Bästa frystorkade maten: Bäst i test 2024

Att vara ute på friluftsaktiviteter berikar livet. Genom att vara ute i det fria så får man fantastiska upplevelser, frisk luft och motion. Vare sig man är ute och vandrar, springer, paddlar, cyklar, bestiger berg eller åker skidor så behöver man ha med sig bra näring för att kunna orka. Många kanske förknippar friluftslivet med rätt så torftig föda, men så behöver det inte alls vara. Idag finns väldigt bra produkter med frystorkad mat. De bästa märkena erbjuder mat som blir nästan lika god som om du hade beställt dem från en restaurang.

Vi har testat en mängd olika produkter som finns på marknaden idag. En bra frystorkad rätt för friluftslivet måste vara gjord på bra råvaror och vara rik på näringsämnen och energi. Självklart har hade vi även som krav att måltiden måste smaka gott. Genom en samlad bedömning av ovan nämnda kriterier så har vi tagit fram våra favoriter i fyra olika kategorier.

Frystorkad mat bäst i test: Real Turmat Pasta Bolognese

Vår favorit när det gäller frystorkad mat för vandringen är Real Turmat som gör god mat på bra råvaror. Maten är energirik med många näringsämnen, något som gör den väldigt lämplig att ha med sig som bränsle för kroppen när man är ute på äventyr. Detta är inte den allra billigaste maten man kan få tag på, därför brukar vi till exempelvis spara denna mat till middag när vi är ute och vandrar. Går utmärkt att komplettera med andra billigare sorters föda så får man en bra och prisvärd balans under dagen. Real Turmat har ett bra utbud, de har flera olika goda rätter att välja mellan. Gemensamt för alla rätterna är att de är bra kryddade, är smakrika och ser aptitliga ut. Vår personliga favorit är Pasta Bolognese.

Bästa vegetariska/veganska: Summit to Eat Dinner Big Vegetable Chipotle Chilli With Rice

Summit to Eat har ett bra utbud av smakrika och näringsriktiga måltider för aktiva personer ute på vandring eller liknande. En av deras godaste rätter fungerar glädjande nog både för vegetarianer såväl som för veganer. Dinner Big Vegetable Chipotle Chilli With Rice är välkryddad och väldigt god att äta, särskilt efter en dags strapatser. Denna måltid har tillagats innan den frystorkades, något som gör att den smakar ännu bättre när den väl värms upp igen. Den rökiga chipotelsåsen smakar fantastiskt. En spännande detalj med denna måltid är att den även innehåller en gnutta mörk choklad, något som piffar upp smaken rejält, vi lovar!

Bästa frystorkade Glutenfria alternativet: Lyofood Chicken Tikka Masala

För det glutenfria alternativet är maträtterna från Lyofood våra favoriter. Bäst av allt gillar vi Chicken Tikka Masala. Som man hör på namnet är detta en indisk rätt, som enligt våra testpersoner smakar ljuvligt gott att inta på vandringsleden! Denna rätt är glutenfri och är därför lämplig för de flesta, så länge man gillar härligt kryddad kyckling vill säga. Denna rätt innehåller härligt krämig yoghurt och kokosmjölk tillsammans med ris, kyckling och välsmakande indiska kryddor. Produkten har också en bra balans mellan näringsämnena. Lyofoods rätter är dessutom väldigt prisvärda om man jämför dem med konkurrenternas alternativ.

Bästa frystorkade efterrätten: Adventure food Chocolate Mousse

Vid de flesta utomhusaktiviteter bränner man ju många kalorier, därför finns det all anledning att unna sig även en god efterrätt. Det kanske är lätt att tro att det är omöjligt att få med sig en bra efterrätt på den långa vandringen, men idag finns faktiskt många bra frystorkade alternativ. Till exempel möjliggör välkända tillverkaren Adventure food att man kan äta en god Chocolate Mousse i samband med sin utomhusaktivitet. Allt du behöver är kallt vatten, sedan gör innehållet sitt för att producera en smakrik mousse. Denna produkt innehåller gott om energi som gör att du kan fortsätta vara aktiv även efter måltiden.

Fördelarna med frystorkad mat

Om ser några år tillbaka så var det kanske vanligare att man tog med sig en hel del konserverad mat på vandringen eller campingturen. Ska man ta sig längre sträckor till fots så är konserver dock inte den bästa maten att ta med sig. Det är själva vätskan i maten som väger allra mest, just därför är det väldigt fördelaktigt att ta bort vätskan. Genom att frystorka maten så får man små platta förpackningar, fullpackade med energi. Den frystorkade maten behöver visserligen vätska för att kunna tillagas, men ofta kan man få tag på vatten på vägen. Det finns i normala fall ingen anledning att släpa med sig allt vatten man kommer behöva under turen redan från första startpunkten.

Komplettera maten

När man är ute på tur så tycker vi att det är viktigt att komplettera den frystorkade maten med annan näring, särskilt om man är borta en längre period. Att ta med sig olika tycker av mat och snacks gör att man får en mer varierad kost. Att variera sig gör också att det blir lättare att fortsätta vandra med gott humör. Den frystorkade maten vi testat utgör också lite större måltider, det kan därför vara bra att ta med sig något som man kan äta som mellanmål mellan måltiderna.

Nötter och frön är väldigt tacksamt att ta med sig när man är ute på vandring. Detta är livsmedel som varar länge utan att man behöver kyla dem. De är också väldigt näringsrika, något som gör att man får med sig mycket energi i förhållande till vikt. Att komplettera med denna typ av snacks kan också bli positivt för plånboken. Frystorkad mat kan vara relativt dyr. Vi rekommenderar därför att man kompletterar även med lite billigare kalorier, som man kan äta mellan måltiderna.

Hur vi gjorde vårt test

Det första vi gjorde inför detta test av frystorkad mat var att gå igenom innehållsförteckningen på alla produkter vi kunde hitta. Vi har kollat beskrivningarna på en mängd varor som finns att handla på nätet, vi har även besökt fysiska butiker för att kolla på förpackningarna. Efter detta arbete hade vi ett gäng kandidater som vi ansåg har bra energiinnehåll och näringsriktig sammansättning. Efter detta satte arbetet med att provlaga de olika produkterna vi valt ut. Vissa av rätterna vi testade smakade mindre bra, de allra flesta var helt ok och sen hittade vi några riktiga guldkorn. De produkter vi rekommenderar i vår bäst i test lista anser vi ha bra innehåll, är prisvärda och är väldigt goda att äta.