Bästa taktältet: Bäst i test 2024

Test av bästa taktältet

Det finns många fördelar med att sova i taktält jämfört med att ligga i ett tält som står på marken. Att resa ett taktält går vanligtvis betydligt snabbare än att resa ett vanligt marktält. Tiden man sparar kan istället till exempel användas till att njuta av naturen. Idag finns många bekväma taktält på marknaden. De allra bästa tälten har välisolerade madrasser som nästan känns som vanliga sängar att sova på. Tack vare bekvämligheten som erbjuds i taktältet så är det lättare att få en god natts sömn ute på turen. En annan fördel med taktältet är dess upphöjda position. Tack vare att man tältar på bilens tak blir det betydligt svårare för insekter och kryp att ta sig in i tältet. Har man turen att ha slagit läger i ett naturskönt område så utgör taktältet en fin utkiksplats, varifrån man kan njuta av de vackra omgivningarna.

Vi har granskat och testat en mängd olika taktält som finns att köpa på den svenska marknaden. Läs vidare för att få veta vilka taktält vi tycker allra bäst om just nu.

Bäst i test: Thule Tepui Kukenam 3

 • Bäst i täst
 • För 3 personer
 • Passar till personbil
 • Kvalitativt och slittåligt
 • Året runt
 • Bra pris

Det bästa taktältet i vårt test kommer från Thule. Thule har flera bra taktält men vår favorit är detta rymliga 3-mannatält som har ett förvånansvärt billigt pris. Om vi jämför detta tält med några andra fabrikat med samma kvalitet så ser vi att Thules produkt är upp till flertalet tusenlappar billigare i inköpspris.

Detta tält har verkligen allt man kan begära. Tältet är extremt tåligt, något som gör att man i princip kan använda det året om. Oavsett om det är kyligt, blåsigt eller soligt så har man en skyddad och behaglig tillvaro inne i tältet. Tältet är bra på att hålla kylan ute samtidigt som det har god ventilation när det behövs. Tack vare ett bra luftflöde så bildas ingen kondens på insidan.

Tältduken är tillverkad av polyester och är behandlad för att klara av UV-strålning utan att färg eller tålighet bryts ner. Den är också behandlad för att förhindra att mögel sätter sig fast.

Ett av de stora glädjeämnen med detta tält, förutom dess genomgående höga kvalitet, är dess många fönster. Tack vare panoramafönster och takfönster så känner man sig nära naturen när man tältar. Takfönstret gör det behagligt att ligga och titta upp på stjärnorna när vädret tillåter.

Med på köpet får man en skummadrass av god kvalitet. Madrassen har hög densitet och är skön att ligga på, något som gör att tältet är redo att användas utan ytterligare liggunderlag.

Vi kan starkt rekommendera detta kvalitativa tält från välkända tillverkaren Thule. Tältet fungerar bra för tre personer och känns extremt rymligt om man bara är två.

Bästa för 4 personer: Outdoordays Safari Pro L Taktält

 • Stort och rymligt
 • Gediget tält av hög kvalitet
 • Mycket prisvärt
 • Bekvämt och lätthanterligt

Detta är ett riktigt stort och rymligt taktält för för alla friluftsmänniskor som vill komma ut i naturen men ändå bo bekvämt och rymligt. Taktältet passar bra på alla bilar som passar med takräcket Thule Wingbar Evo eller motsvarande modeller.

Trots att detta tält är relativt billigt om man ser till många av konkurrenternas modeller så erbjuder det en mycket god komfort. Tältet är utrustad med en skummadrass som är mycket skön att sova på. Madrassen har ett skyddande överdrag som går att ta bort och tvätta.

Trots att tältet och dess olika delar känns väldigt robusta så är hela paketet relativt lättviktigt, endast 68 kg. Det är trots allt tacksamt att ha så lite vikt som möjligt att köra runt med. Tältet är inte riktigt tillräckligt isolerat för att hålla kylan ute på vintern, men resten av året gör den ett mycket bra jobb att hålla vind, regn och kyla ute. Tältduken är tillverkat av ett vattentätt Oxford-material som sköter sitt jobb väl. Ingen väta från utsidan tränger in i tältet, även om det regnar kraftigt.

Vid entrén till tältet finns en smart lösning med en öppen salong över stegen. Den utbyggda salongen gör att man kan undvika att dra med sig fukt eller smuts med in i själva tältet. Det finns även möjlighet att köpa till ett förtält och på så sätt bygga ihop marknivån under med den överskjutande salongen. Vi har inte testat denna lösning men att på detta sätt kunna skapa ett tält i två våningar låter onekligen intressant.

Potential för utsikt

Något som vi verkligen gillar med detta taktält är dess design. Tältet har stora fönster som släpper in ljus från flera håll. Normalt sett är det ganska mörkt och tråkigt att uppehålla sig i ett tält. I Outdoordays Safari Pro kan man dock faktiskt ligga och njuta av utsikten som den upphöjda positionen ger. Tältet har fönster i alla väderstreck. Självklart kan fönstren mörkläggas när det är dags att sova. Vi gillar även skarpt de två små takfönstren som gör möjlighet att ligga och kolla på stjärnhimmeln, om vädret är tillräckligt klart vill säga. Alla öppningar i tältet är utrustade med finmaskiga myggnät som håller myggor och andra kryp borta.

Ett vinnande tält av hög kvalitet

Detta takfält har det mesta man kan önska sig. Priset för tältet är förvånansvärt lågt med tanke på dess storlek. Vi har tittat på andra tält i samma storlek och kvalitetsnivå som kostar nästan det dubbla. Samtliga delar av tältet känns kvalitativa och gedigna. Den medföljande teleskopstegen känns exempelvis mycket robust och säker. Kvalitetskänslan i denna produkt gör att vi räknar med att kunna använda detta taktält under många säsonger framöver. Positivt är även att detta tält är lätt att använda, även för nybörjaren. Taktältet fälls snabbt och smidigt upp med en enda sömlös rörelse när man väl hittat rätt plats att parkera bilen på.

Bästa för 2 personer: Outdoordays Diana Taktält

 • Bästa taktältet för två personer
 • Passar med de flesta takräcken
 • Välisolerat
 • Kan användas året runt
 • Relativt billigt

Detta är ett extra välisolerat taktält som är framtaget för att kunna klara av användning året om. Självklart måste man dock ha rätt utrustning med sig om man exempelvis ska tälta på vintern. Även om tältet är bra på att hålla vind och kyla ute så rekommenderar vi starkt att man tar med sig rejäla vinter-sovsäckar om man planerar att tälta just på vintern. Oavsett säsong så så håller detta taktält oss förvånande bra skyddade mot väder och vind. Samtidigt som tältet känns ombonat och varmt när det är kallt ute så går ett att få till en bra och luftig ventilation på sommaren. Gillar man att tälta så är denna produkt därför en investering man kommer kunna ha mycket glädje av.

Vädertåligt och tyst

Detta tält är designad för att klara av allt från storm till kraftiga regnoväder. Eftersom man aldrig kan veta när det blir dåligt väder så känns det skönt att ge sig ut på campingtur med ett tält som detta. Man kan sova tryggt och lita på att man är skyddad mot det mesta. Förutom att tältet är bra på att hålla ute vind, kyla och fukt så är de även bra på att hålla ute de ljud som uppstår vid dåligt väder. Tack vare den speciella tältduken så hör man faktiskt knappt vinden inne i tältet, även om det blåser lite kraftigare.

Det faktum att tältet är så tyst är något som vi som tältar mycket verkligen uppskattar. För oss som testat lite olika tält genom åren vet att det inte är självklart att kunna sova ostört när vinden slår mot tältduken. Faktum är att till och med de olika dragkedjorna i tältet är knäpptysta. Man kan, om man vaknar tidigt, därför till exempel smita ut ur tältet nästan helt ljudlöst utan att behöva väcka övriga campare.

Det faktum att detta tält är så tåligt gör det väl lämpat att använda av mer professionella användare som sysslar med jakt och fiske. Med tanke på att detta tälts pris är så pass överkomligt så är det dock även utmärkt att använda för vilken campingsugen familj som helst, som vill sova i ett stabilt och vädertåligt tält av hög kvalitet.

Användarvänligt och mångsidigt

Outdoordays Diana är mycket enkelt att installera, även för nybörjaren. När man väl hittat en bra plats att slå läger så går det snabbt och smidigt att veckla ut tältet. Lika smidigt går det att fälla ihop paketen när man är redo att dra vidare (i alla fall så länge man inte glömt kvar något större objekt inne i tältet). Något vi även uppskattar med denna modell är att den går att montera både bakåt och åt sidan, så att man kan anpassa sitt tillfälliga boende precis så som man vill ha det.

En trygg naturupplevelse

Tack vare att detta taktält är så pass välisolerat och robust så känns det mycket tryggt att spendera natten i det, även om man råkar befinna sig långt från närmaste hotell. Förutom trygghet så erbjuder detta tält en vacker naturupplevelse tack vare att de många fönstren gör att man kan få utsikt i 360-grader. Man ska inte underskatta upplevelsen av att ligga i tältet med alla fönster öppna när man är på en naturskön plats. Hittar man bara en vacker plats att parkera bilen på så gör taktältets upphöjda position att man i tältet kan få en naturupplevelse på en nivå man kanske inte väntat sig.

Hur utsåg vi vilka taktält som är bäst i test?

Vår redaktion har stor erfarenhet av att att campa och att sova i olika tält. Vi har erfarenhet av tält både för taket och för marken. Därför har vi god kunskap i att avgöra vilka lösningar som fungerar bra i praktiken. Vi är även bra på att bedöma tältens generella kvalitetsnivå. Ovan har vi valt ut de taktält vi tycker allra bäst om just nu. I vår bedömning har vi lagt stor vikt vid tältets förmåga att skydda mot vatten och vind. Vi varit hårda i vår bedömning vad det gäller användarvänlighet. Tälten måste vara enkla för en vanlig användare att montera och använda. Vi flera gånger sett exempel på taktält som varit allt annat än enkla att montera och att resa, självklart går dessa produkter bort direkt.

Det har även varit viktigt för oss att tältet håller en hög kvalitet, så att vi känner oss trygga med att det kommer gå att använda under många år framöver, utan att tältets utseende eller förmåga försämras. Självklart ska tältet även vara skönt och bekvämt att sova i. För att säkerställa en god natts sömn har vi valt bort produkter som har haft undermåliga madrasser eller som helt enkelt inte haft förmågan att stänga ute ljudet av vind eller regn tillräckligt bra.

Slutligen har vi lagt stor vikt vid produktens pris. I vårt urval har vi prioriterat de produkter som vi tycker ger ett bra helhetserbjudande i förhållande till taktältets pris. Detta innebär att vi valt bort några produkter som i och för sig varit utmärkta, men som haft priser som vi vissa fall varit nästan dubbelt så dyra som konkurrenternas nästan helt likvärdiga produkter.

Våra topplistor uppdateras ständigt med aktuell information. Tveka därför inte att komma tillbaka till oss. Vi har ambitionen att lägga till fler tält till våra listor allt eftersom vi kan verifiera vilka produkter som förtjänar att vara med i våra bäst i test topplistor.