Bästa skaljackan för barn: Bäst i test 2024

En bra skaljacka för barn måste ha en bra balans av väderskydd och rörlighet. Detta ställer krav på tillverkarna att få till jackor som är tillräckligt isolerade för att hålla ute kyla, vind och vatten samtidigt som barnen måste kunna röra sig fritt. Med en bra skaljacka kan man underlätta för barnen att få ett intresse för ett aktivt utomhusliv. Jackan ska finnas där för att hålla barnen varma och torra men den ska samtidigt inte märkas av när lek- och upptäckarlusten är stor.

De 5 bästa skaljackorna för barn

Vi har granskat en mängd skaljackor för barn. Nedan recenserar vi de fem plaggen vi tycker allra bäst om just nu. Vi har valt ut lite olika typer av modeller så att det ska gå att hitta bra alternativ beroende på behov. Samtliga av våra utvalda modeller håller en hög kvalitet, är funktionella, värmande och slittåliga.

1. Isbjörn Storm Hard Shell Jacket

 • Bäst i test
 • Prisvärd allroundjacka
 • 2 lager
 • Värmande och fuktsäkrad
 • Ärmarna kan förlängas när barnet växer!

Detta är en mycket bra allroundjacka för barn som passar till de flesta utomhusaktiviteter. Denna jacka är relativt tjock, något som gör att den håller ditt barn varmt även när det är kyligt och blåsigt ute. Jackan har två lager med membran som effektivt skyddar mot vatten. I tillägg till det är sömmar och blixtlås tejpade, något som totalt sett för fuktens vidkommande ger ett ogenomträngligt skydd. Samtidigt som fukt från utsidan inte tar sig in så har man med hjälp av insidans meshfoder lyckts skapa en luftig och ventilerande miljö. Meshfodret ventilerande egenskaper gör att jackan håller sig luftig och fräsch även när barnen är aktiva.

Detta är en jacka att leka och vara aktiv i. Tack vare att ärmarna är förböjda så är rörelseförmågan stor. Barn tycker ju som bekant lika illa om att få sin rörelseförmåga begränsad av ytterkläderna som vi vuxna gör. Värt att nämna är även de mjuka muddarna som inte skaver när man rör sig. Ärmarna på denna jacka har även ytterligare ett trumfkort. De går nämligen att sprätta upp för att anpassa plagget när barnet växer. Genom att sprätta upp ärmen får man ytterligare 3 centimeter i ärmlängd att tillgå!

2. Lindberg Lingbo Jacket

 • Vind- och vattentät med tejpade sömmar
 • Skönaste innerfodret
 • Omtyckt bland barnen

Lindbergs snygga skaljacka finns i flera olika färger, något som gör att det är lätt att hitta en jacka som barnen vill ha på sig. Förutom sitt fräcka utseende så har denna skaljacka all den funktionalitet som gör oss föräldrar trygga med att låta barnen vara ute precis så länge de vill. Materialet i jackan är mycket vind- och vattentätt. Effektivt material i kombination med tejpade sömmar gör att att man kan hålla sig torr länge, oavsett väderlek. Man håller sig även torr från insidan tack vare att jackans material tillåter att insidan andas.

Särskilt när det gäller kläder till barn tycker vi att det är viktigt att kläderna är sköna mot huden. Förutom aspekten med barnens välbefinnande så möjliggör sköna ytterkläder även för barnet att vara delaktiga i utomhusaktiviteter med oss vuxna under längre tid utan att de tröttnar. Därför känns det bra att just denna jacka är så mjuk och skön mot haka och hals tack vare det fleecebeklädda fodret. Fodret i ärmarna är av nylon och är nästan lika mjukt det. I övrigt har jackan ett skönt nätfoder som ligger närmast kroppen.

3. Isbjörn of Sweden Monsune Hard Shell Jacket Teen

 • Fungerar i nästan alla väder
 • Kan ersätta regnjackan och skidjackan
 • Hög kvalitet

Detta är ytterligare en skaljacka från Isbjörn som inte kunde motstå att ta med i vår topplista. Som man hör på namnet så är denna skaljacka designad för barnen i tonåren. Denna jacka är en mycket bra investering som man får tillbaka i längden. Anledningen till att denna jacka betalar tillbaka sig själv i längden är just det faktum att den är så mångsidig. Jackan är anpassad för nästan alla tänkbara typer av väder. Denna skaljacka kan också ersätta andra typer av regn- och vindkläder. Isbjörn of Sweden Monsune Hard Shell Jacket Teen kan även ersätta en med specialiserad skidjacka i skidspåret!

Detta är en av de bästa allroundjackorna man kan få tag på. Jackan håller samma höga kvalitet som Isbjörns andra modeller.

4. 8848 Altitude Mason Jr Jacket

 • Designad för skidåkning
 • Utmärk även till vardags över flera säsonger
 • Bra snölås
 • Effektiv ventilation för aktiva barn

Detta är en skaljacka som i grunden är designad för skidåkning men som tack vare sina goda väderegenskaper även kan användas till vardags för att hålla barnen skyddade från väder och vind. Denna jacka kan egentligen användas höst, vinter såväl som vår. Under de kallaste månaderna kompletteras jackan med fördel med andra plagg enligt lager på lager principen. Denna jacka är mycket tålig, något som så klart är en fördel när det gäller busiga och aktiva barn. På tal om aktiva barn så är det mycket tacksamt att denna jacka har ventilationsdragkedjor som barnen själva kan öppna upp när de rört sig mycket och blivit varma. Med dragkedjorna öppna släpps överskottsvärmen ut och barnen blir snabbt lite svalare igen.

Eftersom jackan är anpassad för skidåkning så är den mycket bra på att hålla snön ute, något som man så klart kan ha nytta av även utanför skidbacken. Denna jacka har ett utmärkt elastiskt snölås som ser till att ingen snö letar sig in i jackan. På utsidan är 848 Altitude Mason Jr Jacket skyddad av ett membran som är både vind och vattentätt.

5. Jack Wolfskin Tucan Jacket Kids

 • Mest lättviktiga skaljackan
 • Vattentät
 • Skön och obegränsad
 • Snygg design

Detta är en mycket lättviktig skaljacka för barn som är smidig att ha på sig. Man ska inte underskatta rörelseförmågans betydelse för att få barnen intresserade av utomhusaktiviteter och friluftsliv. Allt för rörelsebegränsande ytterkläder kan göra barnen kinkiga och uttröttade. Därför är det perfekt med en lätt och ledig skaljacka som denna. Trots sitt lätta yttre så har denna skaljacka mycket goda egenskaper vad det gäller att hålla vind och kyla ute. Dessutom är jackan vattentät, något som gör att man kan använda den i alla väder.

Detta är i vårt tycke den snyggaste skaljackan för barn just nu. Jackan har en snygg kroppsnära design och är mer diskret än de flesta andra barnjackor vi tittat på. Detta är en jacka som vi kan rekommendera alla att ha i garderoben. Jackan kompletterar andra mer värmande plagg om det är riktigt kallt ute.

Vad ska man ha under sin skaljacka?

Att hitta den bästa skaljackan är så klart en viktig uppgift. När man har hittat den så gäller det så klart även att man klär sig rätt i övrigt. En skaljacka kan bara göra så mycket, man måste även ha bra kläder under den för att hålla sig varm. Om det är kyligt ute rekommenderar vi att man tar på sig en tjock tröja eller ett termounderställ. Vid mer extrem kyla så är fleecematerial och ull även att rekommendera. Viktigt i detta sammanhang är dock att välja kläder som är relativt luftiga så att man inte blir varm eller fuktig när man utför krävande aktiviteter. Exakt hur man bör klär sig beror också så klart på skaljackan. Har man en lite tjockare modell är det inte säkert att man behöver klä sig speciellt varmt under.

Om topplistan

Hur utsåg vi då vilka skaljackor för barn som är bäst i test? För att hitta de allra bästa skaljackorna till våra läsare så har vi granskat ett antal andra tester och recensioner vi hittat i tidningar och på nätet. Genom att plocka ut de jackor som presterat bäst i dessa tester så hade vi ett antal intressanta kandidater att titta närmare på. Vi har i vår urvalsprocess även tagit hänsyn till de recensioner olika kunder lämnat på diverse nätbutiker. Genom att läsa vad kunderna skriver om jackorna får man många ledtrådar till deras kvalitet och funktionalitet. I vårt arbete har vi även haft nytta av de kunskaper vi fått när vi skrev artiklarna om de bästa skaljackorna för damer och de bästa skaljackorna för herrar. Eftersom många av tillverkarna är de samma så har vi fått en god bild av respektive tillverkares starka och svaga sidor.

I vår granskningsprocess har vi även gått igenom materialval och sammansättning av de olika plaggen. Vi har i vår lista prioriterat att ta med jackor som har en hög kvalitet som kommer hålla i längden. Vi har även lagt stor vikt vid att man ska få så mycket jacka som möjligt för pengarna när man gör sitt köp. Resultatet är en lista med fem stycken riktigt bra och prisvärda skaljackor för barn.