Bästa multiverktyget för vandring och friluftsliv: Bäst i test 2024

schweizisk armékniv

Multiverktyg är samlingsnamn för ett verktyg som innehåller många olika andra verktyg i en och samma pryl. Multiverktygen kan se ut på en mängd olika sätt och innehålla en mängd olika verktyg. Ett klassiskt multiverktyg innehåller ofta saker som knivar, skruvmejsel, korkskruv, burköppnare, sax, pincett mer mera. Fällknivar och den schweiziska armékniven är exempel på variationer av multiverktyg. Om man är aktiv och gillar att vara ute i skog och mark så är det perfekt att alltid ha ett multiverktyg i fickan. Multiverktyget kan vara praktiskt att ha när man ska laga till mat, tälja tändved till elden, eller laga någon annan utrustning.

De 6 bästa mulitverktygen 2024

Vi har granskat och testat en mängd olika multiverktyg som finns på marknaden. Nedan har vi valt ut de sex produkterna vi gillar allra bäst just nu. Vi har valt ut lite olika typer av multiverktyg så att du ska kunna hitta ett som bäst matchar dina behov. Samtliga av verktygen nedan håller en hög kvalitet och är robusta och hållbara, samtidigt som de är relativt lättviktiga att ha fickan. Klicka gärna på butikslänkarna för att läsa fullständiga specifikationer för respektive produkt.

1. Victorinox SwissTool X

Detta är multiverktygens multiverktyg. Faktum är att har man en Victorinox SwissTool X så har man en hel liten portabel verktygslåda i miniformat. Tillverkaren har här sammanfogat hela 27 stycken verktyg i en och samma enhet. Detta multiverktyg är förvånansvärt litet med tanke på allt man kan göra med det.

I detta verktyg finns sågar för för metall och trä, flera skruvmejslar, linjal, sax, knivblad, tång för att bara nämna några.

Denna produkt håller en väldigt hög kvalitet, något som gör att man förmodligen kan behålla den livet ut. Verktyget kostar en hel del inköp, men fördelat per användningstillfälle under många år framöver så blir kostnaden ju inte speciellt hög.

Detta är kvalitet för den som är villig att betala lite extra för att få det bästa. Produkten har fått idel toppbetyg av användarna.

2. Gerber Legend MP800

Gerber är en klassisk och väletablerad tillverkare som tillverkat verktyg och knivar sedan 1939. De är kända för att göra verktyg av mycket hög kvalitet. Därför blev vi glada att se att även Gerber Legend MP800 har den överlägset höga kvalitet som man är van att se.

Detta multiverktyg är perfekt att ta med sig ut på camping och långa vandringar. Verktyget är robust och håller för det mesta.

Detta multiverktyg innehåller: spetstång, avbitartång, finbladig kniv, fiskarssax, stjärnskruvmejsel liten mellan och stor, flat skruvmejsel, flasköppnare och fil.

3. Leatherman Squirt Ps4 Box

multiverktyg

Detta är ett mycket prisvärt litet multiverktyg för vardagsanvändning. Denna produkt har allt man kan begära av ett multiverktyg och lite till. Denna produkt är guld värd att ha med sig i alla typer av situationer, allt från fisketuren till helt vanliga situationer i det dagliga livet.

Själva verktygen i detta set är gjort av tåligt rostfritt stål. Handtaget är skönt att hålla i och är gjort av anodiserat aluminium. Tack vare att handtaget är av lättviktigt aluminium hålls vikten på hela multiverktyget ner, något som underlättar om man vill hade den i fickan till vardags. Total vikt på detta kompetenta verktyg är bara 56 gram, vilket vi tycker är riktigt lågt med tanke på hur många olika verktyg det innehåller.

Det som är bra med Leathermans verktyg är att tillverkaren känner sig så trygga med kvalitén på sina produkter att de kommer med 25 års garanti.

Detta verktyg har: näbbtång, tång, avbitartång, kniv, sax, skruvmejsel, medium skruvmejsel, phillips trä-/metallfil, flasköppnare.

4. Victorinox Fällkniv VIC HUNTER XT

Fällkniv

Detta är en Schweizisk fällkniv som sticker ut från mängden. Tack vare verktygets lysande orangea färg så är kniven lätt att hitta, även om man skulle tappa den utomhus. Dessutom tycker vi att den är riktigt snygg. Förutom att handtaget är snyggt så är det även skönt att hålla i tack vare dess ergonomiska design.

Inuti handtaget så finner man tre stycken utfällbara blad, varav två knivblad och ett sågblad. När knivbladen är utfällt kan man låsa fast det men hjälp av en spärr. På detta sätt kan man använda knivbladen med kraft utan att de riskerar fällas in av belastningen. Förutom de kraftiga och tåliga knivbladen så har detta verktyg även inbyggd korkskruv och burköppnare.

Detta är en högkvalitativ fällkniv som verkligen tål att användas, även till lite mer krävande uppgifter.

5. Crankbrothers Multi-Tool M19

Detta är förmodligen ett av de bästa slimmade multiverktygen för underhåll av cykeln man kan få tag på. Detta multiverktyg är perfekt att ha i fickan på cykelturen. Om man bara är lite händig så kan man fixa de mesta missöden man kan råka ut för. Detta är ett lättviktigt verktyg på endast 175 g som kan ligga i fickan utan att det stör.

Detta verktyg har insektsnycklar, skruvmejslar kedjeverktyg, skiftnycklar och torx. Alla verktyg finns i flertalet olika, eller anpassningsbara storlekar.

6. Victorinox EvoWood 17 Trä

När vi såg detta multiverktyg för första gången blev vi exalterade. Det finns flertalet multiverktyg som har samma goda kvalitet och funktion som just detta verktyg. Vi var dock tvungen att ta med det på listan eftersom det är ett av de snyggaste multiverktygen vi sett. Kombinationen mellan rostfritt stål och trä tycker vi gör sig särskilt bra på denna produkt.

Förutom sitt fina utseende så har detta multiverktyg en mängd användningsområden tack vare sina många verktyg.

Detta multiverktyg har: knivblad, nagelfil, nagelpetare, sågtandad sax konservburksöppnare, liten skruvmejsel, kapsylöppnare, skruvmejsel, kabelskalare, träsåg, korkskruv, syl och nyckelring.

Hur vi valde vilka multiverktyg som blev bäst i test

Eftersom vi inte kunnat testa precis alla multiverktyg, fällknivar och schweiziska arméknivar som finns att köpa så har vi fått göra en noggrann genomgång av de produkter som finns i olika butiker. Vi har sorterat bort en hel del verktyg som har liknande egenskaper. I dessa fall har vi valt att fokusera på de multiverktyg som erbjuder mest värde för pengarna. Vi har även läst mängder av test och recensioner på nätet för att få tips om riktigt bra multiverktyg som även vi kunde testa. När vi tagit fram några riktigt bra kandidater, som vi verkligen tror på, var det dags att testa de olika verktygen. Vi har testat multiverktygens alla verktyg i verkliga situationer för att se så att de fyller sin funktion och att de är hållbara även under belastning.

Resultatet av våra efterforskningar och tester ser du ovan. En topplista med de, enligt oss, 5 bästa multiverktygen just nu.

Ett bra multiverktyg kan med fördel kompletteras med andra hjälpmedel. Se gärna även vårt test av pannlampor och test av fiskeknivar.