Bästa kikaren: Bäst i test 2024

bästa kikaren

Oavsett om man är professionell fågelskådare eller inte så kan man ha mycket nytta och glädje av en bra kikare när man är ute i det fria. För jägaren är kikaren ett nödvändigt verktyg för att hålla koll på vad som händer på avstånd där ögat inte riktigt räcker till. Även för den vanliga friluftsfantasten eller vandraren så kan kikaren, precis som kompassen, vara ett bra verktyg för att navigera genom terrängen. Kikaren kan också vara en följeslagare som man kan använda för att förstärka sin upplevelse av de fina landskapen som man vandrar igenom. Detta oavsett om man tittar små eller stora djur, eller bara på de vidsträckta vidderna i exempelvis ett fjällandskap.

De 5 bästa kikarna 2024

Vi har granskat en mängd olika kikare som finns på marknaden idag. Nedan har vi valt ut 5 stycken riktigt bra modeller som alla håller en hög kvalitet och presterar riktigt bra vad det gäller skärpa, kontrast och färgåtergivning med mera. Vi har medvetet valt ut kikare i lite olika prisklasser så att det ska gå att hitta en modell för alla plånböcker. Som vanligt gäller självklart att ju mer man är beredd att betala desto vassare produkt kan man få. Med det sagt ska vi även säga att vi tycker att samtliga av modellerna nedan är riktigt prisvärda i sina respektive kategorier.

1. Vortex Viper Hd 8X42

 • Testvinnande kikare i toppkvalitet
 • Överlägsen kontrast och färgåtergivning
 • Tålig mot fukt och damm
 • Skön nackrem ingår

Detta är en kikare i absolut toppklass. Som väntat får man vara beredd att betala en hel del för att få det allra bästa. Planerar man att använda sin kikare regelbundet så tycker vi dock att det kan vara väl värt att betala lite extra för att få en kvalitetsprodukt som denna. Trots att denna kikare är extremt effektiv så är den mer smidig och lättviktig än de flesta andra kikarna där ute.

Detta är en kikare som ger mycket bra konstrast såväl som färgåtergivning. Objekten ser ut precis som de gör i verkligheten, oavsett om man tittar på närmare håll eller mycket långt borta. Kikaren har en behandling för att ta bort reflexer, och även skydd som hindrar linserna från att imma igen.

Denna kikare har många små finesser, vissa av dessa behöver den vanliga användaren knappt använda, medan andra kan visa sig vara mycket användbara. Denna kikare har exempelvis en låsbar diopter som gör att man kan gör att man kan anpassa sikten efter skillnader i användarens ögon.

Trots sitt relativt höga pris så behöver man inte vara rädd för att använda denna kikare ute i verkligheten. Detta är en produkt som är mycket tålig mot fukt såväl som damm. Självklart ingår en mycket bekväm nackrem när man köper denna kikare.

2. Focus Discover 12×50

 • Prisvärd
 • Exklusiv antireflexbehandling
 • 50 mm frontlins för ökat ljusinsläpp
 • Vattentät

Detta är en relativt prisvärd kikare med tanke på vad man får för pengarna. Tack vare sitt specialglas så ger denna kikare en ljustransmission och skärpa som kan mäta sig med konkurrenternas betydligt dyrare modeller. Denna kikare har faskorrikerad optik, något som gör att färgåtergivningen blir väldigt verklighetstrogen. Denna kikare har antireflexbehandling som är av det exklusivare slaget och som normalt ses hos betydligt dyrare modeller.

Något vi gillar starkt med denna kikare är att den är väldigt slagtålig. Kikarens robusthet i kombination med att den är vattentålig gör att den verkligen tål att användas ute på fältet. Denna modell har en frontlins på hela 50 mm. Den stora linsen gör att man får bra ljusinsläpp trots att man kan titta på mycket långa avstånd.

3. Hawke Frontier ED X 8×42

 • 8x förstoring
 • Linser med extra låg spridning ger perfekt färgåtergivning och kontrast
 • Av aluminium
 • 692 gram
 • Nackrem och ett hårt fodral på köpet

Detta är en högpresterande kikare som inte gör någon besviken. Kikarens linser är byggda med glas med extra låg spridning. Den låga spridningen resulterar att den bild man ser när man tittar i kikaren är korrekt färgåtergiven, kontrastrik och rikligt ljussatt. Kikaren är gjord i aluminium vilket gör den robust samtidigt som den blir lättviktig. På de ställen där man normalt sett tar på kikaren är den täckt med greppvänligt gummi, något som gör hanteringen både skön och smidig.

Själva kikaren är fylld med nitrogen, något som gör att den inte kan imma igen. Nitrogenet bidrar till dess vattentäthet. Med på köpet får man en bra nackrem och ett hårt fodral som skyddar kikaren. Denna kikare är relativt dyr om man jämför med konkurrenternas modeller. Hawke Frontier ED X 8×42 har dock så pass hög kvalitet och så många förtjänster att dess pris känns väl motiverat.

4. Bushnell Forge Binoculars 10×42 Terrain Roof Prism

 • Högkvalitativ kikare med lyxig känsla
 • Påkostade behandlingar och ytskikt
 • Bra sikt även vid dåliga ljusförhållanden

Bushnell är kända för att göra bra kikare av hög kvalitet, Forge Binoculars 10×42 Terrain Roof Prism är lyckligtvis inget undantag från den regeln. Just denna modell är designad för att klara av extremt svåra förhållanden, något den också gör, med bravur. Denna kikare är exempelvis vattentät, så den tål att tappas i fuktiga eller blöta områden. En av denna kikares stora styrkor är att den lyckas ge en bra bild med bra färgåtergivning även när det är dåligt ljus ute.

Glas och linser på denna kikare har en mängd olika påkostade behandlingar för att ge en så tålig kikare som möjligt med bästa möjliga bildåtergivning. Utan att gå in i detalj i de många beläggningar och behandlingar som gjorts på linser och glas så kan man säga att de givit önskat resultat. Detta är en kikare som håller tätt från vatten, den släpper in rätt mängd ljus samtidigt som den håller reflexerna borta.

5. Carson VP-842, 8 x 42 mm

 • Mest prisvärda modellen
 • Perfekt för jakt, fiske, vandring och fågelskådning
 • Ytbehandlade linser ger bra färgåtergivning och skärpa
 • Enkel att använda och skön att hålla i

Denna kikare utgör ett perfekt val för den prismedvetne som vill få ut så mycket kikare som möjligt av sina surt förvärvade pengar. Med tanke på det humana priset på denna kvalitativa och tåliga kikare så skulle vi förmodligen kunna utse denna modell till den mest prisvärda på marknaden just nu.

Denna kikare är perfekt för den som gillar utomhusaktiviteter och friluftsliv. Oavsett om man sysslar med fiske, fågelskådning, jakt eller vandring så är denna kikare den perfekta följeslagaren att ha med sig. Nästan oavsett vad man vill titta på och på vilket avstånd så levererar denna kikare en bra och skarp bild.

Carson VP-842, 8 x 42 mm har ytbehandlade linser vilket ger skarpa och kontrastrika bilder. Behandlingen gör även att fukt och imma håller sig utanför kikaren. På köpet får man ett mjukt fodral av bra kvalitet, linsskydd och en skön och funktionell halsrem.

Vilken förstoring ska jag välja?

Om du mestadels ska använda din kikare till fågelskådning så skulle vi rekommendera att du satsar på en kikare med en förstoringsgrad på 10x. Om du vill ha en ännu högre förstoringsgrad än så så börjar det bli dags att skaffa ett stativ. För stor förstoring riskerar nämligen att göra upplevelsen allt för skakig om man inte har att stativ att stabilisera bilden med.

För dig som vill ha en allroundkikare (som så klart även går utmärkt att titta med fåglar på) så rekommenderar vi en förstoringsgrad på 8x. Detta är en bra förstoring som gör att du kan se saker som är osynliga eller otydliga för blotta ögat. Samtidigt är det möjligt att få en stabil bild genom att hålla kikaren stadigt.

Hur valde vi ut kikarna till vår bäst-i-test-topplista?

Vi har gjort ett gediget jobb med att jämföra de tekniska specifikationerna mellan en stor mängd olika kikare. Som vanligt lägger vi stor vikt vid hur mycket respektive produkt kan erbjuda i förhållande till dess prislapp. Samtliga av kikarna vi valt ut ovan erbjuder en väldigt hög kvalitet och imponerande tekniska specifikationer.

För att säkerställa att vi fått med riktiga toppmodeller till vår lista så har vi gått igenom användaromdömen och även tillgängliga tester och recensioner av kikarna. Exempel på resurser vi använt oss av är NY Times/Wirecutter och Digital Camera World. Vår lista är vår subjektiva bedömning där vi vägt samman en mängd olika faktorer för att lista 5 stycken riktigt bra kikare som vi känner oss bekväma med att rekommendera som mycket bra köp.