Bästa ficklampan: Bäst i test 2023

ficklampa bäst i test

En ficklampa är något alla bör ha i sin närhet, det oavsett var man befinner sig. Vare sig man är ute och går i mörkret eller om man är hemma så är det stor fördel att kunna lysa upp sin omgivning, oberoende av om elnätet är tillgängligt eller inte. För alla oss som gillar friluftsliv och att vara ute och campa så är ficklampan ett givet objekt i packningen. Att ha en bra ficklampa med sig ute i vildmarken ger en trygghet. Ibland är det även nästan omöjligt att klara sig utan att kunna lysa upp ens omedelbara närhet när mörkret har fallit.

De 5 bästa ficklamporna 2023

Vi har testat en mängd olika ficklampor. Nedan recenserar vi de fem lamporna vi tycker allra bäst om just nu. En bra ficklampa måste självklart ge ett bra ljus, den måste hålla en hög kvalitet och tåla att tappas. Om man är ute mycket i skog och mark är det även en fördel om ficklampan är vattentät. Ficklampan bör även vara lätt att hantera, man ska kunna få ett bra grepp och den bör även gå att släcka och tända även om man har vantar på sig. Vi har valt ut lite olika typer av ficklampor i olika prisklasser för att det ska vara lätt att hitta något som passar just dig och dina behov.

1. Olight Javelot Pro

 • Högsta kvalitet
 • 2100 lumen
 • Räckvidd på otroliga 1080 meter
 • 5 års garanti

Detta är en exceptionellt bra ficklampa som finns att få tag på till ett förvånansvärt bra pris, med tanke på ljusstyrka och kvalitet på lampan. Designen på denna ficklampa gör att den sticker ut från mängden. Ficklampan är relativt smal vilket gör den lättviktig och skön att hantera. Det smala handtaget är räfflat för maximalt grepp. Strömbrytare finns både i botten och längre upp på handtaget. Strömbrytaren på handtaget kan man trycka på samtidigt som man håller i ficklampan.

Olight Javelot Pro har en ljusstyrka på hela 2100 lumen kan lysa upp objekt som är upp till 1080 meter bort, vilket är riktigt imponerande. Eftersom ljuset i denna lampa kan räcka så oerhört långt så är ljuset väldigt riktat, detta gör att ljusförlusten åt sidorna är minimal. Resultatet av detta är att ljuset blir som en otroligt lång stråle när det är mörkt ute.

Detta är en riktig kvalitetsficklampa. När man känner på Olight Javelot Pro så märker man direkt att detta är en lampa som kommer hålla, om inte för evigt så för en lång tid framöver. Tillverkaren själva är så säkra på sin sak att de ger 5 års garanti vid köpet.

2. Led Lenser P7QC

 • Liten och smidig
 • Vattentät
 • Kan växla mellan vitt, rött, blått och grönt ljus
 • För spårning, nattseende, jakt och fiske med mera!

Detta är en liten kompakt men väldigt kompetent och starkt lysande ficklampa från Led Lenser. En av denna ficklampas mest intressanta funktioner är att man har möjlighet att växla mellan olika ljus. Med hjälp av en knapptryckning kan man växla mellan ljusen vit, grön, röd och blå. Samtliga färger är mycket klara och starka och lyser upp ett stort områden framför sig. Medan det vita ljuset är det som är mest naturligt för oss att titta på då det efterliknar dagsljuset så kan de andra färgerna vara betydligt mer effektiva i vissa situationer. Det gröna ljuset är utmärkt att använda då man är ute på jakt och ska lysa på sitt tilltänkta byte. Den blå lampan däremot är mest effektiv när man följer spår ute i naturen. Och det röda ljuset är den mest anpassade för att kunna lysa med diskret och reflexfritt när man är ute i mörkret.

Detta är en smal och lättviktig ficklampa som är oerhört smidig att bära med sig även när man är ute på längre vandringar. Lampan känns oerhört tålig, den tål att tappas, både på fast mark men även i vattenpölar då den är vattentät.

3. Olight S1R-II

 • Extra liten ficklampa
 • Läcker
 • Robust aluminium
 • Vattentät
 • Bra avvägning mellan bred upplysning och lång räckvidd

Denna ficklampa är förmodligen det allra bästa valet för dig som vill ha en riktigt liten lampa som nästan inte tar någon plats alls. Trots sitt imponerande slimmade yttre så är denna lampa ändå väldigt ljusstark när man tänder den. Denna lampa är designad för att ge en bra avvägning mellan bred upplysning och lång räckvidd.

Detta är en riktigt läcker ficklampa, den är väldigt liten men samtidigt väldigt robust i sin fina aluminiumkropp. Ficklampan är helt vattentät, så man kan ha den med ut i tuffa förhållanden utan att den sviker. Denna ficklampa laddas magnetiskt med hjälp av den medföljande USB-laddaren. Laddaren känns lika kompakt och robust som själva lampan. Det är bara att ställa lampan i laddaren så fixerar den sig direkt, och där står den säkert till du väljare att lyfta ur den.

4. Silva Seeker RC

 • Svenskdesignad
 • Mycket ljusstark trots slimmad design
 • Anti-rollfunktion
 • Tålig och vattentät aluminium

Detta är en svensk ficklampa av hög kvalitet. Silva Seeker RC lyser starkt och stadigt med hjälp av sitt ljusflöde på 700 lumen. Denna produkt är skön att hålla i och man förlorar sällan eller aldrig greppet. En praktisk detalj är också att ficklampan är designad så att den inte ska kunna rulla iväg om man lägger den ifrån sig. Positivt med denna produkt är också att den, till skillnad från många av konkurrenternas modeller, har en relativt stor på- och avstängningsknapp som går enkelt att trycka på, även om man skulle ha tjocka handskar på sig.

Batteriet i denna ficklampa kan laddas upp på nytt igen otaliga gånger tack vare den medföljande USB-laddaren. Detta är verkligen en ficklampa man kan lita på. Tack vare att den har ett mycket robust och vattentätt yttre av aluminium så klarar den av allt den kan tänkas utsättas för av en användare som har ett aktivt utomhusliv.

5. Maglite Mini AAA LED

 • Klassisk modell
 • Billig
 • Smidig
 • Bra ljus

Detta är en relativt billig ficklampa som faktiskt levererar mer än man hade kunnat förvänta sig. Maglite Mini AAA LED är en klassisk ficklampa i en uppdaterad modern version. Precis som tidigare tänder eller släcker man lampan genom att vrida på dess huvud, hur smidigt som helst. Själva vridningen fungerar även som en kontroll över ljusets fokus eller spridning.

Detta är en relativt enkel men väldigt praktisk liten ficklampa. Trots att lampan endast drivs av två stycken AAA-batterier så ger den ett förvånansvärt bra ljus. En nackdel med denna modell är att man får byta batterier då och då. Om man tycker det är jobbigt att byta batterier så är det helt klart en fördel att titta på någon av de uppladdningsbara modellerna vi testat här på sidan.

Vi gillar skarpt designen på denna ficklampa. Den är smal, lättviktig och smidig att använda. Om du letar efter en liten, billig men bra ficklampa så är detta ett utmärkt val.

Hur gjorde vi testet?

Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa alla ficklampor som finns fick vi börja med att göra ett urval av modeller vi ville testa. Vi har tagit hjälp av andra recensioner samt även läst åsikter på olika forum om vilka ficklampor som är de bästa för dem som gillar ett aktivt utomhusliv. Från det lite större urval av ficklampor vi gjorde så valde vi ut våra fem absoluta favoriter. De produkter vi har valt var bland de mest kvalitativa, mest lättanvända, och starkast lysande som vi testat. I vårt urval har vi även tagit hänsyn till ficklampornas priser. De val vi har gjort ger alla mycket ficklampa för pengarna.