Bästa lavinsändaren: Bäst i test 2024

Om du åker skidor eller befinner dig i ett område där det är risk för laviner så ska du bära en lavinsändare. En lavinsändare är en nödvändig utrustning i lavinområden som faktiskt kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Med en lavinsändare möjliggör du för andra att hitta dig om du skulle hamna mitt i en lavin. En lavinsändare möjliggör också att du själv kan rädda andra, om personer i din närhet fastnat i snön.

De 5 bästa lavinsändarna 2024

Vi har granskat en mängd lavinsändare som säljs på den svenska marknaden. Här har vi listat de fem produkter som är bäst i test just nu. Vi har enbart valt ut högkvalitativa och noggrant testade produkter som uppfyller gällande säkerhetskrav och mer därtill. En bra lavinsändare ska vara enkel att använda och den ska dessutom ha automatiska funktioner som gör att du kan bli räddad utan att du själv behöver trycka på sändaren. En bra lavinsändare ska också vara mycket tålig då den kan utsättas för hårda stötar och utmanande väder och temperaturer. Läs vidare för att se vilken av våra utvalda modeller som passar bäst för just dig.

1. Mammut Barryvox

 • Bäst i test
 • För proffs såväl som nybörjare
 • Högsta kvalitet
 • Analog och digital sändning
 • Självtest och 3D-gränsnitt

Detta är en mycket populär lavinsändare, bland erfarna användare såväl som för nybörjare. Med denna produkt med sig i skidbacken så kan man lita på att man har hjälp av den senaste tekniken om något skulle gå fel.

Denna enhet håller en mycket hög kvalitet och är väldigt slittålig, precis som vi vill ha det när vi åker skidor. Produkten kombinerar både analog och digital teknik på samma gång och den har tre olika antenner för att säkerställa bästa möjliga sändning.

En styrka med denna lavinsändare är hur intuitiv och lättanvänd den är, något som också tycks uppskattas av dess användare. Informationen på skärmen är mycket lättläst och man kan manövrera enheten även med tjocka handskar på händerna. Skärmen har ett bakljus som gör att informationen är tillgänglig i alla ljuslägen, även med solskyddande glasögon på.

Tillverkaren har skapat ett system som gör det så enkelt som möjligt att hitta den man eftersöker i händelse av en lavin. Bland annat skapas ett 3D-gränssnitt som gör det möjligt att lokalisera en eller flera sändare med stor precision.

Något vi även gillar med denna produkt är att den har ett automatiskt själv- och funktionstest som gör att man kan vara säker på att enheten fungerar utan att man behöver titta på den manuellt.

Detta är en riktigt bra och trygg produkt som förtjänar en topplacering i vår bäst i test topplista.

2. Arva Neo BT Pro

 • Avancerad teknik
 • Appstöd för överlägsen reseplanering
 • Säker och slittålig
 • För den som kräver det bästa

Ytterligare en eminent lavinsändare som sänder både digitalt och analogt för att se till att den och du hittas så fort som bara möjligt om olyckan skulle vara framme. I detta paket ingår även en app där man bland annat i detalj kan planera sina äventyr. Denna produkt kan därför rekommenderas för tekniknördar såväl som friluftsfantaster. Sändningsenheten kommunicerar med appen med hjälp av bluetooth.

Denna produkt har en autotestfunktion som hela tiden låter enheten diagnosticera sig själv så att man kan vara säker på att allt fungerar även när man själv inte testat utrustningen på ett tag.

Denna lavinsändare använder sig av den senaste tekniken för att se till att man är så säker som möjligt. Fiffiga funktioner inkluderar bland annat läge för hantering av grupp så att man effektivt kan lokalisera alla medlemmar. Digitala och analoga signaler gör också att man kan söka med stor precision. Här finns även ett U-turn alarm som säger till om man börjar röra sig åt fel håll. Enheten har även funktioner för att kunna hantera en eventuell andra lavin.

Detta är en mycket bra och vältestad produkt som håller användaren säker ute på äventyret. Standbytid är på hela 350-450 timmar beroende på vilken typ av batterier man använder.

3. PIEPS Powder BT

 • Robust
 • Okomplicerad och användarvänlig
 • Bra gruppfunktioner

Detta är av de mest robusta lavinsändarna på marknaden. Detta är det bästa valet om du värderar slittålighet men inte behöver en massa tekniskt lull lull. Detta är en välfungerande lavinsändare som är en trygg försäkring om du skulle hamna i en lavin ute på äventyret.

Denna enhet har multipla antenner och den växlar mellan antennerna för att se att du hela tiden sänder ut signaler med bästa möjliga effekt.

När en lavin väl inträffar så växlar enheten automatiskt från sökning till sändning så att du kan vara säker på att du blir hittad även om du själv inte fysiskt kan hantera enheten.

Funktionalitet som vi gillar med just denna produkt är att den har bra inställningar som underlättar när man är en grupp som har samma sändare. Man kan exempelvis enkelt göra en kontroll som visar om alla enheter i gruppen fortfarande fungerar korrekt.

Detta är en robust och bra sändare som uppfyller kraven både hos nybörjare och proffs. Här finns inga komplicerade inställningar, något som gör att man kan fokusera på att njuta av sina äventyr snarare än tekniken.

4. Black Diamond Bd Recon X Beacon

 • Liten och lättviktig
 • Mycket smidig att bära med sig
 • Appstöd via Bluetooth
 • Enkel att använda

Detta är bästa valet för den som värderar lätthet och smidighet högt. Black Diamonds är både liten och lättviktig. Denna lavinsändare märks inte av när man bär den, vilket är precis i sin ordning.

Sitt slimmade yttre till trots så är Black Diamond Bd Recon X Beacon fullproppad med den senaste tekniken och en mängd praktiska funktioner. Enheten är utrustad med Bluetooth så att man kan ansluta den till sin smartphone för att på ett lättanvänt sätt få tillgång till mängder av funktioner. Om man grottar ner sig i alla funktioner eller inte är dock helt upp till användaren. För att få del av de livsviktiga räddningsfunktionerna behöver man nämligen inte vara någon teknikexpert, det mesta går nämligen helt på automatik.

Detta är en imponerande liten manick som med liten ansträngning från användaren blir en livförsäkring när man är ute i naturen. Enheten håller dig säker och hjälper även till att hitta andra om lavinen skulle slå till. I detta paket får man även en praktiskt förvaringsväska med på köpet.

5. Ortovox Diract Voice

 • Innovativ röststyrning
 • Enkel användning även i pressade lägen
 • Bra för oss som vill undvika allt för komplicerad utrustning
 • Bra uppladdningsbart batteri ingår

Detta är en fiffig uppfinning som med hjälp av en inbyggd röst kan guida dig till att hitta dina vänner vid en lavin. Produkten ger tydliga och kortfattade instruktioner för att hitta upp till 4 personer inom ett område av 50 meter.

Förutom sin röstfunktion så har även denna produkt ett annat trumfkort, nämligen sitt batteri. Med på köpet får man ett uppladdningsbart batteri med hög kapacitet. Batteriet har en lång livslängd och är dessutom miljövänligt. Tack vare sin påkostade utformning så håller batteriet även hög prestanda i temperaturer på -20 grader.

Även denna enhet har ett bra appstöd. Med på köpet får man även en funktionell och slittålig bärrem.

Detta är en tålig lavinsändare som gör sökandet betydligt enklare tack vare dess röstfunktion i realtid. Detta är ett bra val för den användare som lätt kommer bort sig i allt för avancerade tekniska lösningar. Denna produkt erbjuder enkelhet och trygghet när man som bäst behöver den.

Se även vårt test av lavinryggsäckar.