Bästa ryggskyddet för skidor och snowboard: Bäst i test 2024

Det finns alltid en risk att skada sig när man åker skidor eller snowboard. Vanligtvis klarar man sig kanske lindrigt undan när man trillar, men har man otur så kan smällen bli mer rejäl. Så länge det finns andra åkare i backen så finns även alltid risken att man blir påkörd eller krockar med någon.

Med ett ryggskydd på så minskar man risken för att man ska bli allvarligt skadad om olyckan är framme. Ryggen är självklart mycket känslig och man gör rätt i att skydda sig mot skador. Ryggskyddet skyddar ryggen mot kotfrakturer, mjukdelsskador och andra komplikationer som kan uppstå vid en olycka.

Det 5 bästa ryggskydden 2024

Vi har granskat ett antal olika produkter som är designade för att skydda ryggen när man är ute och åker snowboard eller skidor. Nedan har vi gjort en topplista med de produkter vi tycker är allra bäst. Vi har valt ut ryggskydd som håller en hög standard och är säkra. Vi har även tagit hänsyn till faktorer som anpassningsbarhet, rörlighet, ventilation och slittålighet med mera. I vårt jämförelse har vi också lagt stor vikt vid att produkten ska vara prisvärd. Detta innebär att vi valt bort alternativ som i vårt tycke varit för dyra i förhållande till vad produkten faktiskt erbjuder. Läs vidare för att se vilken modell som passar dig allra bäst!

1. Poc Vpd System Vest

 • Vinnande kvalitet
 • Rörlig i fyra riktningar
 • Lättviktig och smidig
 • Smart tidsbesparande design

Detta är ett lättviktigt ryggskydd av allra högsta kvalitet för oss som vill ha den bästa säkerhetsutrustningen när vi är ute och åker skidor. Tack vare att skyddet väger så pass lite så känns det inte som en belastning i skidbacken. Detta ryggskydd är även ett av de mest rörliga på marknaden. Den låga vikten i kombination med hög rörlighet gör att man inte alls känner sig begränsad med ryggskyddet på. Faktum är ett meshtyget är utformat för att ge rörlighet i fyra olika riktningar, något som märks när man rör sig med ryggskyddet på.

Tyget på denna produkt är verkligen ventilerande. Onödig värme eller fukt samlas inte innan för plagget, utan lufttillströmningen ser till att man håller sig ventilerad och torr.

Något vi gillar med denna produkt är att den är designad för att undvika krångel. Till skillnad från andra produkter där ute så behöver man bara justera midjespänningen en gång. Eftersom midjejusteringen inte går över dragkedjan så så behöver man inte göra om proceduren varje gång man ska sätta på sig västen, mycket smidigt! Värt att nämn är även att denna modell har har praktiska upphängningshällor i kragen som gör att man kan förvara den hängande när den inte används. Poc är ett svenskt företag gör produkter av hög kvalitet.

2. Bästa för damer: Sweet Protection Back Protector Vest W

 • Bäst i test för damer
 • Ett av de mest lättviktiga
 • Bra passform och hög säkerhet
 • Fräsch och väl ventilerad

Detta är det bästa ryggskyddet för damer just nu. En av fördelarna med denna produkt är att den är jämförelsevis lättviktig. Tack vare att skyddet är så lätt så kan man röra sig nästan helt obehindrat, precis som om man inte skulle bära något skydd alls. Detta skydd ger därför ingen nämnvärd begränsning, något som gör den till ett särskilt bra val för kvinnor som är tveksamma till att åka skidor med tung utrustning.

Detta skydd passar till de flesta aktiviteter på snö, oavsett om man gillar skidåkning eller snowboard, on eller off pist. Denna väst har en snäv och kroppsnära passform som är anpassad efter den kvinnliga anatomin. Tack vare att västen sitter kroppsnära så är den inte i vägen när man rör sig. Det justerbara bältet gör att man kan anpassa efter sin egen kropp, oavsett form eller längd.

Något vi särskilt gillar med denna produkt är, förutom den fina passformen även att den känns så torr och sval även om man varit ute och åkt länge. Goda ventilationskanaler transporterar bort fukten från kroppen på ett mycket effektivt sätt.

3. Atomic Live Shield Vest Men

 • Bäst passform
 • Kroppsnära snitt
 • Midjebältet gör att man kan anpassa till kroppen oavsett form och längd
 • Lättviktigt
 • Hög standard

Detta är ett av de bästa valen för män som vill ha en mycket stryktålig och säker väst som ändå är så pass lättviktig att man inte känner sig begränsad i skidbacken. Denna väst är verkligen framtagen för att man ska kunna behålla samma snabbhet och rörlighet som man har om man inte har ett ryggskydd på sig. På detta sätt behöver man inte välja mellan säkerhet eller känsla.

Tack vare att detta är en produkt med ett relativt lågt pris så kan vi vanliga skidåkare investera i ett skydd även om vi inte åker skidor dagligen. En av hemligheterna varför just denna produkt blivit en sådan storsäljare är förmodligen dess imponerande passform. Skyddet sitter nära kroppen och följer med oss i rörelserna. När man ser Atomic Live Shield Vest Men så ser man att den sitter riktigt tajt och stabilt på kroppen.

Denna väst har också ett midjebälte som även det bidrar till den åtsittande passformen. Något vi verkligen gillar med bältet är att det går att justera i höjdled. På detta sätt så kan man få ryggskyddet att passa vilken kropp som helst, och det med god passform! Bältet går även att ta av helt.

Detta är en av de bästa skyddsvästarna på marknaden, helt klart. På insidan finns ett trelagers skydd av skum som är både lättviktigt men också extremt stryktåligt och därmed ett gott skydd om det oväntade skulle inträffa.

4. Bästa för barn: Pocito Vpd Air Vest

 • Bäst i test för barn
 • Säker och lättviktig
 • Ryggskyddet utan krångel
 • Finns i flera väl synliga färger

Detta är ett av de bästa ryggskydden för barn. Detta är en vältestad produkt från en erkänd tillverkare som håller barnen säkra i skidbacken. Tack vare bra materiaval så har tillverkaren lyckats hålla nere vikten på skyddet utan att man har tummat på säkerheten. För att barnen ska acceptera att använda ryggskyddet hela tiden så krävs dels att det inte är för tungt, men också att man kan röra sig relativt obegränsat med det på. Båda dessa kriterier har Poc lyckats uppnå med denna kompetenta produkt. Det är därför få som protesterar vad det gäller att ha västen på.

Detta ryggskydd finns i flera olika färger. Alla versioner är lysande starka, något som ser häftigt ut, men som också har en funktion. Tack vare att Pocs skydd för barn är så pass starka så ser man bäraren på långt håll något som känns trygg, men som också är funktionellt om olyckan skulle vara framme.

Något som gör just denna produkt enkel att få barnen att bära den är att den är väl ventilerad. Meshtyget som utgör en stor den av ytan på västen gör att luft kontinuerligt strömmar igenom plagget och tar fukt och överskottsvärme med sig. Västen har en frontöppning som stängs med en kvalitativ och smidig dragkedja.

5. Sweet Protection Back Protector

 • Lättaste för herrar
 • Billig och bra
 • Följsam och stötabsorberande

Detta är ett relativt billigt ryggskydd för herrar. Priset på denna modell ligger lite under de andra alternativen i vår lista. Detta är dock ingen direkt budgetmodell, utan istället en riktigt säker kvalitetsprodukt. För att hålla vikten nere så har tillverkaren satsat på moderna material med hög hållfasthet men låg vikt. Detta märks om man jämför vikten mot några av de andra toppssäljande ryggskydden på marknaden. Utöver att denna produkt har ett mycket attraktivt pris så är den alltså ett bra val för mannen som inte vill ha någon onödig vikt på sig när han åker skidor.

Denna produkt är allroundväst som är designad för skidåkning, snowboardåkning vid offpiståkning såväl som onpist. Detta ryggskydd känns väldigt mjukt och följsamt att ha på sig. Förvånansvärt nog är produkten mycket stöt absorberande när man väl trillar. Skyddsvästen tar upp mycket av energin i fallet och skyddar kroppen från hårda stötar.

Denna modell passar för de flesta tack vare att bältet går att justera för de flesta kroppsformer och längder. Västen har ett meshtyg, som förutom att det är lättviktigt släpper ut fukt och överskottsvärmen från ytan mellan din kropp och västen.

Glöm inte skydda barnen

Ofta tänker man kanske inte på att även barnen kan behöva ryggskydd. Ofta åker barnen inte speciellt extrem skidåkning och det är lätt att tänka att ett ryggskydd inte är nödvändigt under de förhållanden de åker i. Det kan vara sant att barn inte alls utsätts för samma påfrestningar som vuxna som sportar mer extremt. Dock är det så att barnens små kroppar kan vara extra känsliga för de stötar som uppstår när man ramlar i skidbacken. Eftersom vi har ett speciellt ansvar att skydda barnen så tycker vi att att man bör tänka på att skaffa ryggskydd även till barnen om man ska åka skidor.

Ett ryggskydd för barn måste vara relativt lättviktigt och det bör vara bekvämt att bära, eftersom barn ofta har mindre tålamod än oss vuxna. Ett ryggskydd som barnet inte vill ha på sig är inte en bra produkt. Eftersom barn växer snabbt så är det också bra om man tittar efter en justerbar modell som kan växa med barnet.

Hur valde vi vilken ryggskydd som är bäst i test?

Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa alla ryggskydd så var vi först tvungna att begränsa utbudet till ett antal lämpliga kandidater att titta närmare på. Vi här läst mängder med tester och recensioner för att se vilka produkter som presterat bäst. Vi här även läst på om ämnet från guider såsom Slope Runner för att verkligen förstå vad som krävs av ett testvinnande ryggskydd.

När vi fått fram en antal lämpliga kandidater så har vi jämfört en mängd egenskaper såsom materialval, passform, vikt, ventilation med mera. Vi har i vår rangordning även lagt stor vikt vid produkternas priser. Detta kan innebära att vi premierat ett billigt och bra ryggskydd över en produkt som förvisso också varit bra men som varit för dyr om man ser till konkurrerande produkter. Resultatet av vårt jämförelsearbete ser du ovan. Vi har här rangordna de produkter som vi tycker är de allra bästa alternativen just nu.

-Se även gärna också vår guide till de bästa skidhandskarna.