Bästa fiskekniven: Bäst i test 2024

När man är ute och fiskar så finns det en mängd mer eller mindre viktig utrustning man kan ha med sig. Vare sig man är amatör eller proffsfiskare så bör man ha med sin en bra kniv på fisketuren. En bra fiskekniv underlättar och kan gör fisketuren smidigare Att välja sin fiskekniv kan däremot vara en utmaning, särskilt eftersom det finns så många olika modeller att välja bland.

De 5 bästa fiskeknivarna 2024

Nedan har vi granskat och valt ut fem stycken riktigt bra fiskeknivar som vi känner oss trygga med att rekommendera. Vi har försökt att välja ut lite olika typer av modeller men även knivar från olika prisklasser. Självklart får du en högre kvalitet om du väljer en av de dyrare knivarna. De billigare modellerna utgör även de bra alternativ även för de riktiga fiskeentusiasterna.

1. Brusletto Fiskern

Detta är fiskekniven för dig som vill ha det allra bästa. Denna fiskekniv kostar runt tusenlappen och är helt klart värd sin prislapp. Detta är en kniv av allra högsta kvalitet som kommer kunna vara med dig hur länge som helst, bara du behandlar den med lite kärlek.

Denna kniv är tillverkat av tunt men högkvalitativt stål som inte ger vika oavsett utmaning. Det faktum att denna kniv är så tun gör den utmärkt att filea fisk med. När man filear fisk med en kniv som denna är det enkelt att göra ett proffsigt jobb, varenda gång.

Det kanske allra bästa med denna kniv är dess exklusiva och mycket praktiska skaft som är tillverkat av norsk björk och kork. Mellan skikten finns gummiinsatser som bland annat ger dig ett överlägset stabilt grepp. Hela ytan på detta skaft är skönt att hålla i och ger ett väldigt bra grepp, oavsett om du är blöt eller torr om handen. Tack vare att det finns kork i skaftet så flyter hela kniven om du skulle tappa den i vattnet. Detta är en helt ovärderlig egenskap om olyckan skulle vara framme när man är ute och fiskar.

2. Fällkniven S1 Zytel

Detta är den ultimata fiske- och jaktkniven från pålitliga tillverkaren Fällkniven. Detta är en premiumkniv som är väl värd investeringen för dig som är en aktiv fiskare eller jägare. Kniven kostar dubbelt så mycket som mer budgetbetonade modeller som finns på marknaden idag. Vi tycker dock att kniven är väl värd att betala lite extra för om man vill ha kvalitet som håller i längden.

Denna kniv har en enkel men genial design som gör den mycket lätthanterlig. Man får bra kraft i bladet utan att man behöver ta i. Eftersom kniven är designad för både fiske och jakt så är den extremt stark och tålig. Fördelen med denna kniv är även att den håller sig vass längre tid än många andra knivar. Det faktum att kniven är så bra på att hålla skärpan gör att man behöver slipa den mer sällan. Detta är en kniv som är extremt omtyckt av proffsen, vi kan verkligen förstå varför.

3. Morakniv Fishing Comfort Scaler 150

Detta är en relativt billig men effektiv renskniv för dig som gillar att fiska. Bladet är tillverkat av tåligt svensk kallsvarvat specialstål. Det vi kanske gillar allra bäst med denna produkt är skaftet. Morakniv Fishing Comfort Scaler 150 har ett mönstrat friktionsgrepp av gummi som ger överlägsen stabilitet i handen. Det spelar ingen roll hur blöt du är, kniven ligger ändå stabilt i handen även när du använder den. Handtaget blir heller inte kallt även om det är kyligt ute, något som gör att du kan arbeta en längre tid utan att händerna blir kalla.

Morakniv är den pålitliga svenska knivtillverkaren som levererar bra produkter sedan mycket lång tid tillbaka. Vi är glada att se att denna fiskekniv inte är ett undantag från denna regel. Denna kniv är väldigt mångsidig då den på bladets rygg även har en tandad sida, vilket gör kniven mycket användbar. Denna kniv säljs till ett väldigt lågt pris, därför finns det egentligen inget att tveka på, ett givet köp helt enkelt.

4. Brusletto Sprettern

Detta är en mycket kompetent fiskekniv som vunnit flera utmärkelser, bland annat så har norska Jakt og Fiske utsett den till testvinnare. Detta är en mångsidig och tålig kniv som går lika bra att använda för jägaren som för fiskaren. En av knivens stora fördelar är dess greppvänliga handtag. Tack vare att handtaget är gjort av gummi samt har fasningar för fingrarna så ligger den mycket stabilt i handen, oavsett om man är våt eller torr.

En annan fördel med just denna kniv är dess pris, som ligger lägre i nivå än många av konkurrenternas motsvarande modeller. Ett plus är även den fina slidan i oxläder som man får med på köpet.

5. ØYO Namsen Folding Fishing Knife

Detta är en mycket kompetent fiskeniv som är enkel att ta med på fisketuren. Detta är kanske inte den allra bästa fiskekniven på marknaden, men det kan mycket väl vara den smidigaste. Denna kniv är liten nog för att man ska kunna bära den fickan utan att man märker att den är där. Samtidigt är ØYO Namsen Folding Fishing Knife tillräckligt stor för att göra ett utmärkt jobb när man väl fått napp och behöver sin fiskekniv. Bladets längd är 75 mm, något som är tillräckligt för de flesta uppdrag. I sitt utfällda läge är knivens längd 185 mm, något som gör den smidig att använda.

Detta är en riktigt bra kniv som är smidig att använda och fin att titta på. Knivens stora styrka ligger dock i dess portabilitet då den är mycket liten och diskret när den är i hopfälld. På köpet får man ett litet snyggt fodral. Bäst av allt priset är relativt lågt med tanke på vad man får för pengarna. Perfekt att köpa i present till dig själv eller till en fiskeintresserad vän.

Om urvalet till topplistan

För att välja ut toppkandidaterna bland de bästa fiskeknivarna till vår lista så har vi använt både våra egna kunskaper men även tagit hjälp utifrån. Vi har noggrant gått igenom specifikationerna för en mängd kvalitativa fiskeknivar som finns att köpa på den svenska marknaden. Vi har även tagit hjälp av recensioner på nätet och i branschtidningar såsom Jakt og Fiske och Cast and Spear. I de fall det varit möjligt har vi även läst omdömen från köpare av produkterna för att utröna hur bra knivarna presterar i verklig användning.

Resultatet av våra eftersökningar är topplistan du kan läsa ovan. Här har vi valt ut de toppkandidater som så vitt vi kan bedöma är de bästa fiskeknivarna just nu. Vi har medvetet tagit med prisnivån som en faktor i vår bedömning, varför knivar som erbjuder mer i förhållande till sitt pris har premierats.

Läs gärna även vår artikel Friluftskniv bäst i test.