Bästa termosen: Bäst i test 2024

När man är ute på äventyr så finns det inte mycket som slår att sätta sig ner och ta en rykande varm dryck. Är det på sommaren så vill man kanske istället att drycken ska vara kyld och härligt frisk. Oavsett vilken temperatur man vill ha på drycken så kan en bra termos se till att drycken håller samma temperatur länge. Termosen är ingen ny uppfinning direkt, den har faktiskt funnits med sedan slutet på 1800-talet. Faktum är dock att små förbättringar görs hela tiden, något som gör att termosarna blivit lättare att bära samtidigt som de håller temperaturen bättre. Kanske är det dags att byta ut din gamla trotjänare och satsa på en modern och effektiv termos?

De 5 bästa termosarna 2024

Vi har testat en mängd olika termosar som finns på marknaden idag. Nedan har vi valt ut fem riktigt bra termosar som vi kan rekommendera. Vi har försökt välja ut termosar i lite olika prisklasser så att det ska gå att hitta någon för alla. För de flesta går det bra med en termos för några få hundralappar som uppfyller de grundläggande kriterierna. Är man ofta ute i skog och mark så kanske man däremot vill investera i en termos av toppkvalitet som håller värmen bättre och även är tåligare mot slag och repor.

1. GSI outdoors Microlite Flip 350

 • Bäst i test
 • Mycket lättviktig
 • Mycket bra på att hålla temperaturen
 • Snygga färger
 • 354 ml

Detta är den bästa termosen vi testat. GSI outdoors Microlite Flip 350 använder den senaste tekniken för att hålla varma drycker rykande heta, och kalla drycker kylda under väldigt lång tid. Trots att denna termos är så bra så har man även lyckats med konststycket att göra den väldigt lättviktig. Vi ogillar att släpa på onödig vikt, oavsett om man bara ska till jobbet eller om man ska ut på en längre vandring. Denna termos bidrar till att hålla nere vikten på packningen. Utöver själva drycken så ska nämligen termosen väga så lite som möjligt, något som GSI outdoors lyckats bra med med denna produkt.

Denna produkt är smidig att använda. För att dricka eller hälla så behöver man först låsa upp locket. Locket låses upp genom att man trycker på en knapp. För att dricka eller hälla är det bara att hålla nere knappen och fälla upp locket. Låsningen gör att det inte finns någon risk att vätska eller värme läcker ut när man inte använder produkten. Denna termos rymmer 354 ml och finns i flera färgglada färger. Färgen gör att termosen är lätt att hitta vilket kan vara till fördel både när man är ute och campar men även bland vänner eller kollegor eftersom det är lätt att känna igen sin egen termos!

2. Primus TrailBreak Vacuum Bottle 1,0L

 • Stilren
 • Mycket tålig
 • Möjligt att dricka utan att ta bort korken

Detta är en termos av allra högsta kvalitet som tål det mesta den kan utsättas för. Denna produkt har dubbla väggar och håller drycken varm eller kyld med hjälp av vacuum-utrymmet mellan väggarna. En detalj vi gillar med denna produkt är att den har en kork som som gör det möjligt att dricka direkt från flaskan utan att ta bort korken. Det medföljer även en helt vanlig kork ifall man föredrar det.

Designen på denna termos är väldigt stilren och snygg. För oss som gillar enkla med funktionella produkter av hög kvalitet så är denna termos ett givet köp. Termosen är tillverkad av rostfritt stål av högsta kvalitet. Denna produkt tål att tas med ut på äventyr. Även om termosen utsätts för en hel del slitage så ser den fortfarande fin ut.

3. Thermos Ståltermos

 • Klassikern
 • Omtyckt och pålitlig
 • Finns i flertalet storlekar, från 0.35 till 1 liter

Detta är en pålitlig termos från välkända tillverkaren Thermos. Thermos har tillverkat termosar hur länge som helst och det finns så klart en anledning till att de fortfarande är mångas första val. Thermos sysslar inte med några krusiduller. Tillverkarens enda fokus är att ta fram prisvärda och hållbara termosar. Utseendet är kanske inte det mest spännande, men de håller alltid vad de lovar. Om man vill ha en tålig produkt som håller dryckens temperatur i stort sätt oförändrad under lång tid så är detta ett mycket bra val.

Många känner sig trygga med att skaffa den termos de alltid använt, därför förstår vi att man gång på gång vänder sig till Thermos när det är dags att skaffa sig en ny produkt. Detta är en vana som inte är fel, just eftersom de gör väldigt bra termosar. Termosen är gjord av rostfritt fjäderstål. Eftersom stålet är så blankpolerat finns det en viss risk att repor syns efterhand, men egentligen är det inte något som spelar så stor roll, i alla fall inte för oss. För oss är det viktigast att termosen håller dryckens temperatur och att den kan vara med i många år framöver. På dessa punkter levererar Thermos. Denna produkt finns i flertalet olika storlekar från 0.35 till 1 liter. Samtliga modeller håller samma höga kvalitet.

4. Stanley Classics Bottle 1 L

 • Snyggast
 • Mycket hög kvalitet
 • Finns i storlekar från 0,7 liter till 1,9 liter, med eller utan handtag

Stanley tillverkar termosar av hög kvalitet som är väldigt omtyckta av sina användare. Efter att ha använt denna termos under en period kan vi verkligen förstå varför just deras termosar är så populära. Denna produkt andas kvalitet rakt igenom. Dessutom är detta, i vårt tycke, en av de snyggaste termosarna man kan få tag på. Med denna termos på på vandring med sina vänner till friluftsproffs behöver man inte skämmas.

Denna termos är mycket tålig. Vi behöver väl knappast heller nämna att den är eminent på att hålla temperaturen på din dryck under mycket lång tid. Detta är en produkt av kvalitativt rostfritt stål. Termosen är helt fri från BPA. Locket är extra isolerat just för att den ska vara extra effektiv att hålla drycken varm eller kall under längre perioder. Locket är även helt läcksäkert. Stanleys termosar i denna serie finns i flertalet olika storlekar, alla med samma goda egenskaper. Vi gillar särskilt de lite större modellerna som har ett praktiskt och snyggt handtag som underlättar servering från termosen. Enda nackdelen med Stanleys termosar är att deras priser är högre en genomsnittet.

5. Urberg Double Wall 530 ml

 • Billig
 • Funktionell och lättanvänd

Detta är en billig men effektiv termos från Urberg. Denna termos håller inte riktigt samma kvalitet som de lite dyrare märkena, men den gör ett bra jobb med tanke på att priset är lågt. Locket i BPA-fri plast gör ett utmärkt jobb att hålla tätt, vi har inte upplevt något läckage trots långa vandringar med termosen. På korken finns en ögla som gör det lätt att bära termosen, för hand eller varför inte fästa den i kläderna eller väskan.

Hur gick testet till?

Eftersom vi i teamet alla gillar att vara ute och vandra så hade vi en hel del egna termosar att ha med i testet. Vi gjorde även efterforskning på nätet angående vilka termosar som verkar vara mest omtyckta. Vi köpte därför in ett antal kompletterande termosar som vi tyckte borde vara med i testet.

Steg två var att genomföra ett temperaturtest. En termos viktigaste uppgift är så klart att hålla temperaturen på sitt innehåll så bra och så länge som möjligt. Genom att mäta temperaturen på innehållet med jämna intervaller så såg vi vilka termosar som var bäst på sin uppgift.

Vi har även använt samtliga våra termosar ute i verkligheten för att se hur de fungerar rent praktiskt. Vår bäst-i-test topplista utgör sammanvägd bedömning av en mängd faktorer som temperaturaturhållning, kvalitetskänsla, funktionalitet och design. Vi har även tagit i beaktande produkternas priser i förhållande till vad man faktiskt får för pengarna.

Två termosar är bättre än en

En aspekt som många kanske inte tänker på när man skaffar en termos är hur mycket värme man förlorar när man öppnar termosen. Det spelar ingen roll hur bra termos man har om man öppnar den ofta, för då kommer värme ofrånkomligen slinka ur, oavsett hur bra isolerad produkt man har. Ett sätt att komma ifrån detta problem kan vara att skaffa två stycken termosar. Om man har två mindre termosar snarare än en stor så kan man på detta sätt undvika att släppa ut allt för mycket värme. Om man använder en termos i taget så kommer den andra termosen fortfarande ha ett varmt innehåll när man förbrukat den första. Detta trick är särskilt aktuellt för den som använder termosen under hela dagen, till exempel om man är ute på en lång vandring eller om man vill ha varm dryck eller mat på jobbet.