Bästa kompassen: Bäst i test 2024

För den som bedriver ett aktivt friluftsliv kan en bra kompass vara ett ovärderligt verktyg. Oavsett om man är proffs på att campa i vildmarken eller om man bara är ute över dagen för att plocka bär eller svamp så kan kompassen ge den vägledning man behöver för att inte komma på villovägar. Kompassen är ett analogt verktyg som fungerar i alla lägen, oavsett om mobilen har täckning eller urladdat batteri.

De 5 bästa kompasserna 2024

Vi har testat en mängd olika kompasser. Nedan har vi valt ut just våra favoriter. Vi har valt ut produkter i olika prisklasser. Självklart får man mer funktioner om man är beredd att betala ett högre pris för sin kompass. Vilken kompass som är rätt för just dig beror självklart på hur höga krav du har. Gemensamt för var och en av kompasserna i vår lista är att de håller en hög kvalitet och att de har konkurrenskraftiga priser i förhållande till vad de har att erbjuda i form av funktioner, precision och slittålighet.

1. Brunton TruArc 10

 • Bäst i test
 • Mest värde för pengarna
 • Bra allroundkompass
 • Mycket tålig
 • Ergonomisk bas

Detta är en mycket bra kompass som passar till den stora allmänheten tack vare sin mångsidighet och sitt relativt låga pris. Detta är en riktigt trotjänare som erbjuder en tålighet och pålitlighet som är hög i förhållande till prislappen.

Detta är det bästa valet om man vill ha en snabb och smidigt produkt som ger dig svaret du letar efter direkt. Det är bara att dra upp kompassen ur fickan för att få ett snabbt och exakt svar.

Denna kompas är utrustad med en ergonomisk basplatta som är extra tålig. Tack vare att kompassen är så oöm så kan man ha med den på alla typer av expeditioner och vandringar utan att vara rädd att man ska skada den. Själva nålen är global, vilket gör att produkten går att använda i hela världen.

Brunton TruArc 10 är en produkt vi varmt kan rekommendera. Denna modell har allt man kan begära, såsom exempelvis förstorad läsyta och avläsning. Det perfekta valet för alla med normala till höga krav på kompassen.

2. Silva Expedition S

 • Skala 1:25 000 och 1:50 000 
 • För proffsen
 • Verktyg för att kompensera för störningar i magnetfält
 • Inbyggd lutningsmätare
 • Överlägsen noggrannhet och precision

Detta är en väldigt populär kompass bland de professionella användarna, vi kan förstå varför. Silva Expedition S ger stor precision och exakthet för den som behöver det. Bland de mer avancerade funktionerna finns till exempel en funktion som kompenserar för magnetiska störningar. Denna funktion kan användas permanent i områden där man känner till en konstant magnetisk avvikelse. En annan funktion är en inbyggd lutningsmätare. Lutningsmätaren är bra att ha vid vandringar då man lättare kan bedöma tidsåtgång med mera för att gå på sträckor där lutningen är påtaglig. Genom att veta lutningen kan man också vara mer uppmärksam på laviner om man befinner sig i en sådan miljö.

Detta är en slittålig kompass med mängder av funktioner och praktiska detaljer. Detta är främst ett proffsverktyg men kompassen går självklart även att använda för den vanliga privatpersonen som ofta befinner sig ute i skog och mark. Kompassen har kartskalor både i tum och millimeter. Markeringarna blir självlysande när det är mörkt ute. Den löstagbara snodden samt det greppvänliga materialet gör själva enheten lätt att handskas med. Detta är den bästa kompassen vi testat. Det ska dock sägas att om man har enkla behov så kan det vara ett bättre väl att välja någon kompass som är någon eller några hundralappar billigare.

3. Suunto MB-6 Global

 • Premiumkompass av syft-typ
 • Ständigt skyddad i sin ask
 • Perfekt för tuffa förhållanden
 • Balanserad för norra halvklotet
 • Klinometer

Detta är en riktigt snygg och kompetent kompass som ligger skyddad i en ask i vilken kompassen är inbyggd. Genom att man kan skjuta för locket så ser man till att kompassen håller sig skyddad, därför är denna produkt perfekt för tuffa förhållanden. Eftersom asken skyddar kompassen så kan man undvika att glaset blir repigt även om man ofta är ute på äventyr. Asken har även inbyggd spegel.

Denna kompass är balanserad för det norra halvklotet men produkten kan användas i hela världen tack vare att den är anpassad för de olika magnetfält som finns runt om på klotet. Andra saker som är värda att nämna är att kompassen självklart har självlysande markeringar när det är mörkt samt att den har 20 graders lutningsmarginal vid avläsning.

4. Brunton TruArc 3

 • Bra kompass för enklare behov
 • Billig
 • Global nål
 • Inbygg linjal, meridianlinjer och förstoringsglas

Detta är en liten billig kompass av scout-typ för dig med enklare behov. Eftersom denna kompass inte har många av de mer avancerade funktionerna som du kan få om du väljer en modell som kostar några hundralappar mer så kanske detta inte är det bästa valet om du är en proffs på att vandra i vildmarken. För den normala friluftsentusiasten eller bärplockaren så kan denna enklare modell dock helt klart fylla sin funktion. En fördel med denna modell är att den är så liten och kompakt vilket gör att den knappt märks i packningen.

Denna kompass har en global nål vilket innebär att den är anpassad efter jordens olika magnetfält. Tack vare att kompassen är justerad för de olika magnetfälten innebär det att den ger precision oavsett var i världen man använder den. Denna modell har inbygg linjal, meridianlinjer och förstoringsglas. Med kompassen ingår en snodd som går att ta bort.

5. Compass Ranger-360 Global

 • Skala 1:25 000 och 1:50 000
 • Vattentät
 • Kan användas i alla tre magnetiska zoner
 • Förstoring
 • Hög kvalitet

Detta är en högkvalitativ kompass som tack vare sin globala nål går att använda var än du reser i världen. Eftersom denna kompass är gjord för att tåla tuffare behandling så är den väl lämpad att ta med på alla typer av utomhusäventyr. Kompassen är vattentät så den går även bra att ta med på kanot- eller kajakturen.

Denna kompass är anpassad för att klara av jordens tre olika magnetiska zoner. På så sätt spelar det inte någon roll var i världen man använder den. Oavsett geografisk plats så ger denna kompass samma pålitliga och korrekta information. På dagarna drar kompassen åt sig solljus som gör att den kan hålla sig självlysande när det blivit mörkt ute. Produkten har även inbyggt förstoringsglas. Detta är kompassen för dig som prioriterar kvalitet och vill ha det allra bästa när du är ute på äventyr.

Kajakkompass bäst i test: Silva Compass 58 Kayak

 • Prisvärd kompass för kajak
 • Mycket tålig
 • Självlysande markeringar
 • Kan läsas av från avstånd utan att hålla i den

Detta är en av de bästa kompasserna för kajak man kan få tag på just nu. Den är i vårt tycke väldigt prisvärd eftersom den håller en hög kvalitet och har ett bra pris om man jämför med alternativen. Produkten kommer komplett med en liten men precis kompass och fästen för din kajak. Denna produkt är så klart vattentät och väldigt slagtålig. Kompassen är tydlig och man kan enkelt läsa av den utan att behöva ta i den. Markeringarna är självlysande.

Hur vi gjorde vi vårt test

För att utse vilka kompasser som är bäst i test började vi vårt arbete med att hitta lämpliga produkter att testa. Genom att vi har mångårig erfarenhet av friluftsliv så hade vi testat en hel del kompasser sedan tidigare. För att se till att vi inte missat någon så har vi tagit del av diverse tester och omdömen på nätet. När vi kompletterat vårt urval så var det dags att testa de kompasser vi valt ut. Viktigast av allt var så klart att säkerställa att kompasserna hela tiden visade korrekt riktning samt att de var tydliga och lätta att läsa av.

Vi har även gjort en subjektiv bedömning av kompassernas kvalitet och hållbarhet. Eftersom vi har haft begränsat med tid att testa dem ute i fält så kan vi inte säga exakt hur bra de kommer hålla över tid, men man får en bra känsla genom att ta på dem samt analysera materialvalen. Slutligen har vi vägt in produkternas priser när vi gjort vår rangordning. För oss är det viktigt att man får valuta för sina pengar. Därför kan en billig kompass även få ett högt betyg, så länge den erbjuder bra kvalitet i förhållande till sitt pris. För att kompassen ska fungera bra gäller det även att man kan använda den på ett bra sätt. För nybörjaren gäller det så klart att man kan hantera både karta och kompass på ett bra sätt, bra tips om detta kan du läsa här.

Äldre recension

Moscow 3R

 • Tävlingskompassen
 • Svårslagen kompass för eliten
 • Bästa kombinationen av nålstabilitet och stopptid
 • Bra pris

Detta är den klassiska och omtyckta Moscow-kompassen. Detta är en tävlingskompass för elitnivå. Denna kompass levererar alltid korrekta resultat man kan lita på. Eftersom man har bråttom i dessa samband så är kompassnålen designad för att ge den perfekta kombinationen av nålstabilitet och stopptid så att man inte slösar en sekund i onödan. Denna är en flexibel och vändbar kompass. Kompasshuset på Moscow 3R är vändbart. Detta är en av de absolut bästa tävlingskompasserna i vårt tycke. Positivt med denna produkt är att priset är relativt lågt om man jämför med konkurrenternas motsvarande modeller.