Bästa mattermosen: Bäst i test 2024

Mattermosen som är bäst i test

Att äta en varm portion mat ute i det fria kan vara en väldigt trevlig upplevelse. Med en bra mattermos i packningen så blir friluftslivet så bekvämt det bara kan vara. En mattermos kan även vara en bra lösning för dig som inte har tillgång till mikrovågsugn på jobbet men ändå vill ha varm mat till lunch.

De 5 bästa mattermosarna 2024

En bra mattermos måste, förutom att vara bra på att hålla temperaturen, även vara tålig samt smidig att använda. Om man är ute och vandrar ofta så vet man att man behöver tålig utrustning med sig, detta gäller så klart även mattermosen. En mattermos bör vara slittålig då den kan utsättas för en hel del beroende på vilka äventyr man tar med den på. Självklart bör mattermosen även vara funktionell på så sätt att den är enkel att äta ur, och smidig att bära med på resan. Man får heller inte glömma att den ska vara lätt att diska, för hand, men även att den bör tåla att ha i diskmaskinen. Nedan listar vi de fem produkterna vi tycker allra bäst om just nu.

1. Klean Kanteen Tkcanister

 • Testvinnaren
 • Smart design
 • Mycket praktisk och lättanvänd
 • Håller temperaturen mycket länge
 • Finns i flera storlekar från 8 till 32 Oz

Detta är en mycket prisvärd och kvalitativ mattermos från Clean Canteen. Locket på denna behållare stängs snabbt och smidigt genom att endast vrida ett kvarts varv. När locket väl vridits till låst läge så hålls värmen mycket bra. Med locket stängt finns det heller inte någon risk att något av innehållet kan droppa ut ur behållaren. Denna mattermos kan hålla varm mat varm i upp till hela 25 timmar. Klean Kanteen Tkcanister kan även hålla kyla i upp till 7 timmar. En av hemligheterna bakom denna mattermos extremt goda förmåga att hålla temperaturen på sitt innehåll ligger i dess design med invändiga gängor som förhindrar att värme eller kyla överförs till omgivningen. Framgången ligger även såklart i vakuumisoleringen som skyddas av dubbla väggar.

Förutom att denna termos är extremt bra på att hålla temperaturen på sitt innehåll så är den även föredömligt smidig att använda. Vi gillar det faktum att öppningen på termosen gjort så bred som är fysiskt möjligt. Den breda öppningen gör att framförallt påfyllningen går mycket smidigt. En annan detalj som bidrar till vår känsla av att detta är en väldigt smidig termos att använda är dess handtag. Handtaget tar ingen plats eftersom det kan fällas ner längs kanten på termosen. I uppfällt gör handtaget det stabilt och smidigt att bära termosen.

Detta är en mycket praktiskt och riktigt tålig mattermos som kommer kunna vara med sin användare hur länge som helst. Termosen tål att diskas i maskin om och om igen, utan att det ser sliten ut. Produkten är tillverkat av rostfritt stål som inte ger ifrån sig några ämnen eller smaker. Clean Canteens mattermosar finns i flera olika storlekar.

2. Stanley The Legendary Food Jar 

 • Högsta kvalitet
 • Presspassat lock
 • Spork ingår

Termosarna från Stanley är favoriter för flera av oss på redaktionen. Därför hade vi höga förväntningar när vi skulle testa denna mattermos från samma tillverkare. Som tur är gjorde mattermosen med namnet The Legendary Food Jar oss inte besvikna. Det ska sägas att denna mattermos kostar något lite mer än många av konkurrenternas motsvarande modeller. Fördelen med att att köpa en produkt från Stanley är dock att man kan känna sig tämligen säker på att man får kvalitet som håller i längden.

Detta är en riktigt kompetent mattermos med ett presspassat lock som omöjliggör läckage och dropp. Denna termos är helt fri från skadliga ämnen, varken det rostfria stålet eller den BPA-fria plasten läcker ut några ämnen till innehållet i termosen. Stålet bildar dubbla väggar som tillsammans med vakuumisoleringen ser till att varken värme eller kyla slipper ut från termosen i onödan.

Termosen vi testat kan innehålla rymliga 340g, men modellen finns även i andra storlekar. Ett stort plus med denna produkt är även att de ingår en så kallad spork som fungerar som bestick för alla tänkbara måltider. Vi får även inte glömma att nämna hur robust och tålig denna termos är, den är verkligen anpassad till ett aktivt friluftsliv. Termosen går såklart även att använda i diskmaskinen utan problem.

3. Primus TrailBreak Lunch Jug 

 • Bra funktion till relativt lågt pris
 • Finns i flertalet storlekar och färger
 • Perfekt för den genomsnittlige användaren
 • 400 till 550 ml

Vi har tidigare testat några av Primus termosar avsedda främst för dryck med gott resultat. Vi blev därför glada att se att denna “Lunchtermos” även håller samma goda kvalitet som deras övriga termosar. Denna termos håller ett relativt lågt pris samtidigt som den är mycket bra på att hålla maten varm. Detta är inte den allra bästa termosen på marknaden, men den kan definitivt ge många av de dyrare termosarna en match. Vi skulle säga att Primus TrailBreak Lunch Jug är det perfekta valet för den normala användaren som vill ha en kvalitativ termos till ett bra pris.

Denna termos är tillverkad av rostfritt stål och kommer med alla fördelar som detta materialval ger. Det rostfria stålet ger inte ifrån sig vare sig ämnen eller smak till din mat eller dryck. Denna mattermos dubbla väggar i kombination med isolerad vakuum gör att den håller maten varm under en väldigt lång tid. Man kan därför låta termosen ligga under en hel dag och sedan ändå konsumera maten nästan lika het som den var då den togs från spisen. Mattermosarna från Primus finns i en mängd olika storlekar och färger, så det är lätt att hitta någon som passar.

4. Hydroflask Insulated Food Jar

 • Grym design
 • Känns exklusiv
 • Lätt att öppna tack vare “soft grip”
 • BPA- och ftalatfri.
 • 236 till 827 ml

Produkterna från Hydroflask är relativt trendiga, man kan se deras flaskor och termosar lite överallt. Självklart finns det en anledning till att detta märke lyckats så bra på marknaden på senare år. Hydroflask har inte bara lyckats designa produkter som är snygga att se på, de fyller även sin funktion mycket väl. Denna mattermos klarar av allt man kan förvänta sig från en riktigt bra produkt. Denna mattermos är mycket duktig på att hålla sitt innehåll varmt även under långa perioder. Termosen känns lyxig och kvalitativ trots att priset inte är speciellt högt.

Öppningen på denna mattermos är väl tilltagen. Den stora öppningen gör den lätt att äta ur och lätt att fylla med innehåll. Ett plus med denna produkt är dess “soft grip”, som tillverkaren kallar det, och som i klartext betyder att locket är lätt att öppna utan att man behöver ta i. Trots att locket är väldigt enkelt att både öppna och stänga så håller det helt tätt när det väl är stängt. Ett tätslutande lock är något som man verkligen inte kan underskatta betydelsen av om man är i rörelse.

Detta är en riktigt kvalitativ mattermos som kommer med livstids garanti. Själva kroppen är tillverkat av rostfritt stål medan övriga plastdetaljer är BPA- såväl som ftalat-fria.

5. Esbit Sculptor Stainless Steel Food

 • Lock som kan användas som skål
 • Hundraprocentigt läckagefri
 • Snygg design
 • Stor öppning
 • 750 ml

Esbit är en tillverkare som kanske inte är bekant för alla, men detta bolag är mycket gammalt och har stor erfarenhet av utrustning för matlagning utomhus. I denna produkt har man lyckats få fram en bra och pålitligt mattermos till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Denna termos är pulverlackerad och finns i flera olika färger som alla är väldigt trevliga att titta på.

Denna mattermos är designad med ytterlock och innerlock, något som man kan känna sig hundraprocent säker förhindrar all form av läckage. Locket kan även användas som en liten skål. Den lilla skålen är en tacksam detalj då man är ute i naturen och har begränsat med utrustning med sig. Innerlocket sitter fast med tryck och locket fås enkelt av genom att trycka på knappen i mitten som släpper på trycket.

Hur länger håller sig maten?

Hur lång tid som kan passera innan maten blir dålig beror självklart på vilken mat det handlar om. Tiden beror också i högsta grad på mattermosen. En bra mattermos som håller maten het längre bevarar maten bättre än en termos som tappar värmen snabbt. Om man har en bra mattermos och hettar upp maten ordentligt innan man ger sig ut på vandringstur på morgonen så kan man oftast äta maten hela dagen utan problem. Så länge termosen håller maten över en temperatur på 60 grader så är det mycket svårt för några bakterier att få tillväxt där. Bakterier växer nämligen snabbast i temperaturer på mellan 20 och 45 grader (källa SKR). Med en bra produkt som isolerar ordentligt så kan du alltså gå ut på en lång vandring utan att behöva vara orolig för att maten ska bli dålig. Några riktigt bra termosar ser du ovan i vår topplista.

Hur valde vi vilka mattermosar som blev bäst i test?

Tack vare redaktionens samlade erfarenhet av vara ute i skog och mark så har vi sedan tidigare god koll på vilka några av de bättre tillverkaren av mattermosar är. För att säkerställa att vi inte missat några viktiga kandidater så har vi även tagit hjälp av forum på nätet samt av lämnade kundomdömen på olika butiker online för att se vilka mattermosar som är mest populära bland användarna. När vi hittat ett antal mattermosar att undersöka så påbörjade vi våra tester. Vi har gått igenom alla aspekter av termosarna som kan tänkas ha betydelse för användaren och rangordnat de enligt oss fem bästa kandidaterna i vår topplista ovan.

I våra tester har vi bland annat haft hett respektive fryst innehåll i termosarna och sedan gjort regelbundna temperaturmätningar för att avgöra vilka av termosarna som varit bäst på att hålla temperaturen på innehållet. I vår bedömning har vi även lagt stor vikt på användarvänligheten samt på kvalitetskänslan. Det är viktigt för oss att vi känner att produkterna kan användas under mycket lång tid, utan att de tappar i funktion eller utseende. Även priset har varit en viktigt faktor i vår bedömning, därför kan en prisvärd termos få en mer fördelaktig placering än en som har ett högre pris utan att i gengäld erbjuda mer för pengarna.

Läs gärna även om vår artikel om den bästa fiskekniven just nu!