Bästa SUP: Stand Up Paddleboard Bäst i test

Allt fler har fått upp ögonen för SUP (Stand Up Paddle). Med denna bräda får man både en rolig och givande fritidsaktivitet, samtidigt som man får motion och möjlighet att sträcka på kroppen. Oavsett om man sitter, står eller gör yoga på sin bräda så tränar man upp sitt balanssinne och en mängd muskler i kroppen aktiveras.

Att hitta rätt SUP kan vara en svår uppgift då utbudet på marknaden ständigt växer. I och med den ökade populariteten har marknaden tyvärr delvis översvämmats med en hel del brädor som inte håller måttet. Nedan gör vi ett försök att ge förslag på bra alternativ till rimliga priser.

De 5 bästa SUP 2024

Vi har granskat en mängd olika SUP-brädor på marknaden. Nedan har vi tagit fram de fem produkter vi gillar allra bäst just nu. Även om vi medvetet valt ut billiga brädor snarare än de allra dyraste så är nedan produkter i lite varierande prisklasser. Vilken bräda och prisklass som är rätt för just dig beror så klart på plånbok men även på vilka behov du har. Läs gärna vidare för att bilda dig en uppfattning om vilken bräda som kan bara rätt för dig. Följ gärna även länkarna nedan till respektive butik för att få fullständiga produktspecifikationer såsom mått och vikt med mera.

1. Aqua Marina Dhyana SUP

 • Mycket stabil bräda
 • Fungerar oavsett väder
 • Behaglig både för nybörjare och avancerade användare
 • Bra glid även vid liten ansträngning

Detta är en mycket stabil och behaglig SUP som finns att köpa till ett rimligt pris med tanke på den kvalitet man får för pengarna. Detta är en bra allround-bräda som passar till de flesta användare. Brädan har bra glid, något som gör att man glider fram enkelt i vattnet med relativt liten ansträngning.

Brädan har en noga utformad design som gör att den är lika lämplig på lugnt vatten såväl som när det blåser lite. Oavsett väder så ligger SUPen relativt stabilt i vattnet. Brädans stabilitet gör den väl lämpad för nybörjare att använda. Med det sagt så går denna produkt lika bra att använda för den avancerade paddelsurfaren som vill ha en lugn och behaglig tur.

Denna produkt är lite större än genomsnittet på marknaden, något som man får betala några hundralappar extra för. Vi tycker dock att det är väl värt att investera lite extra för att få en bräda med överlägsen stabilitet som denna.

2. Saimaa Sup Sup Brädpaket Moon 11.8

 • Saimaas bästa bräda
 • För äventyraren
 • Bra tillbehör
 • Tål högt tryck
 • Hög riktningsstabilitet

Saimaa är en bra tillverkare av SUP-brädor. Saimaa har gjort sig känd för brädor av bra kvalitet till rimliga priser. Just denna bräda är deras största fullträff enligt oss. Denna modell är tillverkad av ett material tillverkaren kallar Fusion PVC. Eftersom materialet är så pass tåligt så kan man ha ett högt lufttryck i brädan, upp till 25 psi. Tack vare det höga trycket beter sig bräda precis så som man vill att den ska göra ute på vattnet. Detta är en mycket stabil SUP som är lätt att manövrera och även att få fart på i vattnet.

Något unikt med denna SUP är att den har lång vattenlinje. Den långa vattenlinjen ger extra bra riktningsstabilitet. Tack vare stabiliteten slipper man byta paddlingssidan så ofta, då brädan håller kursen längre tid innan du behöver kompensera.

I detta paket får man med en lätt kolfiberpaddel av hög kvalitet. Denna produkt passar allra bäst för den äventyrlige som vill åka ut på lite längre turer.

3. Tahe Outdoor Sup-Yak Air 10’6

 • Lättviktig
 • Perfekt för nybörjare
 • Stabil och slitstark
 • Allt ingår

Detta är en lättviktig SUP som fungerar för de flesta användarna. Tack vare brädans slimmade design och låga vikt så är den mycket smidig att bära runt på. Denna SUP har samtidigt tillräckligt med bredd för att att ligga riktigt stabilt i vattnet. Tack vare att brädan är så pass stabil gör att den går att använda i alla väder, även för nybörjaren. Det är ett rent nöje att åka runt på denna SUP. Brädan är lättstyrd och smidig att hantera. Med på köpet får man även en tålig paddel av hög kvalitet. Även paddeln är mycket lättviktig, något som gör att man kan paddla länge utan att bli trött i armarna. Paketet innehåller för i övrigt allt man behöver för att komma igång och börja använda sin SUP.

Detta är ett paket för dig som vill slippa krångel. Alla delar håller en mycket bra kvalitet och vi tror oss kunna använda denna SUP under bra många år utan problem. Brädan är tålig och slitstark samtidigt som den är lätt att både bära och använda. Vi skulle allra främst rekommendera denna produkt till nybörjaren inom SUP.

4. Arctic Tern Gotland SUP

 • Billig men bra uppblåsbar SUP
 • Förvånansvärt hög kvalitet
 • Bra för nybörjare eller medelvana användare

Denna SUP har fått mycket bra betyg av användarna. Vi kan förstå de höga betygen på just denna modell. En av framgångsfaktorerna är förmodligen brädans pris. Arctic Tern Fuchsia SUP är billig. Trots sitt låga pris så håller denna produkt en standard som är fullt jämförbar med SUPar som kostar dubbelt så mycket. Brädan känns mycket stabil när man kommit upp på den. Materialet håller en hög kvalitet och känns väldigt slitstarkt.

Detta är en bra allroundbräda som alla kan använda. Om man är nybörjare så är denna SUP en dröm att börja med. Med det sagt så ska vi även säga att även erfarna SUPare i allra högsta grad kan uppskatta de stabila egenskaper som denna produkt erbjuder ute på vågorna. För den riktigt erfarne paddlaren så kan det dock hända att man vill satsa på en bräda som klarar högre tryck. Arctic Tern Gotland SUP klarar ett tryck på 15 PSI, något som helt klart räcker för att ge brädan de stabila egenskaper på vattnet som man söker. Som mindre avancerad användare så kan man inte tänkas begära mer än detta.

Trots det låga priset så ingår prylar som ryggsäck, reparationskit, fena, pump och fångrem med mera i detta kit.

5. 2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 10

 • Allround-SUP för alla användare
 • Mycket bra grepp på ovansidan
 • Yoga, solning, sittande och stående paddling

Detta är en svenskdesignad SUP för dig som vill ha hög kvalitet till ett rimligt pris. Detta är en allround-SUP som faktiskt passar lika bra för nybörjare som mer etablerade användare! En stor fördel med denna produkt är dess innovativa design som gör att den går lika bra att använda i nästan alla tänkbara väder. Denna bräda känns både säker och stabil även när det är lite större vågor på vattnet.

På ovansidan är denna SUP klädd med en bra matta som förhindrar att man halkar. Mattan känns mycket behaglig att både stå och sitta på. Tack vare det goda grepp man får på ovansidan så är brädan lämplig för en mängd aktiviteter såsom yoga, stående, sittande eller liggande paddling såväl som bara att ligga och sola på! Medföljer gör en bra och kvalitativ ryggsäck som underlättar transporten av brädan.

Hur valde vi ut våra bäst-i-test kandidater?

Det finns ett nästan oändligt stort antal tillverkare av SUP-brädor. På grund av det stora utbudet är det nästan en omöjlighet att testa alla brädor. Därför har vi i vårt arbete att utse vilka brädor som är bäst i test fått sammanväga fakta från en mängd olika tester och recensioner. Vi har till exempel läst internationella tester från stora tidningar som exempelvis the Independent. I vår genomgång har vi även lagt stor vikt vid vad verkliga användare har sagt om de olika produkterna. Genom att läsa konsumentrecensioner så får man intressant input som man använda i urvalsprocessen.

I vår granskning har vi tittat närmare på både materialval och tekniska specifikationer hos de olika SUP-brädorna. Vi har enbart valt ut produkter som vi tror kommer hålla bra över tid. En bra SUP måste hålla en hög kvalitet och vara slitstark så att den verkligen tål att användas i den ibland tuffa situationer som kan uppstå ute på vattnet. Produkten måste även stå pall för de prövningar som kommer i samband med att man hanterar brädan på stranden. Självklart har även användarvänligheten och stabilitet på vattnet varit en av de viktigaste bedömningspunkterna för oss. Till detta har vi även vägt in priset som en viktig faktor. Resultatet av våra efterforskningar ser du ovan. Vi har valt ut fem riktigt bra SUPar som vi känner oss trygga med att rekommendera.