Bästa vandringsstavarna: Bäst i test 2024

vandringsstavar

Vandringsstavar kan vara ett mycket bra hjälpmedel att ha med sig ut på vandringen. Eftersom stavarna kan utgöra ett stöd i besvärlig terräng så kan de vara en bra försäkran mot att skada sig. Rent ergonomiskt fyller de också en viktig funktion i sin förmåga att förhindra att kroppen överbelastas på kritiska ställen. Rätt använda så gör vandringsstavarna att man orkar gå längre. De gör också att man mår bättre, känner sig fräschare och har mindre träningsvärk när man kommer fram.

De 5 bästa vandringsstavarna 2024

Vi har granskat en mängd olika stavar för vandringen. Nedan har vi valt ut de fem bästa produkterna i olika kategorier. De respektive vandringsstavarna har lite olika egenskaper och fördelar, så fundera på vad som som är allra viktigast för dig. Gemensamt för samtliga produkter i vår topplista är att de håller en mycket hög kvalitet och att de är stabila, såväl som tåliga, ute på fältet.

1. Bäst i test: Black Diamond Trail Trekking Poles

 • Bäst i test i Råd och Rön
 • Mycket bra handtag
 • Säkra och stabila

Dessa vandringsstavar blev vinnare i Råd och Röns genomgående test av de bästa vandringsstavarna på marknaden och vi kan verkligen förstå varför. Detta är ett par relativt lättviktiga hopfällbara stavar som samtidigt känns väldigt pålitliga när de väl är utfällda. Stavarna känns stabila att stödja sig på på vandringen. Positivt är även dess mjuka skumhandtag som är väldigt sköna att hålla i, även om man gått långt. Handledsremmarna känns även de extremt tåliga.

Dessa vandringsstavar är perfekta att ta med sig på vandringen uppe i bergen. De ger den säkerhet och hållbarhet man behöver för att känna sig trygg med att vandringen ska gå smidigt.

2. Komperdell Ridgehiker Cork

 • Högkvalitativa handtag av kork
 • Sköna vadderade remmar
 • Enkla att anpassa

Detta är ett par prisvärda vandringsstavar av högsta kvalitet. Något som sticker ut med just denna modell är stavarnas fina handtag av kork. Handtagen är mycket sköna att hålla i, oavsett temperatur ute. De tillåter dessutom ett fast och bra grepp samtidigt som de är relativt mjuka och skonsamma mot händerna. Högst upp på handtagen sitter välvadderade remmar som ser till att man har full kontroll på stavarna. Remmarna är mycket sköna och skaver, något som visat sig vara ett problem hos vissa av konkurrenternas stavar.

Dessa vandringsstavar går att justera så att de passar vandrarens individuella behov som en handske. Dessa stavar passar lyckligtvis både män och kvinnor lika bra. Om du letar efter ett par slitstarka och pålitliga stavar som tål att användas ute i det fria så är detta ett mycket bra val! Stavarna går att justera mellan 105-140 cm och i hopfällt tillstånd är de endast 64 cm långa.

3. Bästa vandringsstavarna för damer: Black Diamond W’s Trail Trek Poles

 • Bästa för kvinnor
 • Toppbetyg bland användarna
 • Ergonomiska handtag
 • Justerbara efter terräng

Detta är ett par lättviktiga vandringsstavar designade för kvinnor. Dessa stavar är mångsidiga och går att använda både i bergen såväl som på skogsvandring. Något vi gillar skarpt med denna modell är att den går att justera just beroende på vilken sorts terräng man ska gå i. På detta sätt kan man gå ergonomiskt och skonsamt oavsett om underlaget är hårt eller mer fjädrande.

Denna produkt har ergonomiska handtag som är väldigt sköna att hålla i. Greppen känns bra oavsett om man går långt eller kort. Dessa vandringsstavar har fått idel toppbetyg av dess kvinnliga användare. Black Diamond har verkligen lyckats få till en fullträff med denna modell!

4. Bästa gåstavarna: Swix NW CT4 JustGoSport Just Click

 • Bästa gåstavarna
 • Fungerar på de flesta underlag
 • Unisex

Detta är mycket smidiga gåstavar för dig som inte ska gå allt för långt på vandringen. Även om vi inte skulle rekommendera att man tar med sig just dessa stavar upp på berget så fungerar de faktiskt bra på de flesta underlag. Oavsett om man går på asfalt, skogsstigar, grus eller till och med på is så ger dessa gåstavar ett bra grepp.

Något vi speciellt gillar med dessa stavar är deras extremt sköna handtag. Det sköna grepp man får när man håller i dessa gåstavar gör vandringen till ett nöje. Handtagen känns mycket värmande och sköna när det är kallt ute. Värt att nämna är även de smidiga handledsremmarna. Man kan frigöra händerna enkelt och smidigt utan att behöva öppna handledsremmen, något som såklart är väldigt bra om man behöver utföra en uppgift snabbt medan man vilar sig. Denna modell passar utmärkt både för damer och herrar.

5. Bästa billiga vandringsstavarna: Urberg Trekking Pole

 • Enkla att justera under vandringens gång
 • Mjuka handtag, lämpade för längre sträckor
 • Lättviktiga

Detta är förmodligen ett av de mest snabbjusterande vandringsstavarna man kan få tag på. Perfekt för oss som gillar att testa sig fram tills man får precis optimal längd. Självklart är det även bra att snabbt kunna ställa om när terrängen förändrar sig. Med dessa stavar behöver man bara släppa på låsringen, sedan vecklar de ut sig automatiskt och låser sig igen på den längd du tillåter.

Denna modell har sköna handtag av skum som lämpar sig speciellt bra vid långa vandringar. Vi vet ju alla att händerna tenderar att ta en del stryk av handtag som inte är tillräckligt mjuka. En annan fördel med denna produkt är att den är mycket lättviktig, på så sätt slipper man släpa på extra vikt på vandringen. Stavarna är tillverkade av aluminium, något som gör dem slitstarka trots sin låga vikt.

Den kanske största fördelen av alla med stavarna från Urberg är dess pris. Trots att de håller en god kvalitet så kostar det betydligt mindre än många liknande vandringsstavar på marknaden.

Om vårt urval

För att välja ut vilka de allra bästa vandringsstavarna är just nu har vi tagit hjälp av tidigare gjorda tester och recensioner både i svensk och utländsk media. Vi har exempelvis läst tester från Råd och Rön, Gear Junkie och Runners World. Eftersom vi fått fram en lång lista med kandidater har vi sedan använt våra egna kunskaper för att plocka ut de fem stycken testvinnande produkterna vi tror allra mest på.

I vårt urval har det varit viktigt att välja produkter med så bra kvalitet som möjligt. För oss är det ett måste att vandringsstavarna är slitstarka så att de håller i en tuff utomhusmiljö, även om man använder dem ofta. I vårt urval och bedömning har vi även lagt stor vikt vid vad man får för pengarna. Därför har priset även varit ett viktigt kriterium.