna har även extra förstärkning över knäna och sätet, något som gör att de kan förväntas hålla under lång tid, utan att slitas ut.

Dessa byxor har dragkedjor baktill vid anklarna som möjliggör justering för att passa med exempelvis kängorna. Byxorna har två rymliga höftfickor med dragkedja för att se till att innehållet stannar kvar där det ska vara. Alla dragkedjor i dessa byxor är extra kvalitativa och tåliga, något som det gör att vi förväntar oss en lång livslängd på byxorna.

Hur vi valde byxorna till vår topplista

För att hitta de bästa kandidaterna till vår bäst-i-test-topplista har vi fått gå igenom mängder av olika byxor för att granska deras sammansättning och materialval. Det finns nämligen är mycket stor mängd vandringsbyxor att köpa i butiker runt om i Sverige och på nätet. Detta är både på gott och ont då valfrihet är bra, samtidigt som det finns många plagg därute som inte riktigt håller måttet.

Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa alla byxor så har vi granskat recensioner av vandringsbyxor i tidningar och på nätsajter för friluftsliv. Vi har exempelvis tagit hjälp av GearLab och Clever Hiker. Vi har även ställt frågan i forum på nätet samt använt oss av kundrecensioner lämnade på olika butiker. Genom att jämföra de olika test vi kommit över samt även självständigt granska byxornas egenskaper så har vi valt ut fem stycket toppkandidater som vi känner oss trygga med att rekommendera som mycket bra köp. Om det är riktigt kallt ute kan du komplettera dina byxor med ett bra underställ av merinoull.

Vilket material är det bästa?

Det är svårt att säga vilket material som rakt av är det bästa för vandringsbyxan. Ofta tycker vi att de bästa byxorna har en väl avvägd kombination av olika material. Byxor för vandring är vanligtvis tillverkade av bomull och polyester. Så olika kombinationer av dessa material är ofta ett vinnande koncept. Det är dock så klart inte möjligt att avgöra om en byxa är bra enbart genom att läsa om vilket material det innehåller. Det är även andra fakturor som avgör, byxan bör därför testas i verkligheten. Bara genom att testa byxan under verkliga förhållanden kan man avgöra hur väl den följer med i rörelserna och hur bra den står emot väta.

De bästa byxorna vi testat har haft ett separat material över exempelvis knäna. För att se till att man får maximalt med rörlighet föredrar vi därför att det finns ett mer stretchigt material över partier som dessa. Detta material är ofta syntetisk. Nackdelen med syntetiska material kan dock vare att de är mindre slitstarka över tid än exempelvis bomull. Exempel på ett extra slitstarkt syntetiskt material är dock Nylon. Nylon känns dessutom extra mjukt att ha mot huden. Nylonet är relativt dyrt om man jämför med många andra material men är ett bra val då det håller över tid.