Bästa vandringsbyxorna herr: Bäst i test 2024

Att vara ute och vandra är något av det härligaste som finns. Att vandra långt i dåliga byxor kan vara något som förtar en den del av känslan. Därför rekommenderar vi starkt att man investerar i ett par riktigt bra vandringsbyxor. Ett par bra vandringsbyxor skyddar dig mot vind, kyla och väta. Bra vandringsbyxor gör även att du känner dig rörlig och smidig, även om det underlaget är ojämnt med många hinder på vägen. Guiden nedan gäller för vandringsbyxor för män, se därför gärna även vår guide till de bästa vandringsbyxorna för kvinnor.

De 5 bästa vandringsbyxorna för män 2024

Vi har granskat ett stort antal vandringsbyxor för män. Sortimentet hos olika friluftsbutiker är stort och det kan ibland vara svårt att välja. Av denna anledning har vi valt ut de fem vinnande kandidater. Läs mer om respektive byxa i vår topplista under för att hitta det par som passar dig allra bäst.

1. Fjällräven Men’s Keb Trousers

 • Bäst i test
 • Testvinnande kvalitetbyxor från Fjällräven
 • Bästa ventilationen
 • Hög kvalitet som håller i längden

Om du söker det bästa av det bästa inom vandringsbyxor tycker vi att du ska ta en titt på denna modell från Fjällräven. Detta är ett par kvalitetsbyxor i det övre prissegmentet vad det gäller vandringsbyxor. Om du vandrar mycket så tycker vi helt klart att det kan vara värt att investera i ett par vandringsbyxor som dessa, som vi vet kommer hålla under mycket lång tid.

Detta är ett par riktigt funktionella vandringsbyxor som är anpassade efter kroppen. Sömmar i bakdel och knän är förstärkta, dessa områden är även förböjda för att ge användaren bästa möjliga rörlighet. När man använt dessa byxor ute på fältet ett tag så förstår man hur välgjorda de är. Man känner aldrig att byxorna är i vägen även om man behöver klättra upp på stockar eller stenar på sin väg framåt.

Byxorna från Fjällräven har bättre möjlighet till ventilation än hos många andra vandringsbyxkor vi granskat. Genom att öppna upp dragkedjor som går från knäna till höften så kan man ventilera ut värme och fukt relativt effektivt.

2. Haglöfs Rugged Mountain Pant Men

 • Hög kvalitet och slittålighet
 • Bra fickor
 • Trippelsydda huvudsömmar

Om du vill ha ett par supertåliga vandringsbyxor av premiummodell så kan vi varmt rekommendera att du skaffar dig ett par Rugged Mountain Pants från Haglöfs. Dessa byxor har en kvalitet och slittålighet som är svår att matcha. Dessa byxor har en speciell behandling (fri från flourkarbon) som effektivt skyddar mot väta och vind. För att ytterligare skydda, och för att se till att byxorna kommer hålla lång tid framöver så är alla huvudsömmar trippelsydda.

Säte och knän på detta plagg är försedda med stretchmaterial som låter sig stretchas i alla tänkbara riktningar. Positivt är även det insydda elastiska vävbandet i midjan med kardborrejustering. Det faktum att dessa byxor är justerbara göra att du kan anpassa passformen beroende på vilken aktivitet du vill utföra.

En sak som sticker ut med denna produkt är de många och praktiska fickorna. Haglöfs Rugged Mountain Pant har två fickor i handhöjd, två bälgfickor på låren samt med blixtlås. Den högra lårfickan har dessutom ytterligare en ficka med blixtlås inuti för säker förvaring av värdesak eller mobiltelefon. På låren finns även blixtlås som man kan öppna upp för att få luftgenomströmning genom byxorna.

3. Nordfjell Mens Explore Pro Pant

 • Snygga och funktionella vandringsbyxor
 • Justerbara i midja och benslut
 • Bra pris

Nordfjäll tillverkar några riktigt bra byxor för oss som gillar att vara aktiva utomhus. Nordfjell Mens Explore Pro Pant är lyckligtvis inget undantag från den regeln. Dessa byxor är stilrena och snygga samtidigt som de har all funktionalitet som den erfarne vandraren kan begära.

Knäna på dessa vandringsbyxor har förböjda knän med stretchmaterial som gör att även tuffare vandringar känns fria och relativt obegränsade. Längs benens sidor så finns luftkanaler som ser till att transportera bort fuktig luft när det behövs så att du kan hålla dig torr och fräsch.

En fördel med Nordfjells vandringsbyxor är att är att de är justerbara i midjan och i bensluten. På detta sätt får du perfekt passform beroende på aktivitet samtidigt som du kan anpassa bensluten till vandringskängorna. Fickorna på dessa byxor är mycket bra och rymliga, det enda vi kanske saknar är dragkedjor på benfickorna.

4. Lundhags Makke Men’s Pant

 • Slimmade byxor för vandring och trekking
 • Toppkvalitet
 • Dragkedjor på alla fickor
 • Slitstarka byxor med förstärkning på alla känsliga ställen

Detta är ett par byxor som är designade för att ge dig maximal rörlighet. Därför är detta plagg väl lämpat för krävande vandringar eller trekking. Detta plagg kostar lite mer än de flesta övriga produkter i vår topplista, men vi tycker helt klart att det kan vara värt att betala några hundlappar extra för toppkvalitet som denna.

Något som sticker ut med just dessa vandringsbyxor är att de sitter relativt tajt, något som gör att de följer med bra i mer krävande aktiviteter. Eftersom de vitala delarna på byxorna har så pass bra stretchtyg så känns de aldrig begränsande trots att de sitter på tajt på kroppen. Byxorna är även förstärkta på insidan av benen för att göra dem mer tåliga och slitstarka. Något som vi speciellt gillar med denna modell är att både handfickorna och benfickorna har dragkedjor. Tack vare att fickorna går att försluta med dragkedjor kan man känna sig säker på att alla medhavda prylar stannar i fickorna, även om man blir tvungen att klättra eller gör stora kliv på sin vandring. Man kan även använda handfickorna för att ge en en god ventilation och släppa ut varm och fuktig luft ur byxorna.

Detta är ett par lättviktiga och fräscha vandringsbyxor som sitter tajt mot kroppen Byxorna har stretchmaterial på de rätta ställena och följer flexibelt med i alla rörelser.

5. Norröna Svalbard Flex1 Pants M’s

 • Mest mångsidiga byxorna
 • Fungerar i alla årstider
 • Högkvalitativa och slittåliga

Detta är ett par riktigt mångsida friluftsbyxor som man användas till alla möjliga aktiva utomhusaktiviteter. Eftersom byxorna är väl isolerade men även ventilerade så går de att använda under alla årstider. Självklart kan man behöva kombinera med ett bra underställ om det är riktigt kallt ute. Detta plagg är väldigt vädertåligt, det håller vind, kyla och väta ute.

Det faktum att dessa byxor kan användas i så många olika väder och till olika aktiviteter gör dem till det givna paret att ta med sig om man ska ut på utomhusaktivitet, camping eller vandring.

Priset på Norröna Svalbard Flex1 Pants är bland det högsta bland vandringsbyxorna i vår topplista. Med tanke på kvalitet och mångsidighet är dock priset väl motiverat. Tack vare att byxorna går att använda vid många olika tillfällen gör att de sannolikt kommer bli väl använda, något som gör att du får valuta för din investering.

Mer om topplistan

För att ta fram de bästa kandidaterna till vår bäst-i-test-topplista så har vi gjort en noggrann genomgång av en stor mängd olika vandringsbyxor för män. Vi har förutom att jämföra materialval och egenskaper hos olika byxor tagit hjälp av utomstående test och recensioner. Vi har till exempel jämfört test som gjorts av Friluftsfrämjandet och Switch Back Travel med flera. Resultatet av våra efterforskningar är en topplista med de enligt oss bästa vandringsbyxorna just nu. I vårt urval och rangordning har vi lagt stort fokus på hur mycket byxa man får för pengarna. Därför har vi prioriterat produkter som vi anser är prisvärda och som erbjuder mycket kvalitet i förhållande till prislappen.

Behöver man ha vandringsbyxor?

Att investera i ett par kvalitativa vandringsbyxor är sällan något man ångrar om man är ute och vandrar då och då. Visst kan det verka lockande att spara pengarna och ge sig ut i sina vanliga byxor. Att ha ett plagg avsett för uppgiften gör dock hela upplevelsen skönare och gör att man känner sig anpassad för uppgiften. Att köpa rätt utrustning behöver heller inte vara så kostsamt i längden. Ett par bra vandringsbyxor kan man förhoppningsvis använda år efter år utan att de slits ut.

Vandringsbyxor har så många egenskaper som exempelvis ett par vanliga jeans inte har. När man rör på sig utomhus vill man att kläderna ska följa med i rörelserna, inte hindra dem. Plagg för vandring har ofta stretchiga material över de områden där det behövs. En annan aspekt som inte går att bortse ifrån är förvaringsmöjligheter. Vandringsbyxor ska i vårt tycke ha många och rymliga fickor. För en lyckad vandring krävs det ibland att man har med sig rätt utrustning. Genom att förvara saker i byxfickorna så är de lättåtkomliga samtidigt som man slipper ha en extra separat väska.