Bästa vattenfilter: Bäst i test 2024

För oss som är ute mycket i naturen är ett vattenfilter ett ovärderligt hjälpmedel att ha med sig. Med ett vattenfilter så slipper man bära med sig vatten, utan kan istället fylla på med vätska längs vägen. Vattenfiltret kan komma till nytta när man minst anar det, därför rekommenderar vi även att man tar med sig ett mindre vattenfilter även om man inte tänkt använda det.

De 5 bästa vattenfiltren 2024

Vi har granskat och testat en antal olika vattenfilter som finns att köpa på marknaden idag. Nedan har vi valt ut de 5 produkterna vi tycker allra bäst om just nu. Vi har valt ut lite olika typer av vattenfilter så att det ska gå att hitta en bra lösning för de flesta behov. Ett bra vattenfilter måste självklart göra ett bra jobb i att rena vattnet för att få det fritt från bakterier och skadliga partiklar. Ett bra vattenfilter måste också vara enkelt att använda eftersom att det ska gå att använda ute i naturen utan en massa extrautrustning. Samtliga av våra utvalda produkter håller en hög kvalitet och är enkla att använda även för nybörjaren.

1. Kata dyn KAT COMBI

 • Bäst i test
 • Keramiskt filter med kapacitet på 50 000 liter
 • Renar 1 liter per minut
 • Bra tillbehör

Detta är ett högkvalitativt keramiskt vattenfilter med stor kapacitet. Det keramiska filtret har en förmåga att leverera upp till 50 000 liter renat vatten under sin livstid. Denna produkt använder kombinerad rening med både silverimpregnerat keramiskt filter och ett kolfilter. Man kan använda produkten utan kolfiltret men om vattnet smakar och luktar illa så är kolfiltret en mycket bra lösning på detta problem. Kolfiltret är utbytbart och klarar cirka 200 liter.

Denna lösning är perfekt om du snabbt och smidigt vill få ut friskt renat vatten. Filtret jobbar med en hastighet på ungefär en liter per minut. Detta är ett riktigt bra kit som har allt man behöver. På köpet får man en förvaringsväska, mätsticka som talar om när man ska byta det keramiska filtret, två förbrukningar aktivt kol, silikonfett, rengöringssvamp och adapter till dricksflaska. Positivt är även att man får med tydliga instruktioner på svenska.

Detta är ett riktigt bra vattenfilter med hög kapacitet. Perfekt för en större grupp (eller för användaren med höga krav) som behöver tillgång till friskt dricksvatten på vandringen.

2. MSR Autoflow XL Basecamp Filter

 • Stor vattenbehållare på 10 liter
 • Snabb filtrering, 1,75 liter per minut
 • Portabelt kit som är enkelt att använda på vandringen

Detta är en praktisk och kvalitativ vattenrenare för vandringsturen. Detta kit har en stor vattenbehållare på hela 10 liter. Tack vare att man kan fylla upp behållaren så kan man sedan göra annat med man väntar på att vattnet ska rinna genom filtret. Detta gör att man inte ständigt behöver ta sig till vattenkällan för att fylla på. När behållaren är påfylld så gör gravitationen jobbet. Vattnet flödar genom filtret med en hastighet på hela 1,75 liter per minut. Detta gör att du inte behöver vänta länge på att få en stor mängd drickfärdigt friskt vatten.

Detta är ett mycket smidigt vattenreningskit som är lätt och smidigt att både packa upp och packa ner när man är ute på vandring. Utrustningen är lätt att komma åt och rengöra. Det medföljande filtret har en livslängd på 1500 liter.

3. TrailShot Pocket-Sized Water Filter

 • Smidig litet filter som du kan dricka direkt ur
 • Går även att använda till att fylla upp vattenflaskorna på turen
 • Lättviktigt, enkelt att bära med
 • Enkelt att rengöra

Detta är ett kompetent litet vattenfilter som gör att du kan dricka direkt ifrån källan. Eftersom filtret renar vattnet samtidigt som du dricker det så får du direkt tillgång till drickbart vatten, utan att behöva starta en tidskrävande filtreringsprocess. Den stora fördelen med denna lösning är att du inte behöver behöver släpa på något vatten. Så länge du har vattenkällor i närheten så kan du dricka precis när det passar dig, detta utan att behöv filtrera en enda milliliter som du inte planerat dricka här och nu. Med det sagt går det självklart även bra att använda filtret för att fylla upp dina vattenflaskor för att dricka även senare på turen.

Detta är ett kvalitativt vattenfilter som snabbt renar vattnet till drickbar standard. Eftersom filtret är så litet och lättviktigt (endast 142 gram) så är det utmärkt att ta med på vandringen eller bara på löptur eller cykeltur. Filtret kräver ingen större underhållning för att hållas fräscht. Man rengör filtret enbart genom att fylla behållaren med vatten och skaka lite!

4. Platypus GravityWorks 4.0 Filter System

 • Enkelt vattenrengöringssytem för en större grupp
 • Billigt men bra
 • Sköter sig självt utan pumpning

Detta är ett i grunden mycket enkelt men fullgott vattenreningssystem som kan tillgodo se en större grupp med allt det vatten som behövs vid vandring och camping. Detta är ett självgående system, vattnet rinner sakta men säkert genom reningen utan att det krävs någon manuell pumpning från användarens sida.

Vattnet flödar ur reningen i en hastighet på 4 liter per 2,5 minuter. På detta sätt behöver man inte vänta speciellt lång tid innan alla i gruppen fått de vatten de behöver. Detta filter oskadliggör och rensar effektivt bort bakterier såväl som protozoa och bakterier.

5. Lifestraw Personal Water Filter

 • Vattenfilter för en person
 • Drick direkt ur sugröret från vattenkällan
 • Praktisk nödlösning att alltid ha med sig

Detta är ett prisbelönt vattenfilter för för en person. Vattenfiltret består av ett tjockt sugrör som du dricker direkt ur. Detta gör att du kan dricka vatten direkt ur exempelvis en bäck. För bekvämlighetens skull så kan man så klar först fylla upp en flaska eller behållare från vattenkällan och sedan dricka från behållaren.

Eftersom denna lösning i praktiken varken tar plats eller tynger ner packningen så kan man ha med den närhelst man är ute i naturen. För utomhusnördar som oss är det väldigt viktigt att inte släpa med sig ett enda gram packning i onödan, därför är ett vattenfilter som detta helt perfekt för oss.

Något vi gillar med denna produkt är att den inte bygger på några kemiska ämnen utan att den renar vattnet med hjälp av hålfibermembran. Denna lilla produkt har möjlighet att rena upp till 1000 liter vatten. Eftersom produkten är så liten så kan man alltid ha med sig den som nödlösning även om man inte tänkt sig hamna i en situation där man måste rena vatten.

Tänk på vikten

Om man är en van vandrare så vet man att vikt är av yttersta betydelse på allt man tar med sig. Några gram hit eller dit kan väl inte spelas så stor roll kan man tycka, men faktum är att när alla prylar summeras så kommer man ångra om man inte hållit nere på packningen. Om man ska vandra långt så tjänar man på att välja de mest lättviktiga vattenfiltren. Om man vet med sig att man har bra vattenkällor på vandringen kan man gå så långt att man till mesta del förlitar sig på ett filtrerande sugrör. Vi skulle dock inte rekommendera att man går långt utan någon fylld vattenflaska i reserv.

Hur länge kan man använda ett och samma filter?

Det kan skilja stort mellan olika märken hur länge vattenfiltret kan användas innan det är dags att byta ut det. Man behöver därför läsa på det individuella filtrets instruktioner för att ta reda på hur många liter filtret kan filtrera innan det tappar i funktion. Filtrets livslängd bero så klart även på vilken typ av vatten du filtrerar. Om du filtrerar vatten som är grumligt så förkortar det naturligtvis filtrets livslängd jämfört med om du filtrerar kristallklart vatten.

Hur vi valde vilka vattenfilter som blev bäst i test

Vi har testat ett antal olika vattenfilter för friluftsliv för att avgöra vilka som är de bästa produkterna just nu. Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa alla produkter på marknaden så är vi även läst tester och recensioner gjorda av andra tidgivningar och sajter. Vi har jämfört olika recensioner samt även vattenfiltrens tekniska specifikationer för att avgöra vilka som är de bästa alternativen just nu. I vårt arbete har vi även lagt stor vikt på pris i förhållande till prestanda. Därför har vi premierat produkter som vi anser vara prisvärda. Resultatet ser du ovan, en topplista med de bästa vattenfiltren just nu.

Läs även gärna vår artikel: Stormkök bäst i test