Bästa vandringskängorna för herrar: Bäst i test 2024

vandringskängor för herrar

Att vandra ska i idealfallet kännas luftigt och lätt. Samtidigt krävs en noggrann avvägning eftersom man samtidigt vill ha vandringskängor som är både slittåliga och dämpande. Idag finns det en mängd vandringskängor som genom smart design och bra materialval lyckats med konstycket att få till tåliga kängor, som känns lätta att gå i och som erbjuder god ventilation även för varma fötter.

De 5 bästa vandringskängorna för män 2024

Vi har granskat ett stort antal vandringskängor för herrar. Nedan har vi valt ut de fem vandringskängorna vi tycker allra bäst om just nu. Vi har valt kandidater i lite olika utföranden och prisklasser så att det ska gå att hitta något för alla. Samtliga av nedan modeller håller en hög kvalitet och är relativt prisvärde inom sina respektive segment.

1. Meindl Men’s Dovre MFS Wide

 • Bäst i test
 • Tysk kvalitetskänga
 • Helt vattentät
 • För krävande vandringar eller jakt

Detta är den är den mest tåliga vandringskängan i vårt test. Om du letar efter det allra bästa så kan du sluta leta. Meindl:s vandringskänga för herrar slår det mesta. Eftersom denna känga är extremt tålig och helt vattentät så är den lämpad att använda för krävande uppgifter såsom jakt eller långa vandringar i skog och mark.

För att hålla denna känga torr i alla lägen så har tillverkaren tänkt om vad det gäller design. Man har här minimerat antalet sömmar i den annars utsatta nederdelen. Man har även täckt sömmarna med en tjock gummirand som gör att skons känsligaste område hålls skyddad mot slitage, men även gör att den inte utsätts för vatten i detta område.

Detta är en riktig kvalitetskänga för den som är beredd att betala för en produkt som har de bästa materialen. Investerar man i denna känga så vet man att man i gengäld får en produkt som kommer hålla i väldigt många år framöver. Eftersom denna vandringskänga har så lång förväntad livslängd så tycker vi att det är ett ekonomiskt val att spendera sina pengar på just denna modell.

2. Haglöfs Solid Pro Gore-Tex Men’s

 • Bästa kängan för att hålla fötterna torra
 • Gore Tex
 • Skön att gå i

Detta är vandringskängan för dig som vars värsta fiende på vandringen är vatten. Denna kompetenta vandringskänga är nämligen helt säkrad från vatten, från topp till tå. Om man ska ge sig ut på en längre vandring känns det därför tryggt att ha på sig ett par Haglöfs Solid Pro Gore-Tex. För att uppnå fullständig vattentäthet använder man sig av teknik från välkända Gore Tex.

De här vandringskängorna är väldigt sköna att ha på sig och de värmer gott när det är kallt ute. Tack vare väl fjädrande sula är de även sköna att gå i, korta såväl som långa sträckor. Just denna modell är helt i svart, något som vissa kan tycka är lite färglöst och tråkigt. Har man dock inget emot den sobra stilrena designen så är detta en mycket bra känga att äga.

3. Alpin Tundra

 • Populära bland användarna
 • Fjädrande sula
 • Mångsidig

Alpin Tundra är en känga som fått mycket goda konsumentbetyg och efter att ha titta närmare på den så kan vi förstå varför. Detta är en relativt prisvärd vandringskänga som ger mycket för pengarna. Kängan har en mjuk och ergonomisk undersula som gör att man kan gå mycket utan att slita på kroppen i onödan. Kängan är även välfodrad på insidan, något som gör att den känns varm och ombonad. Membranet på insidan är designad för att ge ett överlägset skydd mot vatten och fukt, något som just många av användarna vittnar om.

Det vi gillar med denna känga är att den har en bra balans av ventilation och värme, något som gör att man kan använda den både för långa och korta vandringar. Faktum är att kängan går utmärkt att även ha på sig när man tar korta vardagspromenader.

4. Lundhags Tjakke Mid

 • Bekväm skalkänga
 • Extra stoppning för behagligare vandring
 • Fungerar bra på alla typer av underlag

Detta är en allroundkänga i skalmodell. Detta är verkligen en slitstark känga som klarar av svår terräng. Fokus i framtagandet av denna känga har legat i att vandringen ska bara så bekväm för användaren som möjligt, oavsett underlag. Detta kan man säga att tillverkaren har lyckats med. Om man ska ut och vandra i blandad terräng så är detta verkligen en bra följeslagare att ha på fötterna. Oavsett om man går på sten, gräs, pinnar eller jord så tar man sig smidigt fram samtidigt som komforten är hög. Detta är kängor som ser till att vandringen sliter så lite som möjligt på kroppen, något som faktiskt gör att man orkar mer.

Något vi gillar med denna modell är att den har extra stoppning mellan botten och skaft. Detta gör att att skarven täcks över och isoleras extra noga, något som gör att kängan känns mjuk mot foten utan risk för obehagligt skav vid hälen.

5. Salomon Men’s Outward Gore-Tex

 • Väldigt lättviktiga
 • Smidiga att gå långt med
 • Gore Tex
 • Mycket god fjädring

Detta är något så ovanligt som snygga vandringskängor som även är bäst när det gäller. Detta är ett par extremt slitstarka kängor som har de flesta egenskaper man kan begära hos ett par riktigt bra vandringskängor.

Dessa vandringskängor är mer lättviktiga än flertalet andra modeller på marknaden. Trots att kängorna är lättviktiga så är de väldigt stryktåliga ute i verkligheten. Därför kan man räkna med att behålla dessa skor under lång tid, även om man använder dem flitigt. Dessa skor ger en väldigt dämpande känsla, något som gör att man orkar gå långt utan att stegen sliter på kropp och leder. Skorna är utrustad med Gore Tex-membran som håller fötterna torra oavsett väderlek. De delar av skon som utsätts för mest slitage är täckta med helnarvat läder, något som gör att kängorna kommer kunna se lika fräscha ut även efter mycket nötning. Detta är ett par smidiga kvalitetskor som är lättare att gå i än de flesta av de andra vandringsskorna där ute.

Om topplistan

Hur utsåg vi då vilka vandringskängor för män som är bäst i test? Eftersom vi av naturliga skäl inte har haft möjlighet att testa alla vandringskängor som finns så har behövt läsa mängder av tidigare gjorda test och recensioner för att få tips om vilka de allra bästa vandringskängorna är. Vi har i vårt arbete med att ta fram de bästa kandidaterna använt oss av källor som exempelvis Nytimes och Friluftsfrämjandet. Vi har även haft stor hjälp genom att läsa recensioner lämnade av helt vanliga användare på diverse webshopar.

När vi fått fram ett antal starka kandidater så har vi använt oss av våra egna kunskaper för att välja ut och rangordna de vandringskängor vi tycker är allra bäst just nu. Resultatet ser du i vår topplista här på sidan.

Tidigare recension

Icebug Pace3 Michelin Wic GTX Men

 • Lättviktig och smidig
 • Fungerar precis lika bra till vardags som till långa vandringar
 • Diskret snygg design
 • Bra ventilation

Icebug Pace3 Michelin Wic GTX Men är ett par vandringskängor som lyckas med konstycket att både vara vattentäta samtidigt som de är väldigt bra på att ventilera luften inne i kängan. Resultatet blir att du håller fötterna torra både från fukt utifrån men även från svett vid långa promenader eller vandringar. Även fast detta är vandringskängor i ordets rätta bemärkelse så fungerar kängorna precis lika bra att använda till vardagspromenaderna tack vare att känga är så pass liten och smidig. Tack vare att denna vandringskänga är just så lättviktig gör att det känns bra att gå på långa vandringar med den utan att man känner att man har något på fötterna som tynger ner stegen.