Bästa vandringsskorna för damer: Bäst i test 2024

Bra vandringsskor för damer

Fler och fler upptäcker värdet i att komma ut och vandra i naturen. Att gå ut på vandringar, långa såväl som korta ökar vårt välbefinnande, minskar stress och ger dessutom motion. För att vandringen ska bli behaglig så gäller det att man har ett par bra skor på sig. Bra vandringsskor ska vara skonsamma för kroppen och vara tåliga för olika sorters väder. Något man inte heller får glömma är säkerhetsaspekten. Att trilla och slå sig när man är ute och vandrar kan vara både obehagligt och farligt. Därför bör man satsa på ett par vandringsskor som har bra grepp oavsett underlag.

De 5 bästa vandringsskorna för kvinnor 2024

Vi har granskat en mängd olika vandringsskor för kvinnor. Nedan har vi valt ut fem stycken favoriter som alla är väl värda att köpa. Vi har medvetet valt ut lite olika typer av vandringsskor, så att det ska vara enkelt att hitta ett par för just dina behov. Vissa föredrar mer traditionella vandringsskor som är lite tyngre, men även mer robusta. Andra föredrar kanske mer av en allroundsko som även är skön att gå i till vardags. Vi har även tittat närmare på en sko som även är skön att använda som löparsko.

1. Merrell Women’s Moab Speed Gore-Tex

 • Bäst i test
 • Överlägsen kvalitet
 • Passar alla väder
 • Vegan och återvunnet material

För att klara av alla typer av väder man kan tänkas stöta på ute på vandringen så har dessa eminenta vandringsskor från Merrell en lösning för varje situation. Tack vare att skorna har ett skyddande lager med Gore-tex så hindrar de från att all typ av väta tränger sig in i skon, detta innebär att man kan hålla fötterna torra även när det regnar. Skulle det i stället vara varmt ute så är dessa skor lika sköna att ha på sig. Tack vare bra design och rikligt med ventilationskanaler så håller man fötterna ventilerade och torra.

Något vi särskilt gillar med dessa skor är den skyddande tåhättan längst fram. Ett skydd av denna typ är inte att underskatta när man är ute och går eller springer i naturen. När man väl råkar slå i tårna i en sten eller exempelvis en hård trädstam så är man glad att tårna är väl skyddade på detta sätt.

Detta är ett par vandringsskor för dam av högsta kvalitet. Detta är också ett givet val för den medvetne konsumenten. Skorna är vegan-klassade och flera av beståndsdelarna, såsom skosnören och meshfoder, är helt och hållet tillverkade av återvunnet material.

2. Keen Targhee III WP Women

 • Klassiska skon
 • Älskad av användarna
 • Vattentätt läder
 • Gummisula med överlägset grepp

Detta är vandringsskorna som har sett ungefär likadana ut i väldigt många år nu. Vi kan förstå varför tillverkaren väljer att endast göra mindre förbättringar i denna nya modell. Dessa skor är oerhört populära bland användarna och många köper samma skor efter de gamla slitits ut. Hemligheten är lång erfarenhet av att tillverka just smidiga men robusta vandringsskor. Några av fördelarna med dessa vandringsskor för damer är dess otroliga passform och skonsamma egenskaper även för oss som gillar att gå långt.

Keen Targhee III WP Women har vattentätt läder över hela överdelen, något som gör att det inte finns några möjligheter för väta att ta sig in i skon. För att fötterna ska kunna andas har man samtidigt att ventilerande mesh-foder som släpper ut fukt lite i taget. Detta gör att skorna fungerar lika bra i alla väder.

Ytterligare ett glädjeämne med dessa fantastiska skor för kvinnor som gillar uteliv och natur är att de har ett överlägset grepp på de flesta underlag. Tack vare en kvalitativ gummisula med djupa mönster så får man ett fast och stadigt grepp om marken oavsett var man är ute och går.

3. Salomon Women’s Outpulse

 • Skorna som gör det lättare att vandra
 • Fjädrande mellansula som återvinner kraften i stegen
 • Undersula för alla terränger
 • Återvunnet material

Detta är ett par nyutvecklade vandringsskor och friluftskor för kvinnor. Salomon är verkligen något på spåret med dessa skor. Vandringsskor kan ofta kännas lite tråkiga rent designmässigt, därför blev vi glada när vi hittade dessa skor som ser riktigt läckra ut. Förutom sitt fina utseende så har dessa skor lyckligtvis även funktionen med sig. Att vara ute och vandra med dessa skor känns verkligen tryggt. Skorna är bekväma och relativt slimmade och lättviktiga. Tack vare att skorna inte är i vägen utan snarare känns som en del av fötterna går det lekande lätt att gå långt med dem. En annan hemlighet till varför det känns så lätt att gå just med dessa skor är förmodligen den dämpande mellansulan. Sulan är designad för att återvinna kraften i steget, något som faktiskt märks när man går. Skon liksom driver på stegen på ett imponerande sätt.

Dessa skor har den senaste tekniken vad det gäller yttersulan. Tack vare något som Salomon kallar All Terrain Contagrip så kan man vara säker på att sulan ger lika bra grepp på de flesta underlag man kan stöta på ute i naturen. Dessa skor är till stor del tillverkad av återvunna material, på det sättet känns det bra att man tar sitt ansvar när man köper nya vandringsskor. Vi hoppas övriga tillverkare följer efter.

4. Inov-8 Rocfly g 350 W

 • Anpassar sig till ojämna underlag tack vare en djup skåra i sulan
 • Sportig sko som är mycket bekväm
 • Passar till de flesta tillfällen

Detta är ett par lättviktiga vandringsskor som ser mer sportiga ut än de genomsnittliga modellerna på marknaden. Dessa skor har enligt tillverkaren världen tuffaste grepp. Om de är världsbäst kan vi inte uttala oss om, men helt klart ar att man får ett riktigt bra grepp om underlaget, även om det skulle regna ute. Hemligheten med att skorna både greppar bra, och känns bekväma på alla underlag, ligger förmodligen i den djupa skåra som finns i sulan. Tack vare att skåra finns där finns möjlighet för skon att vrida sig på ett sätt som anpassar sig även för ojämnt underlag.

Detta par är osannolikt bekväma att ha på sig. Många användare gillar att använda dessa skor även till vardags just därför att de är så sköna att gå i. Eftersom skorna är så pass sportiga och snyggt designade kan man faktiskt ha dem på sig i de flesta situationer.

Ovandelen av denna sko består av snabbtorkande material som ser till att skon andas, och även torkar snabbt om den skulle bli blöt utifrån.

5. Columbia Montrail Women´s Facet 30 Outdry

 • Vandrings- och löpningskor
 • Lättviktiga
 • Unik design
 • Mycket god passform

Slutligen har vi valt ut dessa skor från Columbia till vår topplista. Vi kunde inte motstå att ta med skorna tack vare dess design som verkligen sticker ut från de andra vandringsskorna på vår lista. Man har här lyckats få fram ett par uppkäftiga men samtidigt läckra vandringsskor som känns unika. Columbia är en anrik tillverkare av skor och annan friluftsutrustning så man behöver inte vara orolig för att de inte även har full koll på funktionen också.

Dessa skor är vattentäta så man kan ta med dem ut utan att kolla väderleksrapporten. Oavsett väder så är man förberedd för att kunna gå långt. Den här modellen är väldigt lättviktig och smidig, något som gör den lika funktionell att springa med som att vandra i. Något vi även gillar med Columbias skor är dess tajta passform. Tack vare att skorna sitter så tajt på plats så blir de som en del av fötterna själva.

Andningsförmåga eller vattentäthet

Ett par riktigt bra vandringsskor är självklart luftiga och väl ventilerade samtidigt som de har en god motståndsförmåga mot vatten. När man är ute och vandrar i skog och mark kan det hända att det är fuktigt eller blött där man går. Om fötterna blir blöta så kan det hända att man tvingas avbryta sin vandring i förtid. Även om skorna ska kunna andas samtidigt som de stöter bort fukt från utsidan så finns det så klart en viss motsats i dessa två parametrar. En helt tillsluten sko kan man gå med i vatten utan att vattnet läcker in, samtidigt blir fötterna då lätt svettiga och fuktiga när man rör på sig, eftersom fukten kanske inte släpps ut i tillräckligt snabb takt. Man får här som användare välja vilket som är viktigast att prioritera. Vet man exempelvis med sig att man kommer gå mycket där det är blött så får man helt enkelt prioritera skor som är helt vattentäta.

En fördel med att välja en vattentät modell är även att de är mer värmande. Om man ofta är kall om fötterna eller om man planerar att vandra när det är kallt ute så är alltså ett tips att titta på de mer vattentäta modellerna. Vad det gäller vattentäthet så bör man söka efter skor med Gore-tex membran (eller liknande konkurrerande membran). Titta gärna även efter skor som är impregnerade från början, om du inte fördrar att göra det själv efter köpet.

Om du beslutar dig för att prioritera ett par luftiga skor som kan andas så är meshtyg något vi rekommenderar. Meshtyg är tåligt, lättviktigt och väldigt bra på att släppa ut fukt och varm luft ur skon.

Om urvalet

Att välja ut vilka damskor för vandringsskor som är bäst i test är inte en helt enkel uppgift. Eftersom utbudet på marknaden, precis som inom vandringsbyxor, är stort så är det svårt att ha en uppfattning om precis alla skor. För att välja ut några riktigt bra skor till våra läsare har vi läst mängder av tester och recensioner av vandringsskor för att få veta vilka skor vi skulle fokusera på. Vi har även läst kundomdömen då dessa kan ge en god bild av vad de faktiska konsumenterna tycker om de olika modellerna.

I vårt arbete med denna lista har vi även använt oss av våra egna kunskaper om vad som krävs för att en sko ska vara fotriktig och även tålig när man är ute och vandrar. Resultatet ser du i listan ovan. Vi har här tagit fram fem stycken riktigt bra modeller som vi känner oss bekväma med att rekommendera om man letar efter ett par riktigt bra vandringsskor för damer.