Bästa sovsäcken: Bäst i test 2024

Om du gillar att vara ute i naturen, och sova i tält, eller under bar himmel så är en sovsäck något av ett nödvändigt hjälpmedel, oavsett säsong på året. Med en bra sovsäck kan man sova bekvämt, varmt och torrt, även om det är kallt, blåser eller regnar ute. Det finns en mängd olika tillverkare av sovsäckar och många olika modeller och material att välja på. Vi gör vårt bästa för att guida dig till de allra bästa sovsäckarna.

De 5 bästa sovsäckarna 2024

Vi har granskat ett stort antal sovsäckar som finns på marknaden idag. Nedan presenterar vi fem riktigt vassa produkter. En bra sovsäck har ett antal kriterier att leva upp till, den måste vara varm när det är kallt, men gärna kännas luftig när det är varmare utomhus. En bra sovsäck bör inte bara vara tålig mot vatten på utsidan, den bör även leda bort fukt från användaren så att man håller sig torr när man sover. Samtliga produkter som vi valt ut till vår lista håller en hög kvalitet, är smidiga att använda och är tåliga att ha med sig ut på vandringen eller campingen.

1. Marmot Sawtooth

 • Testvinnaren
 • Väldigt mycket sovsäck för pengarna
 • Håller dig varm året om
 • Finaste dunkvalitén

Detta är en mycket populär sovsäck som fått flera bäst i test-utmärkelser från flera olika testare. Vi kan verkligen förstå varför denna sovsäck är så mångas favorit. För det första är detta en sovsäck som kan hålla dig varm året runt. Tack vare smarta materialval så har man lyckats skapa en sovsäck som är mycket värmande när det är kallt ute. Samtidigt så blir den sällan för varm när det är lite behagligare temperaturer ute. Det går även enkelt att ventilera i sovsäcken genom att öppna upp den robusta dragkedjan som löper längs hela sovsäckens längd. Tack vare att man kan öppna upp hela sovsäcken är det heller aldrig något problem att ta sig i, eller ur den.

Till skillnad från en del andra sovsäckar med konstgjord stoppning så är Marmot Sawtooth stoppad med dun av högsta kvalitet. Dunet gör att utmärkt jobb med att hålla värmen samtidigt som det gör att det ändå känns luftigt när det är varmare ute. En annan detalj som är värd att nämna är den sköna huvan som går att dra åt så att den ger komfort och värme runt huvudet. Denna sovsäck erbjuder mycket bra värde för pengarna. Marmot Sawtooth är nästan lika bra som de sovsäckar som kostar nästan dubbelt så mycket, både de som marknadsförs av samma tillverkare men även av de vassaste konkurrenterna.

2. Helsport Trollheimen V

 • Passar vår, sommar och höst
 • Bra passform för minskad värmeförlust
 • Vattentät förstärkning kring fotdelen, håller fötterna torra
 • Lättviktig men slittålig

Detta är en sovsäck av hög kvalitet som passar bra för vår, sommar och höst. Något man lagt extra fokus på med denna sovsäck är att hålla användarens fötter torra. Vi vet att detta är något många kommer uppskatta eftersom det är lätt hänt att fötterna blir blöta då man sover i tält och fötterna ibland ligger emot den lite våta tältduken. Fukt och väta kan så klart även vara ett problem om man sitter eller sover utomhus med sovsäcken. Tillverkaren har löst detta problem genom att lägga ett vattentätt tyg runt fotändan på ryggsäcken. Tack vare det extra tyget så hålls fötterna garanterat torra under hela natten.

Denna sovsäck är designad för att vara så lättviktig som möjligt, något som såklart är tacksamt när man är ute och vandrar. Trots att tyget är lättviktigt så är det väldigt starkt och tåligt. Även om man sover utomhus så kan man förvänta sig att den sovsäck kommer hålla under många års aktiv användning. Trotts att materialen är relativt tunna så är denna produkt även bra på att hålla sin användare varm under kalla nätter. Ett vinnande koncept med denna sovsäck är att dess form smiter åt bra mot kroppen. Detta gör att det inte är så mycket luft i sovsäcken, vilket resulterar i att den är lättare att värma upp den med den egna kroppsvärmen.

3. Sea To Summit Slb Spark Spi

 • Vikt 385 g
 • Smidig att ha i packningen
 • Omslutande och värmande
 • Finaste dun
 • Vattenavvisande

Sea to Summit har enlig vår erfarenhet några av de bästa, men även snyggaste sovsäckarna på marknaden. Denna modell är lyckligtvis nog inget undantag från den regeln. Denna sovsäck är framtagen får att kunna erbjuda en så lätt sovsäck som möjligt. Tanken är att man ska kunna ha denna produkt med sig på långa vandringar, utan att det ska slita allt för mycket på kroppen. Trots att man med denna sovsäck lyckats pressa vikten neråt så har man som tur är även lyckats bibehålla en av sovsäckens viktigaste funktioner, det vill säga att hålla värmen. Denna modell har en så kallad mummy-design som har en bekväm form samtidigt som den fångar även värmen på insidan.

På insidan av denna sovsäck finns mjukt dun som visat sig vara överlägset på att hålla värme men som även känns luftigt när det blir varmare ute. Utsidan är vattenavvisande, så inuti sovsäcken känner man sig alltid torr och fräsch.

4. JR Gear Sovsäck Prism 133

 • För sommaren
 • Designad för friluftsproffsen
 • Komprimerande packpåse
 • Vikt 650 g
 • Skön åtdragbar luva

Detta är en relativt billig och mycket bra sovsäck avsedd främst för sommaren. Denna sovsäck är utvecklad för friluftsutövaren som har höga krav och rör på sig mycket. För den som vandrar är det nödvändigt att hålla nere på packningen. JR Gear har därför satsat på att ta fram en produkt med de allra lättaste materialen. Resultat blir en kvalitativ och tålig sovsäck med en låg vikt.

Med denna sovsäck kommer en komprimerbar packpåse. När man väl fått ner sovsäcken i påsen tar den väldigt lite plats, något som så klart gläder oss som har packning att bära på på turen. Denna sovsäck har en praktisk ficka för kudden så att den inte sticker iväg åt något håll. Luvan är åtdragbar för att ge dig god komfort och skön värme kring huvudet. Dragkedjan löper längs hela sovsäckens längd, något som gör att den är smidig att ta sig in. Fullängdsdragkedjan gör även att du kan ventilera så fort det känns för varmt.

5. Robens Glacier III Left Zip

 • Sovsäck med rörelsefrihet
 • Billig men bra
 • Vår, sommar och höst
 • Fodret transporterar bort fukten från sovsäcken

Detta är en mycket bekväm sovsäck i mumieform som är designad för att ge dig god rörelsefrihet. Denna produkt har en mängd fiffiga detaljer som man faktiskt har nytta av när man är ute och campar. En detalj vi gillar är exempelvis att det finns en ficka på insidan för värdesaker. Kragen på denna sovsäck är också en positiv överraskning. Kragen är förbättrad jämfört med tidigare modeller, den är nu ännu bättre på att hålla drag borta och värme inne. Blixtlåset går smidigt nog längs hela sovsäckens längd, positivt är även att det är isolerat för att se till att ingen värme går till spillo.

Denna sovsäck har ett bra foder av syntetmaterial som håller värmen inne. Fodret är även mycket bra på att transportera bort fukt från dig och ut från sovsäcken. Denna sovsäck är lämplig för vår, sommar och höst. Tack vare smarta materialval har man lyckats hålla priserna nere och få fram en relativt billig men bra sovsäck som passar de flesta.

Hur valde vi ut produkterna till vår topplista?

Eftersom vi inte har haft möjlighet att testa alla sovsäckarna själva så har vi gjort ett digert arbete att gå igenom materialval och specifikationer för de sovsäckar vi kunde hitta hos en mängd olika återförsäljare. Eftersom vi har stor erfarenhet av camping så vet vi vilka material som fungerar bra och vilka som inte gör det. Vi har även tagit hjälp genom att läsa en mängd tester på nätet, exempelvis hos Bäst-i-test.se för att få tips om vilka de bästa sovsäckarna just nu är. Vi har valt ut fem sovsäckar som vi känner oss trygga med att rekommendera som bra köp. De utvalda sovsäckarna erbjuder en hög kvalitet i deras respektive prisklasser.

Vi har i vår lista medvetet valt ut lite olika typer av sovsäckar från olika prisklasser för att det ska gå att hitta något för de flesta behov. Om man exempelvis bara ska campa på sommaren kan det räcka med en lite billigare och tunnare sovsäck. Omvänt så kan man bli tvungen att betala flera tusenlappar för att få en produkt som klarar mer tuffa förhållanden, om man exempelvis ska använda sovsäcken vintertid.

Överväg att ha med dig två sovsäckar

Om man regelbundet sover i tält så vet man att vädret snabbt kan växla. Det kan lätt både blir kallare och varmare i sovsäcken än man tänkt sig. Ibland är det inte helt lätt att reglera temperaturen. Ett trick som många erfarna friluftsmänniskor tar till är att man tar med sig två sovsäckar om det är kallt ute. Man kan till exempel kombinera en med sommarbetonad produkt med en för vinterbruk. Om det blir riktigt kallt så kan man sova i båda sovsäckarna på en och samma gång. Lager-på-lager principen gör i detta fall att man håller värmen. Om vädret sedan skulle växla och man känner sig varm så kan man enkelt ta bort en av sovsäckarna. Detta är ett snabbt och smidigt sätt att få ner temperaturen på. Fler tips om att sova i sovsäck kan du läsa på Svenska Turistföreningens sida.