Det bästa liggunderlaget: Bäst i test 2024

liggunderlag

Det finns många faktorer som är viktiga att tänka på när man skaffar det perfekta liggunderlaget. Om man planerar att sova mycket utomhus så behöver man ett liggunderlag som leder bort fukt och som håller värmen bra. Om man ska ut och vandra är det också oerhört viktigt att liggunderlaget är så lättviktigt som möjligt, man vill ju inte släpa med sig ett enda gram i onödan.

Beroende på typ av liggunderlag så kan man även använda dem till andra uppgifter, såsom att ha dem till att stretcha, eller utöva yoga på.

De 6 bästa liggunderlagen 2024

Vi har granskat en mängd liggunderlag som finns att köpa på marknaden idag. Nedan har vi valt ut sex stycken riktigt bra liggunderlag som håller en hög kvalitet och som dessutom är väldigt prisvärda. Läs gärna mer om respektive produkt för att bilda dig en uppfattning om vilken produkt som skulle passa allra bäst för just dina behov.

1. Urberg Insulated Airmat

 • Bäst i test
 • Lättviktigt nylontyg
 • Isolerande syntetfibrer håller värmen
 • Vikt 535 g
 • 185×50 cm

Detta är ett uppblåsbart liggunderlag av högsta kvalitet av välkända och pålitliga tillverkaren Urberg. Denna produkt har ett nylontyg som är mycket lättviktigt, vilket gör liggunderlaget smidigt att ta med även på vandringen. Trots att tyget är tunt är det väldigt skönt att ligga på när det väl är uppblåst. På insidan finns även syntetfiber som ser till att hålla värmen så att du inte blir kall när du sover på liggunderlaget. Liggunderlaget går att blåsa upp manuellt eller med hjälp av en pump som man kan köpa till.

Detta är ett hållbart liggunderlag med svetsade luftkanaler som kommer kunna vara med användaren under många campingturer under många år framöver. Liggunderlaget är enligt tillverkaren bäst lämpad för vår, sommar och höst men går även att använda vid temperaturer så låga som 10 minusgrader. Detta är ett riktigt snyggt och lättviktigt underlag som är riktigt bekvämt att ligga på.

2. Exped Ultra

 • Mycket lättviktigt
 • Ytterbarriärer hindrar att man trillar av
 • Finns i flera olika storlekar
 • Proffskvalitet

Exped har tagit fram ett superlätt liggunderlag som finns i flera olika storlekar. Denna modell heter Ultra och är mycket kvalitativ och uppfyller alla de krav vana användare kan kräva. Produkten är designad för att i princip kunna användas året om. Vi rekommenderar dock inte att använda den om det skulle vara kallare än -5 grader.

Produkten är oerhört lättviktig och tar väldigt lite plats om man viker den rätt. För oss nördar som vill få ner packningen till ett minimum är detta helt rätt val. Trots att underlaget tar så lite plats så är det förvånansvärt bekvämt att ligga på. Det finns här vertikala luftkanaler som bör upp kroppsvikten på ett mycket bra sätt. Liggunderlagen är relativt smala men tack vare att man har gjort de yttersta luftkanalerna tjockare så har man skapat en barriär som gör att man håller så kvar på liggytan.

Detta underlag är lätt att pumpa upp med hjälp av medföljande pumpsäck. Även tillbehören till madrassen tar föredömligt lite utrymme i anspråk.

3. Thermarest Ridgerest Classic

 • Oförstörbart
 • Billigt alternativ
 • Vikt 540 g
 • Mått 196 x 63 cm

Detta är något så ovanligt som ett bekvämt icke-uppblåsbart liggunderlag. Genom att välja att inte införskaffa ett uppblåsbart liggunderlag kan man skära ner lite på packningen. Detta liggunderlag är dessutom billigare än de uppblåsbara alternativ vi testat.

Självklart kan detta liggunderlag inte riktigt mäta sig med komforten av de underlag man fyller med luft. Denna produkt har dock sina unika fördelar. Förutom att priset på detta liggunderlag är lågt så är det även i stort sett oförstörbart. Detta innebär att du kommer kunna använda detta underlag under årtionden utan att det går sönder eller slits. Materialet är av skumgummi och polyetylen, något som gör den mjuk att ligga på samtidigt som den är hur slitstark som helst.

Detta är ett bra och relativt billigt liggunderlag som är lämpligast att använda på vår och sommar då det lätt blir kallt om det är allt för kyligt ute.

4. Klymit Static V

 • Formar sig efter kroppen
 • Mått 198 x 58 cm
 • Vikt 635 g

Detta är ett snyggt och smart designat liggunderlag från Klymit. Det unika med just denna produkt är att den formar sig efter din kropp. På detta sätt ligger du väldigt bekvämt och stabilt när det är dags att sova. Eftersom madrassen är så anpassningsbar så kan du sova precis hur du vill. Madrassen formar sig efter din aktuella position oavsett om du väljer att sova på rygg, sida eller mage.

Detta liggunderlag är oerhört bekvämt att ligga på. Det känns även kvalitativt och hållbart när man känner på det. Liggunderlaget är bäst lämpat för våren och sommaren då det kan bli kallt om det är minusgrader utomhus. Materialet är tåligt polyester som är enkelt att rengöra och som håller låg vikt.

5. Therm-A-Rest Z Lite Sol Reg

 • Bästa cellplastunderlaget
 • Lågt pris
 • Förvånansvärt bekvämt
 • 51 cm x 183 cm
 • 410 gram

Detta är det bästa liggunderlaget av cellplasttyp som vi har testat. Denna typ av liggunderlag kan självklart aldrig erbjuda en lika hög komfort som uppblåsbara liggunderlag. Med detta sagt så kan vi säga att det trots allt är riktigt bekvämt att ligga på detta underlag. Åtminstone på en campingtur som bara varar några dagar.

Förutom att detta liggunderlag är relativt billigt så är det också fördelen att det är väldigt lättviktigt. Denna produkt är också väldigt smidigt att packa ner och bära med sig. Detta cellplastunderlag har slutna celler och är extremt tåligt. Vi räknar med att kunna använda detta liggunderlag under många år framöver utan att det kommer se eller kännas slitet ut.

6. Exped Synmat

 • Premiumprodukten
 • Vagg-formad design
 • Pump medföljer
 • Vikt 475 gram
 • Håller värmen bra

Detta är ett uppblåsbart liggunderlag i premiumsegmentet. Om du önskar ett av de bättre liggunderlagen du kan köpa för pengar så är detta en mycket stark kandidat. En av de saker som oftast går sönder först på ett liggunderlag är själva ventilerna. Därför har tillverkaren av detta underlag lagt lite extra krut på att designa ventilerna på ett sånt sätt att de är i stort sätt omöjliga att ta sönder. Ventilerna har en tillplattad design som gör att de blir tåliga och så att de inte kommer i vägen. Liggunderlaget är separata ventiler för att blåsa upp, respektive att släppa ut luften. De separata ventilerna gör att hanteringen går smidigare än på ett vanligt liggunderlag.

En detalj vi gillar med denna produkt är det faktum att en pump medföljer liggunderlaget. Tack vare att man använder pumpen så förlänger man livslängden på liggunderlaget, eftersom man inte blåser in någon fuktig utandningsluft in i liggunderlaget. Något som är mycket bra med detta liggunderlag är även dess vagg-formade design. Designen gör att du ligger tryggt kvar i liggunderlaget, utan större risk att trilla av det i sömnen.

Detta är en produkt av toppkvalitet. Materialet känns väldigt robust och kvalitativt samtidigt som man lyckats hålla en relativt låg vikt på liggunderlaget. Tack vare att madrassen har syntetisk mikrofiberfyllning och är laminerad både på under- översidan så känns det varmt och skönt att ligga på underlaget även om det är kallt ute.

Hur valde vi ut liggunderlagen till vår bäst-i-test-lista?

Genom redaktionens samlade kunskaper om friluftsliv och camping hade vi sedan tidigare goda kunskaper om vad som krävs av ett riktigt bra liggunderlag. Vi har inför denna artikel kompletterat våra kunskaper genom att prata med två stycken mycket aktiva friluftsfantaster om deras erfarenheter av olika liggunderlag. Vi har även tagit del av tidigare gjorda tester samt läst mängder av omdömen från kunder som köpt och använt några av de mest populära liggunderlaget på marknaden. Därefter har vi gjort en omfattande granskning av egenskaperna hos ett stort antal liggunderlag som finns att köpa på den svenska marknaden just nu.

Resultatet av våra undersökningar blev den topplista du kan se ovan. Vi känner oss mycket trygga med att rekommendera samtliga av liggunderlagen i vår lista som mycket goda val. Samtliga av dessa produkter håller en hög kvalitet och är prisvärda jämfört med konkurrenternas alternativ. Exakt vilken underlag som är bäst för just dig beror på vad du har för krav, och hur du tänkt använda liggunderlaget. Genom att läsa om respektive produkt ovan så kommer du snabbt förstå vilken eller vilka av produkterna som passar just dig allra bäst.