Bästa friluftskniven: Bäst i test 2024

För alla oss som är ute och vandrar i skog och mark så är det nästan helt nödvändigt att ha med sig en bra friluftskniv på äventyret. En friluftskniv kan användas till en mängd olika användningsområden, allt från till att göra upp en eld, laga mat samt praktiska uppgifter i samband med att man slår läger. Det finns idag en uppsjö att bra och mindre bra knivar på marknaden. Att hitta rätt kan ibland vara en svår uppgift att ta sig an.

De 5 bästa friluftsknivarna 2024

Vi har testat en mängd olika friluftsknivar. Nedan recenserar vi de fem knivarna vi gillar allra bäst just nu. En bra friluftkniv ska vara robust, skön att hålla i och den måste vara enkel att slipa så att man kan hålla den lika vass även över tid. Vi har valt ut knivar av lite olika typer och storlekar så att det ska vara lätt att hitta något för just dina behov. Knivarna nedan kommer från lite olika prisklasser. Gemensamt för samtliga modeller är dock att de håller en hög kvalitet i förhållande till sina respektive priser.

1. Morakniv Garberg Black C Läderslida

 • Blad av kolstål för överlägsen hållbarhet
 • Enkel att hålla vass
 • Mycket funktionell och skön att använda
 • Kvalitet som vinner i längden

Detta är en modern och uppdaterad version av tillverkaren Moraknivs klassiska kniv för friluftsbruk. Detta är robust kvalitet som håller i längden. Denna kniv har allt en aktiv person som spenderar mycket tid i skog och mark kan kräva av en kniv. Kniven är tillverkad av specialbehandlat kolstål, och tro oss, den kommer inte ge vika för någonting. Bladet på denna morakniv är speciellt enkelt att hålla vasst. Man kan med enkelhet slipa kniven även när man är ute på fältet. Hemligheten bakom knivens förmåga att hålla sig vass ligger i designen och den speciella proffsslipningen som tillverkaren kallar för Scandi-grind.

Detta är en av de starkaste och dessutom skönaste moraknivarna att använda, som vi har testat. Tack vare att bladet är tillverkat av kolstål så är bladet mer hållbart än i stort sett någon av konkurrenternas knivar. Själva skaftet är gjort av tåligt polyamid och kommer inte heller det att ge vika i första taget. Ett plus även för den riktigt snygga knivslidan i svart läder som kommer på köpet. Detta är en funktionell kniv som är mycket populär bland kunderna. Den kostar lite mer än många andra knivar men vi tycker definitivt den är värd sitt pris med tanke på att man kan ha glädje av kniven under en hel livstid.

2. Fällkniven Taiga TF2 Forester Thermorun

 • För jakt- och friluftsproffset
 • Toppkvalitet
 • Mycket vass kniv som är enkel att slipa
 • Gummihandtag för överlägset grepp
 • 235 mm 230 g

Detta är den ultimata kniven för den professionella utövaren av friluftsliv i allmänhet och kanske jakt i synnerhet. Denna kniv har nämligen alla de egenskaper den professionella jägaren eller vandraren kan ställa på en kniv. Fällkniven Taiga TF2 Forester Thermorun har ett kraftigt knivblad med en vass egg. Själva eggen är konvext formad på ett sätt som gör den enkel att slipa och därmed möjlig att hålla lika vass över tid. Denna kniv kostar en del i inköp men vi tycker helt klart att den är värd sitt pris med tanke på att man kommer kunna känna sig nöjd med sitt köp under väldigt många år. Så länge man sköter om denna kniv väl så har den alla förutsättningar att kunna vara med dig hur länge som helst.

Det vi kanske gillar allra mest med denna kniv förutom dess robusthet är kanske dess gummibeklädda handtag. Handtaget är riktigt skönt att hålla i även när man applicerar kraft mot det. Kniven ligger helt perfekt i handen och gör därför alla tänkbara användningsområden smidiga och sköna att utföra. Tack vare att greppet ligger så bra så känns även varenda rörelse säker och stabil. I vildmarken är det ju till exempel risk att man ibland blir blöt, även med blöta händer så får man dock bra grepp om gummihandtaget. Detta är frilufts och jaktkniv som vi verkligen kan rekommendera. På köpet medföljer ett praktiskt och bra Zytelhölster.

3. Brusletto Rondane

 • Bra och prisvärd allroundkniv
 • Fint skaft av oljad masurbjörk
 • Lättviktig och slimmad design
 • Ligger bra i handen

När vi först såg denna kniv från Brusletto blev vi väldigt förtjusta. Kniven har ett klassiskt utseende fast med en modern touch. Som tur är blev vi inte besvikna när vi satte kniven på prov i verkligheten. Detta är en kniv med en smal profil som är lättviktig och enkel att ha med sig vad som helst. Trots att kniven är smal så ligger den mycket bra i handen.

Något vi gillar skarp med denna friluftskniv är dess konslipade blad och delvis tandade tandrygg. Bladets utformning gör att man kan använda denna kniv till en mängd användningsområden. Det faktum att detta är en riktigt bra allroundkniv gör att kniven känns än mer prisvärd då man kan använda den istället för ett antal andra mer specialiserade knivar.

Detta är en mycket vacker kniv med kvalitativt skaft av oljad masurbjörk. Det faktum att kniven är så visuellt tilltalande gör att de är utmärkt att ge bort som present till den friluftsintresserade.

4. Benchmade Bugout 2

 • Hopfällbar och slimmad
 • Mycket populär friluftskniv
 • Funktionell, lättviktig, tar knappt någon plats i fickan
 • Vikt 52 g
 • Totallängd 190 mm, 107 mm hopfälld

Detta är en hopfällbar outdoor-kniv som är mycket populär bland sin målgrupp. Efter att ha testat den så kan vi förstå varför. Detta är en modern och mycket lättviktig kniv som är lätt att bära med sig. Tack vare att profilen är så smal så kam man ha kniven i fickan utan att den varken syns eller känns. Trots att bladet är tunt så är kniven gjord av ett mycket tåligt stål. Kniven är mycket robust och hållbar och du behöver inte vara rädd att den ska ge vika även om du utsätter den för hårda prov.

Stålet på denna kniv är mycket slittåligt. Detta innebär att man kan använda kniven ofta och länge innan den blir slö. När kniven börjar bli sämre är den dock tack och lov enkel att slipa så att man får tillbaka skärpan den hade när den var ny.

Om du söker en kvalitativ och funktionell hopfällbar kniv för användning på friluftsäventyret så behöver du inte leta längre. Detta är en kniv av absolut toppkvalitet som kommer kunna vara med dig under bra många år, om du bara sköter om den väl. Denna kniv kostar en del inköp men vi känner oss trygga med att man kommer spara pengar över tid jämfört med att satsa på den budgetkniv som inte håller över tid.

5. Fällkniven Volcano

 • Vacker och exklusiv
 • Handtillverkad
 • Extremt robust
 • Bekvämt handtag
 • Längd 300 mm Vikt 369 gram

Det är svårt att inte bli köpsugen när man ser en vacker friluftskniv som denna. Förutom att Fällkniven Volcano är vacker att titta på så är det även ett nöje att använda den. Kniven har ett relativt stort och greppvänligt handtag. Designen gör också att man får mycket kraft mot det stora bladet när man använder den.

Detta är en robust och hållbar kniv av allra högsta kvalitet. Tack vare att kniven är så stor och robust så kommer den omöjligen ge vika oavsett vad man utsätter den för för prövningar. Nackdelen är så klart att den är relativt stor att ha i fickan. Ska man dock ut på camping eller andra frilufts äventyr så har man förmodligen relativt mycket annan packning varför en kniv som denna varken gör från eller till vad det gäller total vikt på packningen.

Detta är kniven för dig som njuter av att ha det allra bästa. Volcano är en exklusiv handtillverkad kniv som är utmärkt att köpa som present, till sig själv eller till andra. På köpet får man en läderslida av högsta kvalitet samt en fin presentask av trä.

Hur vi valde ut vilka knivarna att recensera

Eftersom det finns ett nästan oändligt antal friluftsknivar där ute så var vi tvungna att gå igenom en omfattande urvalsprocess i vilka knivar vi skulle använda i vårt test. Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa varenda friluftskniv som finns blev vi tvungna att välja ut ett antal lämpliga kandidater. I vår urvalsprocess har vi använt oss av våra egna gedigna kunskaper om friluftsliv. Vi har även tagit hjälp av omdömen från andra användare och även proffsrecensioner från diverse facktidningar. För oss var det viktigt att få med alla toppkandidaterna i vårt test. Detta är alltså produkter som fått toppbetyg av både användare samt proffstestare. När vi fått ett bra urval av de potentiellt bästa knivarna var det dags för mer fördjupade tester.

Hur vi testade knivarna

Vi har testat våra utvalda knivar ute i fältet. Viktiga parametrar har varit användarvänlighet och funktionalitet. Vi har testat hur kniven ligger i handen, hur bra och säker kniven känns när man använder den till utmanande uppgifter. Eftersom knivarna ska användas utomhus så är det så klart viktigt att handtagen är greppvänliga även när det är fuktigt eller blött.

För att man ska kunna uppskatta sin kniv över lång tid så gäller det så klart att kniven är enkel att slipa. För att upplevelsen ska vara konstant även under många års användning så är det ett måste att man ska kunna hålla kniven vass. Vi har därför testat att slipa samtliga knivar när de blivit slöa. Hur enkelt det varit att få kniven vass igen har så klart varit en av de viktigaste parametrarna när vi gett ett omdöme om respektive produkt.

För oss är det viktigt att man får bra valuta för pengarna och att produkten kommer kunna hålla sig lika funktionell även under lång tid. Därför kan det hända att vi uppdaterar våra recensioner ifall ny information skulle tillkomma efter vi använt knivarna under ytterligare längre tid.