Bästa lavinryggsäcken: Bäst i test 2024

skidåkning med lavinryggsäck

Om man gillar att åka skidor och snowboard i områden där det finns risk för laviner så kan lavinryggsäcken vara en relativt billig livförsäkring. En bra lavinryggsäck kostar ett antal tusenlappar i inköpskostnad men om olyckan väl skulle vara framme så är detta en billigt pris att betala för en produkt som varje år räddar många liv.

De 7 bästa lavinryggsäckarna

Vi har granskat en mängd olika lavinryggsäckar. Nedan listar vi sju stycken favoriter som alla är toppresterande kandidater som placerat sig högt i flertalet test. Även om produkterna nedan är i lite olika prisklasser så har de alla gemensamt att de erbjuder hög kvalitet och bra funktionalitet sett till deras prislappar. Vi känner oss trygga med att rekommendera samtliga av nedan produkter som bra köp. Läs gärna mer om respektive ryggsäck för att se vilken som passar just dina behov allra bäst.

1. Black Diamond JetForce Tour 26 L Avalanche Airbag Pack

 • Bäst i test
 • Senaste tekniken
 • Exklusiv modell
 • Nytt platsbesparande airbagsystem

Detta är en lavinryggsäck med den senaste teknologin för att hålla dig säker i skidbacken. Denna modell håller en mycket hög kvalitet som är svårslagen med tanke på det jämförelsevis attraktiva priset. Om vi kollar på konkurrenternas motsvarande modeller med samma standard så ser vi att vi ofta får betala flera tusenlappar mer i inköpspris.

Denna lavinryggsäck har något så unikt som en inbyggd fläkt som automatiskt blåser upp airbagen när man hamnat i en lavin. Det banbrytande i denna lavinryggsäck är att man har ett extremt energieffektivt system så blåser upp airbagen till fullo på nolltid. Systemet fungerar också mycket pålitligt oavsett temperaturförhållande. Systemet är också betydligt mer lättviktigt än den äldre generationens lavinryggsäckar som använder sig av de tyngre litiumbatterierna för att uppnå annan effekt. Detta innebär att man kan få med sig mer packning i ryggsäcken utan att det blir för tungt.

Denna ryggsäck har ett uppladdningsbart airbagsystem. Airbagen kan laddas på mindre än en timma via micro-USB. I ryggsäcken finns en speciell säkerhetsficka med verktyg som kan vara ovärderliga vid en lavin. Detta är en riktig high-tech ryggsäck för den som vill ha det bästa, och det senaste.

2. Ortovox Ascent 28 S Avabag

 • Designad för kvinnor
 • 28 L
 • 1,14 kg
 • Slimmad design med plats för packning
 • Hög kvalitet och säkerhet

Detta är den bästa lavinryggsäcken för kvinnor just nu. Eftersom män och kvinnor oftast har lite olika kroppsbyggnad så är det allra bästa för alla om man kan ha en lavinryggsäck som är anpassad efter ens egen kropp. Denna modell har en kortare bärsystem än de mer traditionella ryggsäckarna för män. Detta gör att kvinnor, eller män med lite kortare ryggparti än genomsnittet, får en ryggsäck som sitter bättre. En ryggsäck med bra passform är även säkrare om olyckan skulle vara framme. Axelremmar och höftbältet har även anpassats på denna modell så att den sitter bättre på den kvinnliga kroppen.

Något vi gillar med denna lavinryggsäck är att airbagsystemet är slimmat, det väger relativt lite och tar inte så mycket plats. Den platsbesparande airbagen gör att man får utrymme för annat i ryggsäcken. På ryggsäcken finns också fästen för skidor, rep, isyxa och dryckesbehållare.

Detta är är en lavinryggsäck för damer som håller en mycket hög standard. Alla delar känns mycket kvalitativa och slittåliga. Detta är vårt toppval för kvinnor. Se gärna länken till återförsäljaren nedan för att läsa fullständiga specifikationer för denna modell.

3. Black Diamond Jetforce Pro Airbag Pack 35L

 • 3.06 kg
 • 35 L
 • Testvinnaren
 • Banbrytande teknik

Black Diamond släppte för ett antal år sedan en lavinryggsäck som förändrade spelreglerna för lavinryggsäckar och gjorde dem enormt mycket bättre och säkrare. Detta är en uppdaterad version med samma JetForce-teknik som i föregångarna. Black Diamonds lavinryggsäckar har, med rätta, hyllats av många skribenter tack vare deras storslagna innovationsförmåga. Denna version är mer lättviktig och mer kompakt än originalet. Samtidigt som detaljerna har utvecklats så har denna lavinryggsäck samma välbeprövade och säkra airbag-system som tidigare.

Detta är en lavinryggsäck som både håller säkerheten i första rummet samtidigt som den är mycket funktionell. Ett exempel på detta är att ryggsäcken är lika säker när man har fäst skidorna på ryggsäcken med hjälp av de diagonala fästena. Airbagen kan även med skidorna fastsatta på detta vis blåsas upp lika effektivt som fallet hade varit om man inte haft extra packning fäst på ryggsäcken. Det finns även flertalet fickor och fästen för ytterligare packning såsom exempelvis vattenflaska och annan nödvändig utrustning.

Airbagen i denna lavinryggsäck är laddningsbar och tekniken kan ansluta till nätet via bluetooth.

4. Scott Patrol E1 22 Backpack

 • 22 L
 • 1,3 kg
 • 28x19x60 cm
 • TÜV-certifierad lavinryggsäck av hög kvalitet
 • Skön att bära, bra avlastning med hjälp av bröstrem och höftbälte

Detta är en riktigt säker lavinryggsäck med senaste tekniken. Scott Patrol E1 22 Backpack är den perfekta försäkringen för dig som gillar spännande friåkning. Förutom sitt helt elektroniska krockkuddesystem så erbjuder även denna ryggsäck rymlig förvaring av dina grejer. Insidan av denna ryggsäck rymmer 22 liter som du kan disponera hur du vill när du ger dig ut i skidbacken.

Detta är en TÜV-certifierad lavinryggsäck av allra högsta kvalitet. Denna produkt har blivit mycket positivt omskriven i ett flertal tester och recensioner. Förutom att själva tekniken håller toppklass så är själva ryggsäcken också mycket kvalitativ och slitstark. Värt att nämna är även ryggsäckens toppficka med skönt fleecefooder. Inuti finns även en kartficka och en nyckelhållare.

Med denna produkt ingår även en nödvisselpipa, SOS-etikett och nödinstruktioner. Ryggsäcken är skön att bära och man kan få extra stöd med hjälp av bröstremmen samt höftbältet med säkerhetsbenslinga. Denna produkt har ett praktiskt diagonalt skidbärarsystem som känns tryggt även när man bär på skidorna.

5. Mammut Light Short Removable Airbag 3.0 28L

 • 57 cm x 28 cm x 25 cm
 • 28 liter
 • Vikt 2,1 kg inklusive airbag och kolpatron
 • Slimmad design, passar bra för kvinnor
 • Fästen för: skidor, snowboard, isyxa och vandringsstavar

Detta är en lite mindre lavinryggsäck från pålitliga och välkända tillverkaren Mammut. Eftersom denna ryggsäck är nättare än många andra ryggsäckar med lavin-airbag på marknaden så är denna produkt väl lämpad för dig som ska ut på längre vandringar. Denna lavinryggsäck är också väl lämpad att användas av kvinnor eftersom dess slimmade design passar bättre med den kvinnliga anatomin än många andra ryggsäckar därute.

En fördel med just denna ryggsäck är att det är enkelt att ta bort själva airbagen om man inte önskar använda den för tillfället. Även med airbagen påkopplad så är ryggsäcken väldigt smidig och lättviktig. I främre delen av ryggsäcken finns en ficka designad för förvaring av säkerhetsutrustning. Denna lavinryggsäck har praktiska fästen för allt ifrån skidor och snowboard till isyxa och vandringsstavar.

6. Ortovox Free Rider 22 AVABAG

 • 29x19x55 cm
 • 22 L
 • 2,0 kg
 • TÜV-certifierat ryggskydd’
 • Mycket prisvärd
 • Genomtänkt in i minsta detalj

Detta är en mycket prisvärd lavinryggsäck som satsat på funktionalitet och säkerhet. Aktiveringsenheten på denna ryggsäck har ett ergonomiskt och lättgreppat handtag. Tack vare att handtaget är så greppvänligt och smidigt placerat så är den enkel att komma åt om det värsta skulle hända och du hamnar i en lavin. En detalj som vi gillar med denna produkt är att man kan sätta den i träningsläge. I träningsläget kan du öva på att utlösa handtaget utan att själva airbagen utlöses. Man kan även ta ut säkerhetsutrustningen ifall du skulle vilja använda produkten endast som ryggsäck.

Denna ryggsäck har ett inbyggt ryggskydd som är TÜV-certifierat och anpassar sig efter ryggen. Materialet är flexibelt även när det är många minusgrader ute. Sitt relativt låga pris, användarvänligheten och de många små men praktiska detaljerna är förmodligen några av anledningarna till att denna ryggsäck har fått så goda omdömen av användare och recensenter. Ryggsäcken är designad för den aktiva skidåkaren, värt att nämna är exempelvis fickan för lavinutrustning, medföljande visselpipa och hjälmfäste, höftbältesfickan med dragkedja samt fästen för bland annat isyxa, stavar, snowboard, snöskor och skidor.

7. Pieps Jetforce Bt Pack 35L

 • 35 L
 • 3.06 kg
 • Hög kvalitet till bra pris
 • Justerbar utlösningsknapp, du väljer själv sida och höjd
 • Specialdesignat batteri, tål -30 grader celsius
 • Justerbar utlösningsknapp

Detta är en lavinryggsäck av hög kvalitet från Pieps som finns att köpa till ett väldigt attraktivt pris med tanke på vad man får för pengarna. Denna ryggsäck har inbyggd airbag och systemet kan hanteras trådlöst vi Bluetooth och app. Denna ryggsäck har ett kraftigt och praktiskt höftbälte med flera användningsområden. På höftbältet finns finns en kabinhake där man kan fästa utrustning direkt på bältet. Bältet har också en ögla som man kan fästa runt benen.

En positiv detalj med denna ryggsäck tycker vi är det faktum att man kan placera utlösningsknappen på valfri sidan om ryggsäcken, och även på valfri höjd. Genom att kunna specialanpassa åtkomsten till utlösningsknappen på detta sätt så säkerställer man att är lätt för den aktuella användaren av ryggsäcken att kunna aktivera den om olyckan skulle vara framme. Systemet i denna ryggsäck använder ett specialdesignat Lithium-Ion batteri som med hjälp av temperatursensorer hela tiden optimerar batteriprestandan. Tack vare denna teknik så genereras all ström systemet även ner till temperaturer så låga som 30 minusgrader.

Hur valde vi kandidaterna till vår topplista?

I vårt arbete att välja ut de bästa lavinryggsäckarna så har läst en mängd olika tester och recensioner av experter. Ofta är det är det ett antal ryggsäckar som återkommer som recensenternas favoriter i dessa tester. Vi har även läst omdömen lämnade av privatpersoner som har använt dessa lavinryggsäckar i verkligheten. Ofta behöver man testa produkten över tid för att verkligen kunna avgöra hur den presterar ute på fältet. Självklart är det viktigt att ryggsäcken är praktisk och bekväm att använda även när man är ute på längre vandringar. Därför var det viktigt för oss att ta in så mycket synpunkter från verkliga användare som möjligt för att vi skulle få en bra bild av vilka lavinryggsäckar som verkligen är de bästa för oss vanliga användare.

Exempel på publikationer som varit extra betydelsefulla i vår rangordning och urval av lavinryggsäckar till vår topplista: Switchbacktravel, Outdoor Gear Lab och Blister Review.

Vår topplista är tillslut ett sammanvägt resultat av våra efterforskningar. I vår rangordning har vi även vägt in faktorn pris i förhållande till prestanda och kvalitet.