Bästa solcellsladdare för mobil kraft: Bäst i test 2024

Även om man är ute och vandrar i naturen för att uppleva just naturen så är det ändå svårt att klara sig helt utan elektronisk utrustning. Att ge sig iväg på en längre vandring utan möjlighet att ladda exempelvis mobiltelefon eller GPS kan visa sig vara ett ödesdigert misstag. För detta ändamål duger det bra med en powerbank, eller varför inte en solcellsladdare, om man vill kunna få del en aldrig sinande källa av kraft. Den erfarne äventyraren använder sig inte sällan av båda de nämnda alternativen, i kombination.

I händelse av en kris i samhället orsakad av oväntade händelser såsom exempelvis naturkatastrofer, eller militära konflikter så kan tillgången på elektricitet vara en av de saker som påverkas. Eftersom vi behöver elektricitet, bland annat för att kunna kommunicera och tillgodogöra oss viktig information, så bör alla ha en reservlösning där hemma. Batterier fungerar självklart för stunden men vid längre avbrott kan det vara bra att kunna alstra ny laddning till sin utrustning. Om man vill ha en riktigt tålig och bra solcellsladdare så bör man satsa på en produkt som är designad för friluftsliv. Dessa håller nämligen en hög kvalitet och kommer fortsätta fungera även under tuffare förhållanden.

De 6 bästa solcellsladdarna 2024

Vi har granskat och testat en mängd av solcellsladdare med den allra senaste tekniken. Nedan har vi tagit fram 6 riktigt starka alternativ som vi anser vara bland de allra bästa man kan få tag på just nu. En bra solcellsladdare måste självklart vara energieffektiv, det vill säga vara bra på att ta upp energin ur solljuset och såklart kunna producera mycket energi när du behöver ladda dina prylar.

För oss som gillar att leva ett aktivt liv gäller det också att produkten är tålig så att den kan vara med på många strapatser, utan att den går sönder eller tappar i effektivitet. Självklart gäller det till viss del att man får vad man betalar för. Några av alternativen nedan är lite billigare medan andra kostar betydligt mer. Vilken solcellsladdare som passar dig bäst beror självklart på vilka behov du har. Räcker det med att ladda mobilen och några andra mindre prylar så kan det duga bra med en billigare modell med lägre kapacitet. Vill man däremot ha det allra bästa, och snabbt och simultant kunna ladda både små såväl som större apparater, så är det en av de dyrare varianterna ett måste.

1. Goal Zero Boulder 100 Solar Panel Briefcase

  • Bäst i test
  • Hög kapacitet – 100 W
  • Mått 700 x 1104 x 44 mm
  • 11,7 kg
  • Hopfällbar i resväskeform
  • Slitstark proffsutrustning

Detta är en rejäl solcellsladdare för proffsen, eller bara för den vanlige användaren som vill försäkra sig om en riklig tillgång till el att ladda sina prylar med. Goal Zero Boulder 100 Solar Panel Briefcase är en relativt stor solpanel med hög kapacitet. Lyckligtvis går denna solcellsladdare att vika ihop till formen av en resväska, något som underlättar transporten en hel del.

Denna utrustning håller hög kvalitet och känns väldigt slitstark. Man kan därför ta med sig Goal Zero Boulder på campingturen eller vandringen. Även om man är ett större gäng så ger denna utrustning nog med ström för att kunna ladda allas mobiltelefoner och datorer med mera. Detta är även denna ultimata utrustningen att ha tillgång till vid en större kris när man inte längre kan lita på elnätet.

Goal Zero har ett antal olika produkter i samma serie som håller samma höga kvalitet och driftsäkerhet. Om man tycker att denna version är lite för tung så finns en lättare variant. Omvänt så finns även en tyngre version med än högre kapacitet. Se länk nedan för respektive alternativ hos återförsäljaren. OBS, kolla gärna även in tillverkarens utmärkta paket med Yeti 1000X, som är ett stort batteri som kan användas med laddaren!

2. Nomad 20 Solar Panel

  • Effekt 20 W
  • Mått 292 x 553 x 19 mm
  • 1,03 kg
  • Hopfällbart
  • Väldigt enkelt att bära med
  • USB

Detta är en relativt lättviktig och väldigt tålig solcellsladdare. Som man hör på namnet är denna produkt lämplig att ta med ut på vandringen eller äventyret. Denna laddare kan se till att hålla alla dina mindre till medelstora elektronikprodukter fulladdade. Denna enhet går att vika ihop till att platt paket. Solcellspaketet är enkelt att bära omkring på, även på längre strapatser. När man ska ladda är det bara att veckla ut paketet och lägga det i solen. Medföljer gör även ett stöd så att man kan vinkla solcellerna så att det träffas mer effektivt av solljuset beroende på var på himlen solen står för tillfället. Enheten har integrerad 8mm kabel samt USB.

3. Biolite Solar Panel 10+

  • Effekt 10 W
  • Lättviktigt och prisvärt
  • 0,558 kg
  • Går att ladda även med direktel
  • Inbyggt solur hjälper till att hitta bästa solvinkeln

Detta är en av våra personliga favoriter bland de solcellsladdare vi testat! Med hjälp av denna produkt så kan du ladda mobiltelefoner och annan mindre elektronisk utrustning under vandringen eller campingturen. Biolite Solar Panel 10+ kan även se till att du kan hålla ditt lilla läger upplyst. Du kan enkelt fästa denna laddare på din ryggsäck för att den ska dra åt sig energi när du är ute och vandrar. När man väl stannat kan solcellsladdaren med fördel få hänga på tältet eller i ett träd för att ständigt samla på sig energi. En väldigt praktisk detalj är det inbyggda soluret som talar om för dig hur du kan vinkla enheten för att den ska kunna lapa åt sig ett maximum av solens strålar.

Denna solcellsladdare är snygg, kvalitativ och känns robust. Man kan ladda upp enheten i sitt hem innan man ger sig iväg på sitt äventyr. På så sätt har man enheten fulladdad till att börja med och behöver inte oroa sig för att få tillräckligt med sol första dagen. Ställ/hängare ingår.

4. Powertraveller Falcon 40

  • Effekt 40 W
  • Mått 290 x 292 x 11mm
  • 0,910 kg
  • Högsta kvalitet
  • Kan ladda tre enheter samtidigt
  • IPX4-klassad
  • Låg vikt i förhållande till den höga kapaciteten

Powertraveller Falcon 40 är en populär solcellselsladdare med hög kapacitet. Denna enhet har en maxeffekt på 40 Watt och är lämplig att använda för att ladda enheter på 5 och 20 V såsom mobiltelefoner, GPS, Gopro-kameror med mera. Tack vare att denna laddare har så hög kapacitet så klarar den av att ladda hela tre enheter på en och samma gång, två via USB och en via DC-uttaget.

Denna produkt har kvalitet rakt igenom, något som märks när man testar den ute på fältet. Vi förväntar oss att kunna använda Powertraveller Falcon 40 under många år utan att den ska försämras i funktion eller utseende. Det känns tryggt att panelen är IPX4-klassad, vilket innebär att den är tålig mot väta, något som den så klart kan utsättas för i en utomhusmiljö. Detta är en förstklassig produkt för dig som vill ha det allra bästa. Powertraveller Falcon 40 erbjuder hög kapacitet och kvalitet som kommer hålla i längden. Ett stort plus för att denna enhet väger betydligt mycket mindre än konkurrenternas produkter med likvärdig kapacitet.

5. Urberg Solar Panel 12W

  • Mycket prisvärd
  • Allt den genomsnittlige vandraren behöver
  • 12 W
  • Två styck USB
  • Mått 475×310 mm
  • Vikt 0,340 kg

Detta är en bra solcellsladdare som kommer till ett förvånansvärt lågt pris. Denna produkt är allt den genomsnittlige äventyraren eller camparen kan önska sig. Urberg Solar Panel 12W kan med enkelhet hålla hela sällskapets smartphones, GPSer och surfplattor fulladdade under resan. Produkten består av ett hopfällbart paket med två solcellspaneler och en lite LED-skärm som visar nödvändig info. Själva panelerna är laminerade och blir därmed tåliga mot både vatten och slitage, precis så som vi vill ha våra utomhusgrejer.

Denna laddare kan fästas på ryggsäcken medan man vandrar, så att man alltid har fulladdade batterier. Enheten har två USB portar så att man kan ladda flera apparater samtidigt.

6. Powertraveller Solar Extreme

  • Kompakt, vikbar liten laddare
  • Billig
  • 5 watt
  • Bra som reservlösning
  • Laddar mobiler och andra mindre enheter
  • Enkel att fästa på ryggsäcken eller tältet

Detta är en liten och relativt billig 5-wattsladdare som alla som är ute och campar eller vandrar borde ha med sig som en back-up lösning. Eftersom denna lilla laddar är så liten och lättviktigt kostar det egentligen ingen extra insats att packa ner den i packningen. Powertraveller Solar Extreme märks knappt att den är med, förrän man behöver den vill säga. När man väl får slut på batteri i sin mobiltelefon eller annan mindre elektronisk utrustning så är denna produkt guld värd att ha i väskan.

Genom att lägga denna solcellsladdare i solen i några timmar så kan man se till att åter ha full laddning i sina enheter. Denna produkt har en  5V 1A utgång. Perfekt för dig som vill ha en billig och bra reservlösning för att kunna ladda dina prylar med enbart solljus! Ett plus för att laddaren är så lätt att fästa på objekt som tält och ryggsäckar med mera.

Solcellsladdare vid kris

En solcellsladdare är inte bara bra att ha om man befinner sig i naturen en längre tid. En solcellsladdare kan även innebära en extra trygghet i kris. Det finns en mängd oväntade händelser som potentiellt skulle kunna slå ut elförsörjningen i ett område eller ett helt land. Vid krig, naturkatastrofer eller andra oväntade kriser så kan avsaknaden av el ställa till med stora problem. Enligt MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) så är det viktigt att man har tillgång till kommunikation om krisen skulle slå till. Därför gäller det att ha rätt nödutrustning där hemma. För att driva en radio behöver man tillgång till batterier, eller alternativt utrustning som kan laddas med handkraft. Om krisen blir långvarig behöver man dock kunna ladda sina batterier. Genom att ha en bra solcellsladdare redan innan krisen kommer så är man förberedd för att kunna få tillgång till elektricitet även vid längre bortfall på elnäten. Se gärna våra recensioner av solcellsladdare ovan för att få veta vilka de bästa produkterna är just nu.

Mobil laddningskapacitet gör dig säkrare

Att kunna ladda sin mobiltelefon eller annan elektronisk utrustning när man inte har tillgång till elektrisk ström från ett vägguttag är något av en säkerhetsfråga. Vare sig om man är hemma vid ett strömavbrott eller är ute på vandring i vildmarken så behöver man kunna använda modern teknik för att kommunicera med andra. Om man behöver tillkalla hjälp så är det ett stort problem om batteriet i mobiltelefonen börjar att ta slut. Med hjälp av en solcellsladdare så kan man generera ny kraft, oberoende av tillgången till elnätet. En solcellsladdare kombineras med fördel med en powerbank så att man kan lagra ytterligare kraft för att spara till när den verkligen behövs.