Bästa skaljackan herr: Bäst i test 2024

I vårt svenska klimat gäller det att man har kläder efter väder. Skaljackan är ett av de mest mångsida ytterplaggen man kan ha i sin garderob. Oavsett om man är skidåkare, bergsklättrare, cyklist eller bara gillar att promenera och vandra så är det svårt att klara sig utan en skaljacka. Skaljackan är generellt sett oerhört effektiv på att skydda dig mot kallt och blåsigt väder. Trots sitt starka skydd så är en av jackans fördelar att den är relativt smidig och lättviktig, något som gör att du bibehåller din rörelseförmåga.

De 5 bästa skaljackorna för herrar 2024

Vi har granskat en mängd skaljackor för män. Nedan har vi valt ut de fem produkter som vi anser är bäst i test just nu. Vi har valt ut skaljackor med lite olika specialiteter så att det ska gå att hitta något för alla. Vi har i vår undersökning premierat de jackor vi tycker ger bäst värde för pengarna. Detta gör att du ser en blandning av jackor från olika prisklasser i vår lista. I många fall är det behovet som styr exakt hur mycket man bör lägga på sin jacka. Om du är aktiv och gillar att vara ute mycket så är det inte fel att unna sig en jacka av hög kvalitet som kommer kunna vara med dig under lång tid.

1. Lundhags Laka Men’s Jacket

 • Bäst i test
 • För friluftsfantasten
 • Skön finstickad insida
 • Skyddar mot alla sorters väder

Detta är en vattentät skaljacka designad för att klara av en mängd olika väderförhållanden med bravur. Detta är en perfekt jacka för alla oss aktiva friluftsmänniskor som vill kunna gå ut oavsett regn, snö eller vindförhållanden. Tack vare att jackan har hela tre lager så håller den oss varma oavsett säsong på året. Det yttre lagret fungerat som en ogenomtränglig barriär för väta. Tyget på utsidan är mycket slittåligt, något som gör att det är perfekt att ha på sig vid krävande vandringar och andra aktiviteter utomhus. Tyget på insidan är motsatsen till den tuffa utsidan. Insidan är jackan består av en finstickat tyg som känns mycket behagligt och värmande mot kroppen.

Något vi även gillar med denna skaljacka från Lundhags är att tillverkaren valt återvunnet polyester som huvudmaterial. Polyester har många av de egenskaper man vill åt i en bra skaljacka samtidigt som man gör miljön en tjänst genom att använda sig av återcirkulerat material. Denna jacka har flera praktiska fickor för förvaring, Alla fickor skyddas av dragkedjor. Bröstfickan är särskilt intressant tack vare dess stormflikkonstruktion kombinerad med kardborrestängning. Detta är en snygg, funktionell och prisvärd jacka som vi kan rekommendera.

2. Klättermusen Brede 2.0 Jacket M’s

 • Proffsjackan för expeditioner
 • Bästa värmeisoleringen
 • 3D-huva som följer med i varenda huvudrörelse

Detta är förmodligen Klättermusens bästa skaljacka för det svenska vinterklimatet. Detta är en extremt vädertålig jacka som vi som gillar att vara ute ofta och länge har stor nytta av. Denna jacka ser till att i stort sett avskärma dig från vind och väta. Jackan har både en invändig och utvändig vindslå som skyddar dragkedjan och skapar som en barriär mellan den varma luften på insidan av jackan och utsidan. På detta sätt släpps inte någon uppvärm luft ut i onödan.

Denna jacka är speciellt lämplig för oss som är ute efter naturupplevelsen när vi är ute och vandrar. Jackan har nämligen en utmärkt huva som är designad för att följa med i dina huvudrörelser. Tack vare att huvan följer med så finns det inget som begränsar i synfältet, något som gör att man kan ta in naturen och alla vyer som erbjuds.

Eftersom denna skaljacka är mästerligt duktig på att isolera dig från omvärldens ibland ogästvänliga klimat så gäller det så klart att man kan ventilera sig när både du och vädret blivit varmare. Detta har tillverkaren löst genom ett anpassningsbart ventilationssystem som du kan öppna upp vid behov.

3. Haglöfs Roc Spire Gore-Tex Jacket Men’s

 • Designad för bergsklättrare
 • Överlägset väderskydd oavsett aktivitet
 • Borttagna sömmar minskar skav och slittage

Detta är en en riktigt snygg, funktionell och isolerande skaljacka med tre lager. Denna jacka är speciellt designad för bergsklättring men fungerar självklart bra vid alla typer av utomhusaktiviteter när det är lite kallare ute. Tack vare att jacka är designad för att klara av de tuffa förhållandena på berget så är den perfekt att ha på sig överallt där vädret är ogästvänligt.

Vad är då jackans hemlighet för att stå emot kyla, nederbörd och vind så bra? En en stor del av hemligheten ligger troligtvis i Gore-Tex-tyget som ser till att hålla fukten på utsidan av jackan. En annan framgångsfaktor är så klart jackans tre lager. Alla vet att lager på lager är den bästa metoden för att skydda sig mot vind och kyla. I denna jacka blir den principen mycket tydlig. Tack vare de olika lagen av polyamid känner man knappt när det blåser, även om det är kyla i vinden.

Denna skaljacka har kvalitet in i minsta detalj. Som exempel kan tas att fickornas blixtlås är laminerade. Tillverkaren har på detta sätt sett till att det inte finns några luckor för fukt och vind. Andra höjdpunkter på denna eminenta skaljacka är avsaknaden av sömmar som kan skava. Minskat skav är något som så klart är väldigt tacksamt när man är aktiv och rör på sig. Jackan saknar sömmar på nedre sidorna, över axlarna och på insidan av ärmarna. Förutom att frånvaron av dessa sömmar gör att man känner sig mer rörlig så förhindrar det även onödigt slitage på kläderna. Detta är en drömjacka för oss friluftsintresserade. Plaggets enda nackdel är dess höga pris.

4. Black Diamond Men’s Liquid Point Shell

 • Tunn och lättiktig
 • Gore-Tex
 • Höga betyg av användarna
 • Snygg

Detta är en skaljacka som har fått höga betyg av användarna. Vi kan verkligen förstå varför. Detta är en snygg och lätt skaljacka som är skön att ha på sig vid utomhusaktiviteter. Tack vare att jackan är så pass lättviktig så är den skön att ha på sig vid längre vandringar. Jackan lätthet gör också att man känner sig mycket rörlig även vid mer avancerade aktiviteter.

Trots att jackan är tunn så är den väldigt skyddande mot de mesta typer av väder. Hemligheten ligger i det Gore-Tex-skyddade tyget som håller fukt borta. Tack vare att dragkedjorna har PU-beläggning så finns inga svaga områden som kan hota det starka vattenskyddet. När man blir för varm i sin jacka kan man enkelt öppna upp ventilationsdragkedjorna under armarna och på så sätt släppa ut överskottsvärmen, mycket praktiskt. Denna snygga skaljacka finns i flera olika färger.

5. Salomon Men’s Outline Gore-Tex 2.5L Jacket

 • Prisvärd
 • Pålitlig allroundjacka
 • Basplagg alla borde ha hemma

Skaljackan från Salomon kniper förstaplatsen i vår lista. Inte för att det är den bästa skaljackan i alla kategorier, men därför att den erbjuder en mycket bra allroundjacka till ett väldigt attraktivt pris. Denna jacka kostar nästan hälften så mycket som flera av de andra alternativen i vår topplista. Trots sitt jämförelsevis låga pris så erbjuder denna jacka toppkvalitet från en av de mest omtyckta tillverkarna. Denna skaljacka gör sitt jobb med att hålla dig varm och torr med bravur. En del av hemligheten ligger sannolikt i dess effektiva Gore-Tex-membran. Detta membran är hundra procent vattentätt från utsidan, samtidigt som det möjliggör för materialet att andas och att släppa ut överskottsfukt från insidan.

En detalj värd att nämna är att denna skaljacka har satsat på limmade sömmar istället för sydda. Detta gör att sömmarna blir plattare, något som gör att de skaver mindre när man rör sig. De platta limmade sömmarna gör det också svårare för väta att tränga in jämfört med traditionella sydda sömmar.

Detta är en jacka med 2,5 lager (tyg och membran om vartannat) som känns väldigt skön att ha på sig när vädret inte är det allra bästa. Tätsittande muddar vid ärmsluten hindrar också fukt och vind från att tränga sig på den vägen. Detta är en bra och prisvärd allroundjacka som alla borde ha sin garderob!

Hur vi valde vilka skaljackor som blev bäst i test

Tack vare mångårig erfarenhet av friluftsliv så har vi god koll på vad som utgör en bra skaljacka. Samtidigt kommer hela tiden nya innovationer som förbättrar skaljackornas egenskaper. För att kunna tipsa om de allra bästa produkterna just nu har vi därför varit tvungna att läsa in oss på de senaste testerna och recensionerna från en mängd tidningar och nätsajter för att få tips på riktigt bra produkter att ta med i vår lista. Vi har även läst alla de kundrecensioner vi kommit över hos olika nätbutiker för att ta reda på vad köparna verkligen tycker om de olika modellerna. Resultatet av våra efterforskningar ser du ovan. Vi har valt ut fem riktigt bra skaljackor som vi tycker är bäst i test just nu. Detta är skaljackor som håller en hög kvalitet och som gör ett utmärkt jobb på att hålla dig varm och torr.

Vi uppdaterar kontinuerligt vår lista allt eftersom vi gör nya erfarenheter. Allt eftersom nyare bättre jackor kommer ut på marknaden kan det hända att äldre modeller får lämna listan. Det lönar sig därför att hålla sig uppdaterad.

Tips: Läs gärna även vårt test av de bästa ullstrumporna.