Bästa vandringsskorna för barn: Bäst i test 2024

Vandring med barn

Vi vuxna som älskar att vara ute och vandra vill självklart även kunna ta med oss barnen ut på äventyr. För att utflykten ska bli lyckad krävs så klart att även barnen har bra skor på fötterna så att de kan vandra säkert och skonsamt. Ett par bra vandringsskor för barn måste vara sköna att gå i, har bra grepp på underlaget och vara tåliga mot vatten.

De 6 bästa vandringsskorna för barn

Vi har granskat en mängd olika modeller av vandringsskor för barn. Nedan har vi valt ut de sex par skor vi tycker allra bästa om just nu. Vi har försökt välja ut lite olika typer av modeller så att det ska finnas en mångfald att välja bland. Vissa vill kanske ha renodlade vandringsskor, som är rejäla och tåliga, medan andra vill ha en lite mer sportig modell, som även passar bra till vardags. Samtliga av våra utvalda modeller håller en hög kvalitet och är prisvärda om man jämför med utbudet på marknaden i övrigt.

1. Adidas Kids’ Terrex Trailmaker Hiking Shoes

 • Bäst i test
 • Snyggast
 • Slittåliga med förstärkningar på ovansidan
 • Utmärkt grepp

Detta är ett par snygga vandringsskor för barn från Addidas. Dessa skor har enligt oss ett mycket bra pris i förhållande till vad man får för pengarna. Bra med dessa skor är också att deras sportiga och coola utseende. Tack vare att skorna är så snygga är det lätt att få barnen att använda dem, även till vardags. Tack vare att denna modell är så pass smidig så behöver man inte bara använda den till längre vandringar. Att ha på sig ett par fotriktiga och skonsamma skor som dessa även till vardags är bra för barnen.

Tack vare den greppande undersulan gör dessa skor att vandringen blir säkrare. Det blir lättare att hålla balansen och därmed undviker man förhoppningsvis att trilla omkull när man går på ojämnt eller halt underlag.

Något vi också gillar med detta par är hur slitstarka det känns. På översidan finns gått om förstärkningar som gör att skon tål kraftigare påverkan, utan att de går sönder eller tappar rent utseendemässigt. Eftersom barn med mycket energi kan slita ut skor ganska snabbt så känns det bra att investera i ett par tåliga vandringsskor som dessa. Dessa skor har karborrerem för snabb och smidig på- och avtagning.

2. Juniors’ XA Pro V8 CSWP

 • Till vardags och till vandring
 • Vattentäta
 • Kvalitet från välkända tillverkaren
 • Högsta kundbetyg
 • Relativt billiga

Salomon är något av en favorit när det kommer till vandringsskor till oss vuxna. Även för yngre vandrare så finns det några riktigt bra alternativ från just denna tillverkare, något som även syns i vår topplista. Juniors’ XA Pro V8 CSWP är ett par riktigt bra skor, i alla fall om man ska tro det kundrecensioner som finns i Outnorths webshop. Faktum är att vi knappt sett några andra skor som fått så många toppbetyg som just denna modell. Det är inte svårt att förstå varför detta par är så hyllat av kunderna. Salomon har här lyckats ta fram ett par relativt billiga vandringsskor som håller precis samma höga klass som deras vandringsskor för oss vuxna.

Denna sko kan hjälpa till att väcka barnens intresse för vandring eftersom den håller fötterna torra i alla lägen. Eftersom skorna är vattentäta är det inga problem att vara ute och gå när det är blött ute. Tack vare en mjuk och fjädrande innersula så är det också bekvämt att vandra, även om man går långt. Dessa skor är så pass slimmade och snygga att de även kan användas till vardags, både i skolan och på fritiden.

3. Viking Footwear Junior’s Nator Gore-Tex

 • Proffsiga vandringsskor
 • Vattentätt Gore-tex membran
 • Skydd för häl och tår
 • Högsta kvalitet

Viking Footwear Junior’s Nator Gore-Tex är en mycket kvalitativ vandringssko för barn. Denna sko har verkligen satsat på att bli ett förstahandsval för barn som är aktiva och gillar att andra. Denna sko har precis som många professionella vandringsskor för vuxna ett vattentätt membran från Gore-tex. Tack vare att skorna inte släpper in något vatten, ens om det regnar, så känns det tryggt att även gå ut på lite längre vandringar tillsammans med barnen.

Denna sko har både tå- och hälkappa, något som gör att foten utsatta delar är väl skyddade. Som förälder känns det bra att man vet att barnens fötter är skyddade mot slag och stötar som lätt kan uppstå när man är ute och går i lite mer ojämn terräng.

Yttersulan på Viking Footwear Junior’s Nator ger ett mycket bra grepp som inte kan jämföras med billigare skor med konstmaterial. Detta är vandringsskon för dig som vill att barnen ska ha det allra bästa när det gäller vandring.

4. Salomon Junior Alphacross Blast CSWP

 • Mjukt fodrade
 • Mycket sköna att ha på sig
 • Imponerande grepp
 • Vattentäta

Detta är vattentäta vandringsskor från pålitliga tillverkaren Salomon. Att välja vattentäta skor för just barn är alltid en god ide. Barn hittar alltid ett sätt att blöta ner sina skor, så det känns tryggt att man vet att de kommer hålla fötterna torra så länge de behåller dessa eminenta skor från Salomon på.

Salomon har en speciell teknik för yttersulan som de kallar för Contagrip. Vi har tidigare testat denna sula i skor för vuxna. Lyckligtvis fungerar denna teknik även lika bra i deras barnskor. Dessa skor har tack vare den innovativa sulan ett riktigt bra grepp oavsett underlag. Det stadiga greppet är bra för barnens säkerhet och detta är något man inte bara har nytta av när man är ute på renodlad vandring.

Något som sticker ut med dessa vandringsskor är hur sköna de är att bära. Skorna har ett mycket mjukt foder som omsluter foten. Att skorna är väldigt fjädrande gör ju inte saken sämre. Att få barnen att bära just dessa skor är inte speciellt svårt eftersom de är så sköna att gå i.

5. Jack Wolfskin Kids’ Woodland Low Vc

 • Kombination mellan vandringssko och fritidssko
 • Enkel att ta på och av
 • Luftig och smidig

Detta är skon för dig som vill ha en lite sportigare och luftigare sko som passar lika bra till vardags som till vandringen. När det gäller barn så är vår erfarenhet att det är bra att inte satsa på allt för otympliga eller tunga skor, särskilt när det gäller de yngsta. Denna sko är en bra kompromiss mellan frihet och rörlighet och de krav man kan ställa på en sko som ska vara säker och trygg även ute i naturen.

Denna sko är gjord av ett material som tillverkaren kallar för Texapore. Detta material ser till att ingen väta från utsidan tar sin in i skon. Genom att hålla fötterna torra ökar viljan att uppehålla sig ute även om vädret inte är det allra bästa. En annan tacksam detalj med dessa skor är kardborrebandet så gör att man snabbt kan ta på och av dem.

6. Keen Kids’ Ridge Flex Mid Waterproof

 • Rejäl yttersula
 • Helt vattentät
 • Flexibel sko, följer med i steget

Keen Kids’ Ridge Flex Mid Waterproof är en vattentät vandringssko för barn av det lite rejälare slaget. Detta är ett av de bättre valen man kan göra om man vädersätter en sko som håller barnens fötter skyddade oavsett väderlek. Tack vare vattentätt membran på utsidan och tack vare en åtsittande hög hals så släpper denna sko inte in något som helst vatten i skon, även om det skulle regna för fullt.

Detta är en flexibel sko som böjer sig tillsammans med foten när man går. Eftersom skon följer med i steget så är den väldigt skön och skonsam att gå i, även om man är ute på längre vandringar.

Något vi speciellt gillar med denna barnsko är dess extra grova sula. Sulan hakar i, oavsett underlag, och gör att man hela tiden känner att man har bra grepp och balans.

Hur valde vi de bästa vandringsskorna för barn?

Att välja ut de skor som är bäst i test för barn just nu är inte en alldeles enkel uppgift, just därför att det, precis som med vandringsbyxor för barn, finns många skor på marknaden att välja på. För att få vägledning har vi läst mängder med recensioner och tester av olika vandrings- och friluftskor för barn. Vi har även läst omdömen som lämnats av kunder i diverse butiker. När vi fick fram en lista med lämpliga kandidater har vi med hjälp av vår egna kunskaper och erfarenheter jämfört det olika skorna.

Vi har prioriterat produkter som håller en hög kvalitet och som är slitstarka. Barnskor behöver hålla en viss kvalitet eftersom de ofta kan utsättas för slitage på ett sätt som skor för vuxna inte gör. Vi har i vårt urval även lagt stor vikt till vad man får för pengarna. Därför har vi försökt välja ut skor som vi anser erbjuder bra värde i förhållande till prislapp. Resultatet ser du ovan. Vi har valt ut fem stycken riktigt bra och prisvärda vandringsskor för barn som vi känner oss trygga med att rekommendera till våra läsare.